Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

ZZP pensioen | hoeveel per maand | maandelijks pensioen zzp | jaarruimte pensioen | belastingvoordeel | design by Freepik

ZZP pensioen: hoeveel mag ik per maand sparen met belastingvoordeel?

In tegenstelling tot werknemers in loondienst moet je als ZZP’er zelf voor je pensioen zorgen. Het is dus verstandig om hier rekening mee te houden en alvast voor je ZZP pensioen te sparen. Maar hoeveel per maand mag je sparen? In beginsel kun je natuurlijk zoveel sparen als je zelf wilt. Maar er zijn ook manieren om pensioen te sparen die je een belastingvoordeel opleveren. Tot op zekere hoogte dan, dat wordt de jaarruimte genoemd. In dit artikel leggen we je uit hoe dat zit.

Wat is de jaarruimte?

De overheid wil het stimuleren om alvast geld opzij te zetten voor je pensioen. En daarom mag je elk jaar een deel van je salaris investeren in pensioen waar je een belastingvoordeel voor terugkrijgt. Een soort beloning om je pensioen te regelen dus. Dat geldt overigens niet zomaar voor alle manieren van pensioen sparen. In deze blog lees je welke vormen van pensioen sparen hiervoor in aanraking komen.

Reserveringsruimte

Naast de jaarruimte heb je ook een reserveringsruimte. Hier wordt ook wel eens naar verwezen als een ‘gat’. Het kan namelijk zo zijn dat je niet (altijd) je gehele jaarruimte hebt gebruikt om ook daadwerkelijk in je pensioen te investeren. Je reserveringsruimte is je ongebruikte jaarruimte van de afgelopen 10 jaar. Het is toegestaan om deze onbenutte ruimte alsnog in een jaar in je pensioen te storten met behoud van belastingvoordeel.

Hoeveel ZZP pensioen mag ik per maand inleggen?

Om voor je ZZP pensioen te berekenen hoeveel per maand je kunt inleggen is het dus van belang om je jaarruimte en eventuele reserveringsruimte te berekenen. Dit is een berekening waar je behoorlijk wat gegevens voor nodig hebt. Gelukkig bestaan er handige tools om deze berekening voor je te maken. Zelf vinden we de rekentool van Brand New Day erg fijn.

Welk belastingvoordeel levert het me op?

De investering die je maakt voor je pensioen binnen de jaarruimte en/of reserveringsruimte leveren dus een belastingvoordeel op. Maar hoe werkt dat precies? Zoals je waarschijnlijk weet betaal je belasting over je inkomsten in de jaarlijkse inkomstenbelasting. Wanneer je recht hebt op een belastingvoordeel vanwege je pensioen dan mag je dit bedrag eerst van je inkomsten aftrekken. En dat resulteert uiteindelijk in een lager bedrag dat je moet betalen.

Bonus tip
Als je verwacht dat er veel fluctuaties in je inkomsten zitten dan kan het – met gebruik van de reserveringsruimte – voordelig zijn om geen of minder pensioen te sparen in de jaren dat je minder inkomsten hebt. De ruimte kun je dan benutten in een jaar dat je veel inkomsten maakt. Op het moment dat je veel inkomsten maakt dan is namelijk je potentiële belastingbesparing ook groter.   

Meet Marc! Met een achtergrond in accountancy en als officieel Registeraccountant is Marc zonder twijfel de baas der cijferbazen en één van Paperdork’s oprichters. "Ik hoorde zoveel mensen om me heen die grootse dromen hadden om te ondernemen, maar dit vanwege financiële verplichtingen en administratie nooit hebben gedaan. Te ingewikkeld, zeiden ze." Dromen zijn er om waar te maken, en boekhouding mag voor ZZPers zeker geen obstakel vormen! Inmiddels is Marc super trots op Paperdork, en krijgt hij elke dag weer energie van de mede-ondernemers die hij mag ontmoeten én helpen.

Plaats reactie