Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Relatiegeschenken: welke regels gelden er voor je boekhouding?

Relatiegeschenken: welke regels gelden er voor de boekhouding?

Het is weer december, en de feestdagen komen er weer bijna aan. Niet alleen een (hopelijk) fijne tijd met vrienden en familie, ook een goede tijd om relatiegeschenken te geven. Bijvoorbeeld om je zakelijke relaties te laten weten dat je de samenwerking waardeert, of zodat ze weer even aan je denken. Maar hoe zit het eigenlijk met de belastingregels van relatiegeschenken? Wij nemen de belangrijkste aspecten met je door!

Niet 100% aftrekbaar

Let op: want relatiegeschenken zijn niet voor de volle 100% aftrekbaar. De Belastingdienst ziet relatiegeschenken voor 80% als zakelijke kosten. Dit percentage mag je dus van je winst aftrekken. De overige 20% valt onder niet-zakelijke kosten.

Alleen voor bestaande klanten

Een relatiegeschenk is volgens de Belastingdienst alleen een relatiegeschenk wanneer je dit aan je bestaande klanten geeft. Wil je een cadeau kopen voor potentiële klanten? Dat mag natuurlijk ook, maar dan vallen de kosten onder je acquisitiekosten. En psst, dat is alleen maar handig. Acquisitiekosten zijn namelijk wel 100% aftrekbaar.

Bedenk wat je geeft, en aan wie

De BTW van een relatiegeschenk mag je alleen aftrekken als de relatie, aan wie je het cadeau geeft, meer dan 30% van de BTW zelf ook had mogen aftrekken als hij het zelf had gekocht. Dat klinkt misschien nog een beetje moeilijk. Daarom een voorbeeld. Stel, je hebt een marketeer als klant en die geef je een bos bloemen. De BTW is dan niet aftrekbaar. Een marketeer heeft de bloemen waarschijnlijk namelijk niet nodig in zijn of haar bedrijfsvoering. Geef je dezelfde bos bloemen aan een bloemist, dan is deze wél aftrekbaar. Maarja, dan is het cadeautje ook een beetje minder origineel 😉

Gelukkig is er op deze regel een uitzondering. Geef jij minder dan €227 (excl. BTW) per jaar uit aan relatiegeschenken? Dan mag je de BTW wel gewoon aftrekken.

Fijne feestdagen!

Of je nou wel of geen relatiegeschenken hebt ingekocht, wij wensen jullie in ieder geval ontzettend fijne feestdagen! Heb je voor het einde van het jaar toch nog een paar vragen? Neem contact met ons op!

Meet Marc! Met een achtergrond in accountancy en als officieel Registeraccountant is Marc zonder twijfel de baas der cijferbazen en één van Paperdork’s oprichters. "Ik hoorde zoveel mensen om me heen die grootse dromen hadden om te ondernemen, maar dit vanwege financiële verplichtingen en administratie nooit hebben gedaan. Te ingewikkeld, zeiden ze." Dromen zijn er om waar te maken, en boekhouding mag voor ZZPers zeker geen obstakel vormen! Inmiddels is Marc super trots op Paperdork, en krijgt hij elke dag weer energie van de mede-ondernemers die hij mag ontmoeten én helpen.

Plaats reactie