Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Investeringsaftrek ZZP | KIA regeling | Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek | Wat is de KIA regeling? | KIA Belastingdienst

Investeringsaftrek voor ZZP’ers: alles over de KIA

Voor jou als ondernemer bestaan er verschillende posten die je voor je inkomstenbelasting kunt aftrekken van je winst. Één van deze aftrekposten is de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Poeh, dat is me nogal een Galgje woord. Dus noemen we het ook wel gewoon de KIA 🤓 Van deze investeringsaftrek kun je ook als ZZP’er gebruik maken. De KIA kan je een mooi belastingvoordeel opleveren. Ben je benieuwd of jij voor de investeringsaftrek in aanmerking? Lees dan snel verder!

Wat is de KIA?

De KIA is een aftrekpost voor investeringen. Je komt hiervoor in aanmerking als je voor een bepaald bedrag aan investeringen doet in een kalenderjaar. Lees daarvoor straks ook het kopje “wanneer vallen je investeringen onder de KIA?”. Het achterliggende idee is dat investeren goed is voor de economie. Met deze regeling wil de overheid jou dus stimuleren om te investeren. Daarnaast kan het natuurlijk ook bijdragen aan (de groei van) je onderneming.

Wanneer vallen je investeringen onder de KIA?

Een investering moet aan een aantal voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor de KIA. De eerste voorwaarde is dat je in het betreffende jaar in totaal minimaal €2.401 (2021) hebt geïnvesteerd. De tweede voorwaarde is dat het moet gaan om een bedrijfsmiddel. Dat wil zeggen: niet gekocht om te verkopen, maar iets wat je nodig hebt om je dienst te leveren of je goederen te maken. De derde voorwaarde is dat de individuele investeringen minimaal €450 (excl. btw*) hebben gekost. Een camera van €400 telt niet mee voor de KIA, een camera (of een combinatie van een camera en een lens**) van €500 wel. Verder moet je onderneming in Nederland zijn gevestigd en moet jij ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Dat betekent dat de investeringsaftrek dus niet alleen van toepassing is voor ZZP’ers, maar ook bijvoorbeeld voor ondernemers met een BV.

Bijzonderheden

* Als je de btw niet terug kunt krijgen, reken je voor de KIA met het bedrag inclusief btw. Als je de btw wel terug kunt krijgen, geldt het bedrag exclusief btw.
** Als losse onderdelen minder dan €450 hebben gekost dan mag je deze alleen meetellen voor de investeringsaftrek op het moment dat de onderdelen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Je kunt er dus niets mee zonder het één of het ander. Denk aan camera body’s en lenzen, of bijv. losse onderdelen om zelf een computer samen te stellen. Wij raden je in dit geval aan om de losse onderdelen wel bij één leverancier te kopen.

In tegenstelling tot andere investeringsaftrekposten mag het bedrijfsmiddel dat je hebt gekocht, een tweedehands exemplaar zijn. Als je een bedrijfsmiddel met een aanbetaling hebt gekocht, maar het pas het volgende jaar ontvangt en dan de rest betaalt, dan worden de twee betalingen in twee jaren meegenomen. Je hebt bijvoorbeeld in 2020 een camera van €5.000 gekocht en een aanbetaling van €2.000 gedaan, en je ontvangt de camera in 2021 en betaalt dan de overige €3.000. De eerste betaling wordt dan voor de KIA meegenomen in 2020 en de tweede betaling in 2021. Zolang je het bedrijfsmiddel nog niet in gebruik hebt genomen en niet hebt afbetaald, wordt alleen het betaalde bedrag in aanmerking genomen voor de KIA. Let op dat je het bedrijfsmiddel binnen 3 jaar in gebruik neemt. Als dat niet het geval is, dan is het verstandig om hierover contact op te nemen met je boekhouder. Behalve een investering voor een aanschaf komt ook de investering voor een verbetering van een bedrijfsmiddel in aanmerking voor de KIA, zoals een nieuwe lens voor je camera. Let op: hiermee worden niet onderhoudskosten bedoeld.

De hoogte van de KIA

Als je voor een bedrag tussen de €2.401 en €59.170 (2021) hebt geïnvesteerd, is de aftrek 28% van het geïnvesteerde bedrag. Dit is de categorie waar de meeste ZZP’ers in vallen op het moment dat ze recht hebben op de investeringsaftrek. Voor een investeringsbedrag tussen de €59.171 en €109.574 is de aftrek standaard €16.568. Heb jij héle grote investeringen gedaan en ligt je geïnvesteerde bedrag tussen de €109.575 en €328.721? Dan is de investeringsaftrek €16.568 verminderd met 7,56% van het deel boven de €109.574. Pfoee oke dan zijn wel heel veel cijfertjes en abracadabra 😅 Daarom lees je onderstaand een concreet rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld KIA belastingvoordeel

Stel je hebt een camera van €1.400 gekocht en een laptop van €1.600. Je hebt dus in totaal voor €3.000 geïnvesteerd. Dan mag je 28% van dit bedrag (€840 dus) als extra kosten van je winst aftrekken. Over winst betaal je natuurlijk belasting, en dankzij deze regeling blijft er een lagere winst over. Het exacte voordeel is dan ook per persoon afhankelijk, omdat dat weer afhankelijk is van de totale winst en andere belastingvoordelen waar je als ondernemer mogelijk recht op hebt. Stel deze persoon zou 25% belasting betalen dan is het daadwerkelijke voordeel dus €210 (25% van €840).

Welke investeringen vallen niet onder de KIA?

Er zijn ook een aantal uitzonderingen van bedrijfsmiddelen die niet worden meegenomen voor de investeringsaftrek. Dit zijn ze:

  • Auto’s die niet gebruikt worden voor beroepsverkeer (in dit geval moet het doel van je bedrijf echt zijn om mensen van A naar B te brengen, zoals taxi’s);
  • Bedrijfsmiddelen die je koopt om te verhuren of om in het buitenland te gebruiken;
  • Woonhuizen, grond of dieren;
  • Bedrijfsmiddelen die je van je eigen (privé) vermogen inbrengt in je onderneming (denk in dit geval aan een laptop of telefoon die je al had voor je startte met ondernemen);
  • Bedrijfsmiddelen die je koopt van mensen uit je eigen huishouden en van bloed- en aanverwanten in de rechte lijn of personen die behoren tot hun huishouden.

Meet Bibi! Deze bijna afgestudeerde student Finance & Control vindt het enorm leuk om artikelen te schrijven. Als cijferbaas in de dop helpt ze Paperdork om financiële onderwerpen voor jullie nog beter leesbaar en begrijpelijk te maken.

Plaats reactie