Belasting op royalties: hoe zit dat precies?
Steeds meer ondernemers brengen producten uit naast hun reguliere werkzaamheden. Ze schrijven bijvoorbeeld een boek over succesvol ondernemen of ze componeren zelfs een muziekstuk. Er zijn maar weinig ondernemers die hiervan kunnen leven, dus meestal betreft het een nevenactiviteit. Over dit soort producten kun je royalties ontvangen. Maar wat zijn royalties precies? En hoe wordt de belasting op royalties berekend? In dit artikel vertellen we je daar alles over.
Wat zijn royalties?
Als jij iets bedenkt, dan heb jij daarover het intellectuele eigendomsrecht. Soms ontstaat dat vanzelf (bijvoorbeeld auteursrecht op een tekst) en soms moet je dat aanvragen (bijvoorbeeld octrooirecht op een technische uitvinding). Anderen mogen jouw creatie alleen met jouw toestemming gebruiken of verkopen. En daarover moeten ze jou een vergoeding betalen, dat is de royalty. Royalties zijn dus betalingen die iemand aan jou doet voor het gebruik van een creatie waarvan jij het intellectueel eigendomsrecht bezit. Een bekend voorbeeld is de muziek die in een film wordt gebruikt. Deze muziek kan van een componist zijn die niks met deze film te maken heeft. Om deze muziek te mogen gebruiken, moet de productiemaatschappij van de film royalties betalen aan de componist. Of de uitgever die een boek maakt van de tekst van een schrijver. Iedere keer dat de uitgever een exemplaar verkoopt, is hij royalties verschuldigd aan de auteur.
Hoe wordt de belasting op royalties verwerkt in de inkomstenbelasting?
Ja, er moet ook belasting op royalties worden betaald. Dat betekent dus ook dat je de inkomsten uit royalties moet meenemen in je inkomstenbelasting. Hoe en waar precies dat is afhankelijk van hoe je de royalties hebt verkregen. In de alineas vind je de verschillende scenario’s.
Je bent zelf de bedenker/eigenaar van de creatie
Wanneer jij de bedenker bent van de creatie en daarover royalties ontvangt, dan worden deze als reguliere inkomsten beschouwd. Deze neem je in dit geval bij de inkomstenbelasting mee in de zogenaamde Box 1. Daar staat normaal gesproken de winst uit je onderneming en/of het salaris dat je hebt verdiend in loondienst. Het bedrag dat je hier opgeeft is het bedrag van de royalty vergoeding exclusief de btw.
Je hebt de rechten van een creatie geërfd
Heb jij de creatie niet zelf gemaakt, maar heb je de rechten geërfd en ontvang je dus de royalties? Dan vallen de royalties in Box 3. In deze box staat meestal je spaargeld en beleggingen, oftewel je vermogen. Voor de royalties neem je de geschatte waarde op die je uit de rechten gaat halen. Deze waarde wordt bij je vermogen opgeteld en daarover betaal je een fictief rendement. Als je daar meer over wilt lezen kun je ons artikel lezen over belasting over beleggingen.
Je hebt de rechten van een creatie verkocht
Als je rechten van een creatie hebt verkocht, dan worden de royalties daarvan gezien als resultaat van de exploitatie van intellectueel eigendom. Net als in de eerste situatie waarbij je zelf de bedenker bent van de creatie worden de inkomsten in deze situatie belast in Box 1.
Hoe zit het met de btw op royalties?
Naast de inkomstenbelasting moet betaal je ook belasting op royalties in de vorm van btw. Je neemt royalties over het algemeen dus ook mee in de btw aangiftes. Royalties (net zoals alle inkomsten) worden alleen belast voor de btw als er ook daadwerkelijk een prestatie tegenover staat. Dat is niet het geval bij het uitlenen van bijvoorbeeld boeken en muziek in bibliotheken (leenvergoeding). Daarnaast kan het zo zijn dat je jouw rechten verkoopt en daarvoor een vergoeding ontvangt. In dat geval zijn het wel inkomsten voor de verkoop, maar krijg je geen royalties meer. Op royalties kunnen verschillende btw tarieven zitten:
Vrijgesteld van de btw
Royalties voor het gebruik van muziekcomposities en teksten van dichters, schrijvers en journalisten zijn vrijgesteld van btw. Dit geldt alleen voor de makers, niet voor anderen die de rechten hebben gekocht of geërfd van de maker.
0% btw
Het btw-tarief van 0% heeft vaak betrekking op royalties voor het verlenen van een gebruiksrecht aan opdrachtgevers in het buitenland. Dit betreft dan een intracommunautaire dienst op het moment dat de opdrachtgever in een EU land gevestigd zit. Hierover lees je meer in het artikel over ICP’s. Let er ook goed op dat er voor het factureren naar het buitenland veel uitzonderingsregels zijn als het gaat om de btw.
9% btw
Voor royalties over het gebruik van unieke, kunstzinnige foto’s en illustraties geldt een tarief van 9% btw. Het gaat dan niet om het recht om te worden gebruikt in een boek of tijdschrift (dan is de afbeelding niet meer uniek), maar bijvoorbeeld op een tentoonstelling.
21% btw
Als de royalties niet betrekking hebben op de hierboven genoemde gevallen, geldt het reguliere 21%-tarief.
Your-Domain Pocono House Rental
Greetings! Very helpful advice in this particular post!
It is the little chyanges that will make the most significant changes.
Thanks a lott for sharing!