Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Zakelijke rekening verplicht als ondernemer

Is een zakelijke rekening verplicht of niet?

Als startende ondernemer komt er veel informatie in één keer op je af. Daardoor ontstaan er wel eens misverstanden: want wat is nou vooral handig om te regelen, en wat is echt verplicht? Vandaag beantwoorden wij de vraag: Is een zakelijke rekening verplicht?

Is een zakelijke rekening verplicht voor ondernemers?

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken geldt voor eenmanszaken en VOF’s dat een zakelijke rekening NIET verplicht is. De Belastingdienst kan en zal hier dan ook geen sanctie opleggen. Iets waar je echter wel op moet letten zijn de voorwaarden van jouw bank. Wat veel mensen niet weten is dat er vaak in de algemene voorwaarden van de bank staat dat het verboden is om een privérekening zakelijk te gebruiken.

De voordelen van een zakelijke rekening

Alhoewel het dus geen ‘moetje’ is, raden wij het openen van een zakelijke rekening als ondernemer zeker wel aan.

Overzicht & inzicht

Allereerst is een aparte rekening handig om goed overzicht te houden tussen je privé- en zakelijke boekhouding. Daarmee maak je het niet alleen jezelf, maar ook je boekhouder gemakkelijker aan het einde van het kwartaal. Ook heb je met een gescheiden rekening veel meer zicht op hoe je er zakelijk nu echt voor staat. Daarmee kun je betere keuzes maken om te bepalen of er nog geld over is voor extra salaris, een nieuwe marketingcampagne of een nieuwe laptop.

Gebruikmaken van payment providers

Wil je gebruikmaken van betaallinks op de factuur om het betalen voor jouw klanten nog makkelijker te maken? Of wil je online betalingen kunnen innen in bijvoorbeeld een webshop? Dan heb je daar ook een zakelijke rekening voor nodig. Payment providers (bijv. Mollie) die dergelijke online betalingen mogelijk maken, mogen alleen uitbetalen op zakelijke rekeningen. Zij zijn dan ook streng in hun beleid en accepteren alleen zakelijke rekeningen.

Professionele uitstraling

Tot slot zorgt een zakelijke rekening ook voor een professionele uitstraling tegenover je klanten. Indien je werkt met een privérekening dan krijgen jouw klanten ook jouw eigen naam te zien op bijvoorbeeld afschriften. Wel zo professioneel als daar de bedrijfsnaam ook voor hen zichtbaar is. Daarmee voorkom je ook verwarring.

En die kosten? Die vallen echt mee.

Twijfel jij over het extra bedrag dat je voor een zakelijke rekening moet betalen? Hou dan in je achterhoofd dat je deze kosten zakelijk kunt aftrekken als bedrijfskosten, wat je weer wat belasting bespaart. Houd daarnaast ook rekening met de hoge(re) factuur die jij misschien van sommige boekhouders zult ontvangen voor als jij jouw administratie niet gescheiden hebt, en zij meer werk hebben. Als je het ons vraagt dan vinden wij dat de kosten van een zakelijke rekening zeker waard. Én doe goed research naar de bank die je wilt gebruiken! Want afhankelijk van je wensen kunnen de kosten per bank nogal verschillen.

Welke zakelijke rekening voor ondernemers raadt Paperdork aan?

Voor eenmanszaken veel van onze klanten werken met de online bank Knab. Al vanaf €7 per maand open je een zakelijke rekening waarbij je elk jaar 500 gratis transacties krijgt en een goed werkende app hebt. Daarnaast kun je Knab ook makkelijk gebruiken wanneer je met Profit First (potjesmethode) wilt gaan experimenteren/werken. Je kunt bij Knab namelijk meerdere betaal- en spaarrekeningen openen zonder extra kosten.

TIP: Sta je korter dan drie jaar ingeschreven bij KVK? Dan ben je voor Knab een startende ondernemer. Starters ontvangen hier het eerste jaar 50% korting op de maandelijkse pakketkosten!

Voor VOF’s – heb je een VOF? Dan kun je helaas geen gebruik maken van Knab. In dat geval vinden wij Bunq een fijn alternatief. De moderne app werkt (als je het ons vraagt) nog fijner dan die van Knab, en ook hier heb je meteen toegang tot meerdere rekeningen en IBAN nummers. De kosten zijn daarentegen wel iets hoger, en de klantenservice is helaas ook minder goed.

Meet Iris! Met een International Business Management papiertje op zak schrijft ze met veel plezier blogs over financiële onderwerpen voor Paperdork. Ze gaat geen uitdaging uit de weg.

Plaats reactie