fbpx

Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Wat zijn premies volksverzekeringen?

Iedereen die in Nederland inkomsten uit werk en woning ontvangt (box 1) betaalt premie voor de volksverzekeringen. Dit geldt dus voor zowel mensen in loondienst als voor mensen met bijvoorbeeld een eenmanszaak of VOF. 

Nu zijn wij natuurlijk benieuwd wat de overheid vervolgens met dit geld doet. De premies worden gebruikt om de volgende verzekeringen uit te betalen:

  • Algemene ouderdomswet (AOW). De AOW krijg je als je de AOW-leeftijd hebt bereikt. 
  • Algemene nabestaandenwet (Anw). Als je partner komt te overlijden heb je in sommige gevallen recht op een bijdrage vanuit de overheid. Dit betreft de Anw. 
  • Wet langdurige zorg (Wlz). Deze regeling zorgt ervoor dat bijzondere ziektekosten betaald worden. 

Als je in vaste dienst bent zorgt je werkgever er voor dat premie volksverzekeringen ingehouden wordt van je salaris. Zelf hoef je hier geen actie op te ondernemen.

Ben je echter ondernemer, dan dien je rekening met deze premies te houden. Gelukkig hoef je niet zelf te berekenen hoeveel je moet betalen. Maar je moet natuurlijk wel voldoende geld opzij zetten om dit te kunnen betalen. De premies volksverzekering zitten namelijk inbegrepen in de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting (IB). In de aangifte wordt ook het bedrag aan premies volksverzekering berekend dat je moet betalen. 

Per volksverzekering geeft de Belastingdienst jaarlijks het tarief weer. Daarnaast is er een maximum aan het te betalen bedrag. Voor 2019 zijn de volgende tarieven en maximumbedragen van toepassing. 

 

Tarief AOW Tarief Anw Tarief Wlz Maximum te betalen
2019 17,90% 0,10% 9,25% € 9.483

 

Let op, deze tarieven en bedragen gelden alleen als je gedurende het hele jaar de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt.

Cijfermeester Marc - Paperdork ZZP Boekhouding

Volg cijferbaas Marc

Ben je nog geen klant van Paperdork of wil je meer informatie? Wij leren je graag kennen 🙂 Als je je gegevens achterlaat neemt Marc zo snel mogelijk contact met je op.

    play_circle_outline

    Post a Comment