Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Btw op cadeaubonnen, waardebonnen, vouchers, kortingsbonnen

Btw op cadeaubonnen: hoe zit dat?

Allemaal maken we wel eens gebruik van cadeaubonnen. Enorm makkelijk natuurlijk als je het moeilijk vindt om een cadeautje te bedenken voor iemand. Maar hoe zit het met de btw op cadeaubonnen? Wanneer moet je hierover als verkoper btw afdragen en over welk bedrag? Daar gaan we je alles over vertellen in dit artikel.

Enkelvoudige vs. meervoudige cadeaubonnen

Een cadeaubon is een (fysieke of digitale) bon die de consument kan inwisselen voor een dienst of goed, zonder een verplichte bijbetaling. Dit wordt ook wel een voucher genoemd. Denk aan een bioscoopbon, VVV-bon, dinerbon of iTunes-kaart. Er zijn twee soorten cadeaubonnen: cadeaubonnen voor enkelvoudig gebruikt en cadeaubonnen voor meervoudig gebruik. Bij een enkelvoudige cadeaubon is het duidelijk waar en voor welk product of welke dienst de consument deze kan inwisselen. Een voorbeeld hiervan is de bioscoopbon, die alleen kan worden ingezet voor films. Bij een meervoudige cadeaubon kan deze worden ingezet voor meerdere goederen of diensten. Een voorbeeld hiervan is een Bijenkorf cadeaukaart, waar je verschillende soorten producten kunt kopen.

Btw op cadeaubonnen

Het verschil tussen de enkelvoudige en meervoudige cadeaubonnen bepaalt ook hoe je moet omgaan met de btw op cadeaubonnen. Bij een enkelvoudige cadeaubon is het btw tarief vooraf bekend. In het voorbeeld van de bioscoopbon zit er 9% btw op het bekijken van films in een bioscoop. Je draagt als verkoper van de cadeaubon dan direct het juiste btw percentage (in dit voorbeeld 9%) af. In andere woorden: je neemt de verkoop van de cadeaubon meteen mee in de btw aangifte.

Bij meervoudige cadeaubonnen is dit niet mogelijk. Je weet namelijk vooraf nog niet wat de consument van de bon gaat kopen, en welk btw tarief er op dat product zit. De Bijenkorf cadeaukaart kan namelijk worden ingewisseld voor kleding (21% btw) of voor chocolaatjes (9% btw). Als je in dit geval de kaart verkoopt ben je geen btw verschuldigd. Pas op het moment dat de voucher wordt ingewisseld wordt bekend welk btw tarief moet worden gehanteerd. Dat btw bedrag moet dan door de ondernemer bij wie de cadeaubon is ingewisseld worden afgedragen.

Tip: het kan voor jou als verkoper voordelig zijn om vooral meervoudige vouchers te verkopen!

Gratis vouchers

Geef jij een voucher voor een product gratis weg (bijvoorbeeld een proefpakketje)? Dan moet jij op dat moment btw afdragen over de prijs van dat product. Als de prijs van het product nog niet bekend is dan neem je de kostprijs. Deze regels gelden voor producten vanaf €15. Bij een product met een waarde van minder dan €15 (denk aan een monster of klein relatiegeschenk) dan hoef je helemaal geen btw af te dragen. Ook bij diensten hoef je geen btw af te dragen. Let er dan wel op dat je ook niet zomaar de btw op eventuele inkopen voor deze diensten mag terugvragen.

Btw op waardebonnen en kortingsbonnen

Verwar een cadeaubon niet met een waardebon of kortingsbon. Een waardebon of kortingsbon geeft recht op korting op de prijs voor een product of dienst. In tegenstelling tot een cadeaubon moet je in dit geval dus verplicht bijbetalen. Vaak zijn het marketingtrucs om jou (nog eens) een aankoop te laten doen. Denk bijvoorbeeld aan spaarkaarten of couponcodes. Je bent bij inlevering van de een waardebon of kortingsbon btw verschuldigd over de (verlaagde) prijs die de klant betaalt. Als de klant ook heeft betaald voor de bon dan betaal je ook btw over dat bedrag nadat de bon is ingewisseld.

Meet Bibi! Deze bijna afgestudeerde student Finance & Control vindt het enorm leuk om artikelen te schrijven. Als cijferbaas in de dop helpt ze Paperdork om financiële onderwerpen voor jullie nog beter leesbaar en begrijpelijk te maken.

Plaats reactie