Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Welk btw tarief hanteer je over fotografie met als resultaat o.a. een fotoalbum? | Btw fotografen | fotoalbum | fotoboek | 9% of 21%

Welk btw tarief hanteer je over fotografie met als resultaat o.a. een fotoalbum?

Op boeken en fotoalbums wordt een laag btw tarief van 9% gehanteerd. Hoe zit het dan wanneer je als fotograaf een shoot doet – bijvoorbeeld bij een bruiloft – en het resultaat daarvan uiteindelijk in de vorm van een album levert? En hoe zit het wanneer je de foto’s zowel als losse digitale bestanden én in een album levert? De laatste tijd doen zich steeds vaker verhalen de ronde onder fotografen die niet kloppen. Wij zochten uit hoe het echt zit met het btw tarief voor fotografie.

Btw tarief op fotografie zonder album = 21%

Voor een reguliere fotoshoot – waarbij het resultaat van de shoot in (digitale) foto’s wordt opgeleverd – hanteer je het hoge belastingtarief, dus 21%. Dat geldt voor alle soorten fotografie, ongeacht of je bruidsfotograaf, newbornfotograaf of businessfotograaf bent. Toch lees je de laatste tijd op steeds meer plekken dat je onder dit hoge btw tarief uit kunt. In deze artikelen wordt aangeraden om een fotoalbum te leveren.

Btw tarief op fotografie met als eindproduct een album = 9%

Op boeken en (digitale) fotoalbums zit het lage btw tarief. Lever je de foto’s dus uiteindelijk in de vorm van een fotoalbum? Dan hoef je maar 9% btw af te dragen. Sterker nog, ook de kosten van de shoot zelf gaan dan op in de prijs van het album. Dat betekent dus dat je niet voor het losse onderdeel van de shoot zelf nog een hoger btw tarief hoeft te rekenen. Dat is fijn, want dat betekent dat er meer geld voor jou als ondernemer overblijft. Zorg er in zo’n geval wel voor dat op de offerte en/of de factuur duidelijk is dat het fotografie betreft ten behoeve van een fotoalbum. Maar: lees nog even verder.

Misverstand: hoe zit het met de belasting als je de foto’s zowel in de vorm van een album als digitaal oplevert?

Er gaan steeds vaker verhalen de ronde die niet geheel kloppen. Zo zou je een fotoalbum moeten aanbieden (of zelfs gratis weggeven) om maar 9% btw over de fotoshoot te rekenen. Dat is echter NIET helemaal waar. Als je na een shoot alleen de foto’s in de vorm van een album aanbiedt, dan is dit wel toegestaan. Maar: in de meeste gevallen worden foto’s niet alleen in een album, maar ook als losse (digitale) bestanden aangeleverd. Op deze laatste vorm van verspreiding zit wél gewoon 21% btw. Tenzij ze ook digitaal weer in de vorm van een album worden aangeboden.

Hoofdproduct een album, of digitale foto’s?

Het is belangrijk om na te gaan wat het “hoofdproduct” is van een shoot: is dat het album, of zijn dat de digitale foto’s? Dat zal voor een groot gedeelte ook bepalen hoe de btw moet worden afgedragen. Een shoot ten behoeve van een album mag wel met 9% btw worden belast. Maar: in dat geval moet ook uit de communicatie duidelijk blijken dat het album het hoofdproduct is. Een klant die nooit heeft gevraagd om een album, maar waar je toch een mini album cadeau geeft mag je niet zomaar geheel met 9% btw belasten. Weet je het niet zeker? Dan raden we je aan om een vooroverleg met de Belastingdienst aan te vragen. Een inspecteur uit jouw regio kan jou dan – vooraf – helpen om hier op de juiste manier mee om te gaan.

Wanneer ziet de Belastingdienst iets als een fotoalbum?

Wil je zeker weten dat de Belastingdienst jouw fotoalbum ook als een fotoboek beoordeeld? Dan is het belangrijk om met een paar zaken rekening te houden. De Belastingdienst ziet drukwerk als een boek indien het voor iedereen herkenbaar is als boek. Dat wil zeggen herkenbaar aan de omvang en inhoud, en aan de manier waarop de bladen tot een geheel zijn verbonden. In sommige gevallen willen ze ook dat het boek minstens 8 pagina’s telt. Zorg er dus voor dat hier geen discussie over kan ontstaan als je toch besluit om te werken met het lage btw tarief.

Meet Marc! Met een achtergrond in accountancy en als officieel Registeraccountant is Marc zonder twijfel de baas der cijferbazen en één van Paperdork’s oprichters. "Ik hoorde zoveel mensen om me heen die grootse dromen hadden om te ondernemen, maar dit vanwege financiële verplichtingen en administratie nooit hebben gedaan. Te ingewikkeld, zeiden ze." Dromen zijn er om waar te maken, en boekhouding mag voor ZZPers zeker geen obstakel vormen! Inmiddels is Marc super trots op Paperdork, en krijgt hij elke dag weer energie van de mede-ondernemers die hij mag ontmoeten én helpen.

Plaats reactie