Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Btw uitstel van betaling | Btw-aangifte | Omzetbelasting

Dit moet je weten over btw uitstel van betaling

De Belastingdienst is erg streng als het aankomt op het op tijd betalen van de btw. De btw moet namelijk betaald zijn in de maand dat je ook de btw-aangifte moet doen. Heb je aangifte gedaan, maar kun je deze niet betalen? Onderneem dan direct actie! In sommige gevallen kun je namelijk uitstel van betaling aanvragen. In dit artikel lees je meer over btw uitstel van betaling.

Telefonisch (kort) btw uitstel van betaling

Momenteel kun je er voor kiezen om telefonisch uitstel aan te vragen van het betalen van de btw. Bij de Belastingdienst wordt dit ook wel kortdurend uitstel van betaling genoemd. Dit houdt in dat je maximaal 4 maanden uitstel krijgt vanaf de uiterste betaaldatum van de naheffingsaanslag.

Om dit te kunnen doen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je btw-aangifte op tijd, juist en volledig hebben ingevuld en moet je al een naheffingsaanslag hebben ontvangen. Daarnaast verleent de Belastingdienst alleen uitstel wanneer:

  • Je nog nooit eerder uitstel van betaling hebt gedaan;
  • Het totale verschuldigde bedrag niet meer dan €20.000 is;
  • Er momenteel geen boetes of dwangbevelen openstaan voor je bedrijf.

Een betalingsregeling tot 12 maanden

Voldoe jij niet aan de bovenstaande voorwaarden, of heb je meer dan 4 maanden uitstel nodig? Dan kun je mogelijk ook een betalingsregeling treffen met de Belastingdienst. Het kan wel zijn dat de Belastingdienst je vraagt om een zekerheid, bijvoorbeeld een bankgarantie, hypotheekrecht of verpanding.

Je kut een betalingsregeling aanvragen door het formulier ‘Verzoek betalingsregeling’ te downloaden en in te vullen. Houd er rekening mee dat dit een behoorlijk uitgebreid formulier is waar je veel cijfers voor moet invullen. Ook heeft de Belastingdienst 8 weken nodig om dit verzoek te beoordelen.

Zet je btw opzij

We kunnen het maar niet vaak genoeg herhalen: wees slim en zet je btw direct opzij! Zo kom je nooit voor verassingen te staan aan het einde van het kwartaal en kun je ten alle tijden jouw btw netjes op tijd aan de Belastingdienst overmaken. Vind je dit toch lastig? Bekijk dan de mogelijkheden voor een zakelijke rekening waar een optie voor btw sparen is, zoals Knab of Bunq. Hierbij boeken ze automatisch de btw van elke binnenkomende transactie naar een aparte spaarrekening.

Tip: in boekhoudprogramma Paperdork kun je in je resultatenscherm altijd zien hoeveel btw je opzij moet zetten.

Boetes geen btw-aangifte gedaan

Ben je per ongeluk vergeten om btw-aangifte te doen? Dan zul je de volgende stappen moeten doorlopen:

  • Doe alsnog btw-aangifte via Mijn Belastingdienst Zakelijk, via je boekhoudprogramma of je boekhouder.
  • Betaal de boete van €68 direct en gebruik hiervoor het betalingskenmerk van de naheffingsaanslag.
  • Nadat je de aangifte hebt gedaan en de 68 euro hebt betaald, ontvang je van de Belastingdienst de volgende 2 brieven: ‘Mededeling Omzetbelasting’ en ‘Kennisgeving Omzetbelasting Vermindering’

Onthoud goed dat je ook wanneer je nog niets hebt gedaan voor jouw bedrijf, elk kwartaal btw-aangifte moet doen. Bij de btw-aangifte kun je dan aangeven dat je niets hebt om aan te geven, hierdoor zul je dus ook niets hoeven te betalen.

Doe je uiteindelijk alsnog geen aangifte en/of betaal je nog steeds niet? Dan loopt je boete ook verder op, wat uiteindelijk erg vervelende gevolgen kan hebben.

Wees slim, doe op tijd jouw aangifte en voorkom btw uitstel van betaling!

Meet Iris! Met een International Business Management papiertje op zak schrijft ze met veel plezier blogs over financiële onderwerpen voor Paperdork. Ze gaat geen uitdaging uit de weg.

Plaats reactie