Waarom het géén zin heeft om nog snel facturen te versturen of kosten te maken voor het jaareinde
Heb jij wel eens het verzoek gekregen of je de factuur nog in dit jaar wilt versturen? Of heb je gehoord dat je een dienst van volgend jaar beter nu nog kunt betalen? Spoiler alert: dat heeft helemaal geen zin. In dit artikel leggen we je uit waarom nog snel facturen versturen of kosten maken aan het einde van het jaar geen verschil maakt.
Eerder verstuurde facturen hebben geen invloed op de inkomstenbelasting
Een veelgemaakte fout onder ondernemers: nog even snel wat facturen de deur uit sturen, nu het nog binnen dit boekjaar valt. Wij kunnen je vertellen: dat heeft helemaal geen zin. In tegenstelling tot de btw-aangifte is voor de inkomstenbelasting namelijk niet de factuurdatum leidend. Voor de inkomstenbelasting is het moment leidend waarop de werkzaamheden zijn verricht.
Stel de werkzaamheden worden pas in het nieuwe jaar uitgevoerd, dan worden de kosten dus ook pas in dat nieuwe jaar meegenomen. Het maakt dus helemaal niet uit dat de factuur al eerder verzonden en betaald is. Op deze manier dus nog snel extra kosten maken heeft geen nut. Fabeltje dus!
Voorbeeld
Stuur je in december 2023 een factuur voor werkzaamheden die je pas in januari 2024 gaat uitvoeren? Dan moet je deze factuur meenemen in je inkomstenbelasting aangifte over 2024, niet in de aangifte over 2023. Voor de btw-aangifte neem je de factuur wel mee in het laatste kwartaal van 2023. Voor de btw-aangifte is namelijk wel de factuurdatum leidend.
Gehaast is nooit goed
Naast dat het geen nut heeft om nog snel kosten te maken willen we ook benadrukken: gehaast kosten maken is nooit goed. Door snel ‘maar even wat kosten te maken’ doe je minder goed onderzoek naar de daadwerkelijke kwaliteit van een product of dienst. Dat kan je op termijn duur komen te staan, en dat willen we je liever besparen.
Facturen uitstellen
Je kunt wel overwegen om tegen het einde van het jaar enkele van je eigen facturen uit te stellen. Je moet je factuur namelijk uiterlijk sturen op de 15e dag van de maand die volgt op de maand dat je jouw diensten hebt geleverd. Stel je levert jouw diensten in december 2023 dan heb je dus nog tot 15 januari 2024 de tijd om je factuur te sturen. Je hebt dus keuze of je deze rekeningen nog dit kalenderjaar de deur uit doet of over de jaarwisseling heen tilt.
Voor de btw-aangifte heeft dat als voordeel dat je de btw pas in april 2024 (Q1 aangifte) hoeft te betalen, in plaats van in januari (Q4 aangifte van het jaar ervoor). Dat kan handig zijn als je het niet fijn vindt om btw voor te schieten. Het kan namelijk zijn dat je klant in januari nog niet betaald heeft. Voor de btw-aangifte wordt geen onderscheid gemaakt tussen betaalde en onbetaalde facturen.
Investeren voor het jaareinde
Een regeling waarvoor het wél verschil kan maken of je nog uitgaven doet aan het einde van het jaar is de investeringsaftrek (KIA). Voor deze regeling geldt dat wanneer je in een kalenderjaar meer dan €2.600 (excl. btw) investeert, dat je mogelijk recht hebt op een belastingvoordeel in de inkomstenbelasting. Je komt hiervoor in aanmerking bij de aanschaf van bedrijfsmiddelen die meer dan €450 (excl. btw) hebben gekost en langer dan één jaar meegaan. Denk aan een laptop, telefoon of camera. Heb je dit jaar al een laptop gekocht, en is je telefoon aan vervanging toe? Dan kan het dus slim zijn om dit jaar nog een nieuwe telefoon te kopen, zodat je mogelijk de drempelwaarde bereikt. Maar ook hiervoor geldt: doe de investering alleen als je het ook echt nodig hebt. Ga niet investeren om maar aan de grens te komen, want uiteindelijk geef je altijd meer geld uit dan het je aan belastingvoordeel oplevert.
Kortom: genoeg om over na te denken! Laat je in elk geval niet zomaar opjagen om voor het jaareinde nog even snel wat facturen te versturen. Stuur je klant eventueel dit artikel toe, zodat ze zelf ook kunnen lezen dat dit geen zin heeft.