Cursus volgen? Check de Werktuig PPO subsidie!
Het STAP-budget weten mensen inmiddels aardig te vinden. Maar heb je wel eens van de Werktuig PPO subsidie gehoord? Vele ondernemers hebben hier recht op, maar weten dit niet. Zonde! Want deze bijdrage kan tot maximaal €2.000 per jaar oplopen. Wil jij weten wat de Werktuig PPO subsidie is en of jij er gebruik van kunt maken? Lees dan met ons mee!
Wat is de Werktuig PPO subsidie?
Ben jij werkzaam in de culturele of creatieve sector en wil jij je graag verder ontwikkelen? Bij de PPO (Permanente Professionele Ontwikkeling) regeling staat jouw professionele ontwikkeling centraal. Met behulp van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap en PPO krijgen professionals die zichzelf willen ontwikkelen een steuntje in de rug door het meefinancieren van opleidingen of cursussen.
Deze partijen financieren in totaal 1/3e van de totale kosten van jouw ontwikkelplan met een maximumbijdrage van €2.000 per 12 maanden. Dat is mooi meegenomen! Je kunt ook nog eens meerdere verzoeken per jaar doen, als de maximumbijdrage maar niet overschreden wordt.
Wat zijn de voorwaarden van de Werktuig PPO subsidie?
Om kans te maken op de Werktuig PPO subsidie moet je werkzaam zijn in de culturele en creatieve sector. Of jouw bedrijf hieronder valt, kun je op deze website controleren door middel van je SBI-code. Het is dus belangrijk datje al in deze sector werkt, en over de juiste kwalificaties beschikt (minimaal MBO 4).
Ook wordt er gekeken naar de cursus/training waar je de Werktuig PPO subsidie voor wilt gebruiken. Er worden enkel activiteiten goedgekeurd die gericht zijn op jouw professionele ontwikkeling. Cursussen die gaan over persoonlijke ontwikkeling worden dus niet goedgekeurd. Daarnaast moet je jouw keuze goed kunnen onderbouwen bij jouw aanvraag.
Als laatste voorwaarde moet de activiteit starten tussen 3 maanden voor en 6 maanden na de datum van je aanvraag.
Let op! Werktuig PPO loopt tot eind 2024. Wil jij het aanvragen? Wees er dan op tijd bij.
Zo vraag je Werktuig PPO subsidie aan
Stap 1. Ga naar www.werktuigppo.nl
Stap 2. Vul een aantal makkelijke vragen in (het is zeker geen saai aanvraagformulier)
Stap 3. Als je de aanvraag hebt ingediend ontvang je binnen 5 werkdagen via email een reactie (vragen, toekenning of afwijzing).
Voordat je een aanvraag doet is het goed om te weten dat je de opleiding / cursus zelf moet voorfinancieren en de PPO-bijdrage achteraf pas declareert door middel van je betaalbewijs en certificaat.
Hoe verwerk je de Werktuig PPO subsidie in je boekhouding?
Hoewel een ontvangen subsidie opbrengsten zijn, boek je deze niet als opbrengsten, maar als negatieve kosten. In dit geval zijn het dan waarschijnlijk negatieve kosten met de kostencategorie ‘kennisontwikkeling’. Daarnaast zet je de complete factuur van de cursus die je volgt als positieve kosten in je administratie onder dezelfde kostencategorie.
Let op: niet alle cursussen die je volgt zijn zomaar zakelijk aftrekbaar. Je moet in dat geval kunnen aantonen dat de cursus ondersteunt in het op peil houden van bestaande vakkennis. Als jij (voor jou) kennis opdoet in een nieuw vakgebied, dan zijn dat geen zakelijke kosten. Je leest daarover meer in dit artikel.
Check eventueel ook de tegemoetkoming voor je AOV/broodfonds
Nog een tip vanuit de dorks community: dezelfde organisatie die ook de Werktuig PPO subsidie verschaft, heeft ook een tegemoetkoming voor het afsluiten van een AOV verzekering of broodfonds. Hiermee kun je jezelf indekken tegen arbeidsongeschiktheid. Ook in dit geval is de tegemoetkoming bedoeld voor ondernemers in de culturele en creatieve sector. Voor meer informatie kun je deze website bekijken. Let op: de kosten (en dus ook een eventuele tegemoetkoming) van een AOV verzekering of broodfonds zijn privé en horen niet in je zakelijke administratie thuis.