Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Internetkosten zakelijk aftrekbaar zzp | Internet op de zaak | Internet thuis op de zaak | Werken vanuit huis

In hoeverre zijn internetkosten zakelijk aftrekbaar voor ZZP’ers die vanuit huis werken?

Hoe zit het nou met internetkosten? Zijn internetkosten zakelijk aftrekbaar voor ZZP’ers die vanuit huis werken? Rondom deze vraag is veel ophef. Dat is natuurlijk extra aangewakkerd in coronatijd, waarin vrijwel iedereen vanuit huis werkt. Dit zien wij ook terug bij onze klanten. Internetkosten op de zaak is helaas een vaag en grijs gebied. In dit artikel proberen we je daar iets meer duidelijkheid over te geven.

Wanneer zijn gemengde kosten zakelijk aftrekbaar?

Internetkosten zijn een voorbeeld van gemengde kosten. Ze hebben zowel een zakelijk als privé karakter. Van de Belastingdienst mag je zakelijke kosten in aftrek nemen van je omzet. Maar het is wel belangrijk dat de kosten ook echt gemaakt zijn voor het zakelijke belang van je onderneming. De Belastingdienst kijkt hier streng naar. Ze kijken onder andere naar het motief waarmee je de kosten hebt gemaakt en beoordelen vanaf daar of de kosten in aftrek kunnen worden genomen. Daarnaast is het bij gemengde kosten belangrijk dat ze in elk geval voor minstens 10% zakelijk zijn en dat je dit kunt aantonen. Daarnaast moet je voor gemengde kosten waarschijnlijk ook een correctie maken voor het privégebruik. Bij abonnementskosten, zoals een internetabonnement, kun je dat meteen corrigeren door alleen het zakelijke deel van de kosten in je administratie op te nemen.

Zijn internetkosten zakelijk aftrekbaar voor ZZP’ers?

Nu terug naar internetkosten. In de basis valt het internetabonnement thuis niet onder aftrekbare kosten. Je had deze kosten namelijk ook gehad als je geen ondernemer was geweest. Het zijn geen extra kosten voor de onderneming. En daarom zou het ook niet eerlijk zijn als je hier als ondernemer een voordeel krijgt t.o.v. particulieren. Als je echt kunt aantonen dat je meerkosten hebt gemaakt voor je internetabonnement vanwege je onderneming (bijv. een snellere internetbundel) dan is dat deel van je internetkosten wel aftrekbaar. Het lastige is verder bij internetkosten dat er geen specifiek onderscheid is tussen de kosten voor het internetabonnement en voor het gebruik van het internet. Veel ondernemers gebruiken het internetabonnement wel degelijk voor minstens 10% zakelijk. Daardoor kan het verdedigbaar zijn om een deel van het internetabonnement (het percentage zakelijke gebruik) op de zaak te zetten.

Zorg voor bewijs

Als jij het internet van thuis (ook) zakelijk gebruikt en bereid bent om de discussie aan te gaan dan kun je de kosten delen met de zaak. Daarvoor is het alleen wel van belang dat je zorgt voor bewijsmateriaal. Een keertje thuis Googlen is dus niet voldoende om (een deel van de) internetkosten als zakelijk aan te merken. Maar als je echt alleen vanuit huis werkt, of kunt aantonen dat je specifieke dagen vanuit huis werkt dan kun je er voor kiezen om een deel van de internetkosten op de zaak te zetten. Wees dan in elk geval voorbereid op kritische vragen. En zorg ervoor dat je nooit zomaar het gehele internetabonnement van thuis op de zaak zet. Daarnaast wordt internet vaak aangeboden in combinatie met een TV-abonnement. Een TV-abonnement is voor de meeste ondernemers niet zakelijk, dus laat dit deel van de kosten sowieso uit je zakelijke administratie.

Ons advies over internetkosten voor ZZP’ers

Internetkosten op de zaak zetten blijft een grijs gebied. Persoonlijk vinden wij het die paar euro’s die je hiermee op jaarbasis bespaart de eventuele discussie niet waard. Wij zullen je daardoor niet snel aanraden om internetkosten op de zaak te zetten. In the end is het dus een risico en een persoonlijke afweging die je moet maken. Doe je het wel? Zorg dan voor bewijs!

Meet Lotte! Deze student Fiscale Economie heeft een grote interesse voor belasting. Wat?! Ja echt. Dat kan best leuk zijn ;) En wat is er nou beter dan dit toe te passen in de Paperdork blogs en daarbij mensen te helpen? Wat Lotte betreft een top combinatie.

Plaats reactie