Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Middelen bij de Belastingdienst | Belasting middelen berekenen

Middelen bij de Belastingdienst: bereken direct of jij belasting kunt terugvragen

Het kan zijn dat jouw inkomen in de afgelopen jaren nogal is geschommeld. Corona is natuurlijk niet voor iedereen makkelijk geweest, en als ondernemer schommelt je inkomen vaak sowieso al meer dan in loondienst. Het kan zijn dat je hierdoor teveel belasting hebt betaald. En dat wil je natuurlijk niet. Maar daar is gelukkig een oplossing voor, namelijk middeling. In dit artikel leggen we uit hoe je kunt middelen bij de Belastingdienst en wat dat precies inhoudt. Ook kun je berekenen of het voor jou zin heeft om te middelen.

Wat is middelen bij de Belastingdienst?

Middeling houdt in dat je al je inkomens uit werk en woning van de afgelopen aaneengesloten drie jaren bij elkaar op gaat tellen. Deze uitkomst deel je door drie. Hier komt een gemiddeld bedrag uit. Over dit gemiddelde bedrag ga je opnieuw jouw belastingbedrag berekenen. Daardoor kan het zijn dat je net in een (hopelijk lagere) belastingschijf uit komt. Zijn de belastingbedragen nu lager dan de oude belastingbedragen? En is het verschil meer dan 545 euro? Dan kan je deze belasting terugvragen.

Wat zijn de voorwaarden om te middelen?

Natuurlijk zitten er wel aan aantal voorwaarden verbonden aan middeling. Je kunt alleen onder de volgende voorwaarden middelen:

  • Voor belastbaar inkomen uit werk en woning, dit wordt bij de Belastingdienst ook wel ‘Box 1’ genoemd;
  • Over een periode van drie aaneengesloten jaren, dit wordt het ‘middelingstijdvak’ genoemd;
  • Wanneer je aangifte over het laatste jaar van het middelingstijdvak hebt gedaan en een definitieve aanslag is opgelegd. Het middelen doe je dus niet tijdens de aangifte zelf, maar pas nadat deze is afgerond;
  • Als je het gehele middelingstijdvak belasting in Nederland hebt betaald;
  • Als het middelingstijdvak geen overlap heeft met een ander middelingstijdvak;
  • Wanneer een verzoek voor middeling is ingediend binnen 36 maanden nadat alle aanslagen behorend bij het middelingstijdvak vaststaan.

Bereken zelf of middeling voor jou gunstig is

Maar hoe weet je nou of middeling voor jou van toepassing kan zijn? Daar is gelukkig een makkelijke oplossing voor. Wij hebben hier namelijk een rekentooltje voor gemaakt. Je vult hier van de afgelopen jaren jouw verzamelinkomen in en er wordt automatisch voor je berekend in hoeverre je geld kunt terugvragen door middeling. Je verzamelinkomen kun je vinden in je inkomstenbelasting. Let op dat wanneer je een negatief inkomen uit werk en woning hebt in een jaar, je voor de berekening uit moet gaan van 0 euro.

Disclaimer – deze tool gaat er vanuit dat je de AOW leeftijd nog niet hebt bereikt. In de uitkomst is de drempel van 545 al verwerkt. Je kunt geen rechten ontlenen aan deze berekening. De Belastingdienst zal de berekening altijd opnieuw doen, waardoor de definitieve berekening kan afwijken. 

Middelen Belastingdienst | Berekenen middelen | Middelingscheck

Hoe kun je middelen bij de Belastingdienst?

Eenmaal de middelingscheck uitgevoerd en aan de voorwaarden voldaan? Jaaa, kassa! Je kunt nu op de website van de Belastingdienst het formulier ‘Verzoek om middeling’ downloaden. In het formulier worden je gegevens gevraagd, over welke jaren je wil middelen en een handtekening. Deze kun je ingevuld indienen bij het belastingkantoor in jouw regio. Ben je klant bij Paperdork? Dan kunnen wij je hier ook (zonder extra kosten) bij helpen.

Dit artikel is een samenwerking tussen cijferbaas Lotte Vermaas (tekst) en Paperdork oprichter Marc (middelingstool).

Meet Marc! Met een achtergrond in accountancy en als officieel Registeraccountant is Marc zonder twijfel de baas der cijferbazen en één van Paperdork’s oprichters. "Ik hoorde zoveel mensen om me heen die grootse dromen hadden om te ondernemen, maar dit vanwege financiële verplichtingen en administratie nooit hebben gedaan. Te ingewikkeld, zeiden ze." Dromen zijn er om waar te maken, en boekhouding mag voor ZZPers zeker geen obstakel vormen! Inmiddels is Marc super trots op Paperdork, en krijgt hij elke dag weer energie van de mede-ondernemers die hij mag ontmoeten én helpen.

Plaats reactie