Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Met welke kosten moet je rekening houden als zzp'er?

Met welke kosten moet je rekening houden als ZZP’er?

Je hebt de keuze om in loondienst te gaan, of je kunt gaan freelancen: wat is dan handiger? Met welke kosten moet je rekening houden als ZZP’er? Ondernemen is natuurlijk wel even wat anders. Qua uurtarief is het over het algemeen gunstig, maar er zitten ook wat risico’s en extra kosten aan vast. In dit artikel nemen we je daarin mee zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Het kostenplaatje van ondernemen

Ondernemen kan enorm leuk zijn. Je hebt veel meer vrijheid om te doen wat je wilt, wanneer je wilt. Maar voor niets gaat de zon op, er zitten natuurlijk kosten en risico’s aan ondernemen. Met welke kosten moet je rekening houden als ZZP’er? Wij hebben de belangrijkste kosten voor je op een rijtje gezet.

1. Starterskosten

Voordat je als ZZP’er met je bedrijf überhaupt van start kunt gaan, maak je al de nodige kosten. Voor de inschrijving van je onderneming bij de KvK betaal je eenmalig €50. Richt je een rechtspersoon op, zoals een BV, dan komen daar ook nog notariskosten bij. Als je een zakelijke rekening afsluit, betaal je daarvoor een bedrag aan de bank. Ook heb je waarschijnlijk een startkapitaal nodig, voor bijvoorbeeld voorraden. En denk aan een financiële buffer, om tegenslagen op te kunnen vangen.

TIP: zoek je als ZZP’er een goedkope zakelijke rekening? Wij zijn persoonlijk fan van Knab. Daar werken ze met vaste lage maandbedragen en maak je eventueel ook handig spaarpotjes aan voor de Profit First methode.

2. Belastingen

Een belangrijke kostenpost betreft de belastingen. Dat kunnen er nogal wat zijn (afhankelijk van wat voor onderneming je hebt). Maar twee van deze belastingen zijn het meest belangrijk voor jou als ZZP’er: de inkomstenbelasting en de omzetbelasting.

Inkomstenbelasting

Je moet sowieso één keer per jaar belasting betalen over je inkomen/winst: de inkomstenbelasting in het geval van Eenmanszaken en VOF’s. Deze aangifte deed je als het goed is al ieder jaar als privé persoon, en met een bedrijf wordt deze aangifte een stukje uitgebreider en complexer. Zonder onderneming was je waarschijnlijk gewend dat je ongeveer rondom de 0 uitkomt. Dat komt omdat een werkgever al belasting voor je inhoudt. Maar dat is als ondernemer helaas niet langer het geval. Je zult in dat geval zelf nog belasting moeten afdragen aan het einde van het jaar. Houd daar dus rekening mee! Deze belasting kun je verlagen door kosten die je maakt of bepaalde fiscale regelingen die je recht geven op extra aftrekposten. En dat is als ondernemer ook juist weer een voordeel! Je betaalt over het algemeen als ondernemer minder belasting dan wanneer je hetzelfde zou verdienen in loondienst. Voor ZZP’ers is een belangrijke factor hierin het urencriterium. Als je aan dit criterium voldoet dan heb je recht op een aanzienlijk belastingvoordeel. En daarom kan het zeker aan te raden om minstens 3 dagen per week aan je onderneming te werken. In dit artikel lees je wat je ongeveer moet afdragen aan inkomstenbelasting.

Omzetbelasting

Een andere belangrijke vorm van belasting is de omzetbelasting, ook wel de btw aangifte genoemd. Deze doe je standaard aan het einde van elk kwartaal. Je hebt namelijk btw betaald over de producten of diensten die je inkoopt voor jouw bedrijf, en waarschijnlijk moet je ook weer btw afdragen over de diensten of producten die jij levert (tenzij je bent vrijgesteld van btw of in de KOR valt). In de btw aangifte verreken je dit met elkaar. De btw die je over inkopen hebt betaald mag je aftrekken van de btw die jij over je verkopen moet afdragen. En dat is ook de reden waarom in de ondernemerswereld altijd in tarieven en cijfers exclusief btw wordt gepraat, zo ook voor jouw eventuele uurtarief. Leer dit jezelf vanaf het begin aan. Btw moet je namelijk weer afdragen, dus reken je daar niet onterecht rijk mee.

Overige belastingen

Er bestaan nog veel meer vormen van belasting. Denk bij een bedrijfspand aan onroerendezaakbelasting, waterschapsbelasting, riool- en/of afvalstoffenheffing. Daarnaast betaal je eventueel motorrijtuigenbelasting, invoerheffingen en accijnzen of reclameheffingen. Gelukkig voor de meeste ZZP’ers niet van toepassing, maar wel handig om te weten dat ze bestaan.

Loondienst vs ZZP | Met welke kosten moet je rekening houden als zzp'er

3. Verzekeringen

Als ondernemer ben je niet standaard verzekerd voor veel risico’s waarvoor je in loondienst wel beschermd bent. Om dus een goede vergelijking te maken met een eventueel salaris in loondienst is het belangrijk om naar de kosten van dergelijke verzekeringen te kijken. De meeste verzekeringen zijn overigens niet verplicht, je kunt dus zelf een afweging maken in hoeverre je bereid bent om kosten te besparen maar daarmee wel een risico te lopen.

Ziektekostenverzekering

Deze verzekering is voor iedereen verplicht. Daarvoor betaal je premie en een bijdrage die afhankelijk is van je inkomen (voor jou dus uit je onderneming). Dat wordt ook wel de bijdrage Zorgverzekeringswet genoemd. Deze bijdrage is dus verplicht en wordt automatisch berekend en meegenomen in je inkomstenbelasting

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Mocht je arbeidsongeschikt raken, dan heb je met een AOV-verzekering toch inkomsten. Deze verzekering is verre van goedkoop. Een broodfonds kan eventueel een alternatief zijn. Let er dan alleen op dat je waarschijnlijk niet tot je pensioenleeftijd gedekt bent. De overheid is er daarnaast mee bezig om een dergelijke verzekering in de toekomst wellicht verplicht te maken.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Deze verzekering zouden wij sterk aanraden als je een Eenmanszaak of VOF hebt. Je dekt je hiermee in tegen materiële of letselschade die jij (of je werknemer) veroorzaakt, door bijvoorbeeld koffie over de computer van de klant te gooien. Besef je dat je zonder deze verzekering als Eenmanszaak of VOF privé aansprakelijk bent voor dit soort zaken. En met name bij letselschade kunnen de bedragen hoog oplopen. Dat soort horrorscenario’s wil je niet over wakker liggen.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Met deze verzekering beperk je het risico op fouten die je maakt in je beroep. Bijvoorbeeld (verkeerde) adviezen die je geeft die jouw klant schade kunnen aanbrengen. Deze verzekering is niet voor alle beroepen van toepassing en is ook een stukje duurder dan de bedrijfsaansprakelijkheid. Sommige beroepsverenigingen of opdrachtgevers stellen deze verzekering echter verplicht. Check dus in hoeverre dit voor jouw beroep van toepassing is.

Rechtsbijstandsverzekering

Als je ooit in de clinch komt te liggen met je opdrachtgever of een klant dan kan het handig zijn om een rechtsbijstandsverzekering te hebben. Met deze verzekering wordt eventuele juridische hulp die je moet inschakelen (deels) vergoed. Onze tip: of je nou wel of niet voor deze optie kiest, zorg in elk geval voor een sterke basis van juridische documenten die zijn opgesteld door een jurist.

Overige verzekeringen

Afhankelijk van jouw situatie en de branche waarin je opereert zijn er wellicht nog meer verzekeringen aan te raden. Denk aan een inboedelverzekering, opstalverzekering, transportverzekering, cyberverzekering, bedrijfsschadeverzekering en nog meer.

4. Pensioenopbouw

Het klinkt nog ver weg, maar vergeet niet dat je als ondernemer niet standaard een pensioen opbouwt. Voor een werknemer houdt de werkgever over het algemeen een deel van het loon in voor de opbouw van pensioen. Maar jij als zelfstandig ondernemer moet dit zelf regelen. Je kunt dit op verschillende manier doen: zelf geld opzijzetten, lijfrente opbouwen of een oude pensioenregeling doorzetten. We vertellen daar alles over in dit artikel. In sommige sectoren of beroepen is deelname aan het beroepspensioenfonds verplicht. En het klinkt misschien saai, maar pensioen opbouwen kan ook best gunstig zijn. Het levert je namelijk in veel gevallen een belastingvoordeel op. Wacht hier dus niet te lang mee.

5. Investeringen

Heb jij een supertof idee voor het verder verbeteren van je onderneming? Of heb jij een nieuwe apparatuur nodig, omdat de oude niet aan je eisen voldoet? Dat vergt investeringen en die moet je zelf betalen of je moet er een lening voor afsluiten, uiteraard met rente. Maak dus voordat je gaat ondernemen een lijstje van de investeringen die je van plan bent te doen en houd er daarbij ook rekening mee dat er wellicht onderhoud en soms vervanging nodig is. Tip: als je in een jaar meer dan €2.400 investeert dan heb je wellicht recht op de KIA regeling.

6. Misgelopen inkomsten

Het werken aan een eigen bedrijf is ontzettend leuk, maar er zijn ook momenten dat je niet werkt. Zo moet je naast hard werken ook je rust pakken, door bijvoorbeeld een weekje op het strand in Spanje te gaan liggen. Goodbye vakantiegeld 🙂 Of je wordt gevloerd door de griep. Prima in loondienst, want in dat geval word je lekker doorbetaald. Maar als ondernemer loop je wellicht inkomsten mis. Dit zijn dan niet per se kosten, maar wel iets om rekening mee te houden in je financiën en eventueel het bepalen van je uurtarief.

Meet Bibi! Deze bijna afgestudeerde student Finance & Control vindt het enorm leuk om artikelen te schrijven. Als cijferbaas in de dop helpt ze Paperdork om financiële onderwerpen voor jullie nog beter leesbaar en begrijpelijk te maken.

Plaats reactie