Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Candy novelties | Samengestelde btw | Combinatie food en non-food

Hoe zit het met de samengestelde btw van candy novelties?

Verkoop jij als ondernemer producten met een combinatie van food en non-food? Het bekendste voorbeeld zijn misschien wel de Kinder Surprise-eieren. Maar denk bijvoorbeeld ook aan bakmixen gecombineerd met vormpjes om koekjes uit te steken. Je krijgt dan te maken met samengestelde btw. Dit noemen ze ook wel ‘candy novelties’. In dit artikel vertellen wij je er alles over.

Wanneer krijg je te maken met samengestelde btw?

In Nederland gebruiken we drie btw-tarieven: 21%, 9% en 0%. In de meeste gevallen vallen de producten en/of diensten die je verkoopt in één van deze categorieën. Toch krijgen veel ondernemers dagelijks te maken met een samenstelling van verschillende btw. Denk hierbij aan kappers die 9% btw moeten rekenen op zijn of haar diensten, maar wel 21% btw moet rekenen over bijbehorende producten zoals een bus haarlak.

Ook indien er een mix is van zowel food als non-food producten ligt de btw anders dan normaal. Op food zit namelijk over het algemeen het lage btw-tarief van 9%, terwijl er op non-food over het algemeen 21% btw zit. Indien dit samen wordt verkocht in één pakket spreek je van candy novelties. Voor candy novelties bestaat een speciale regeling bij de Belastingdienst.

Hoe werkt de candy novelties regeling?

De candy novelties regeling is alleen van toepassing als het product (vaak pakketten) voor één bedrag wordt aangeboden en de producten hun “zelfstandigheid” behouden. Dit houdt in dat je de producten nog beide normaal moet kunnen gebruiken op de manier waarvoor ze bestemd zijn.

Voor pakketten waarbij food en non-food verpakt zit geldt het volgende:

  • Kost de candy novelty minder dan € 1,50 (verkoopprijs inclusief btw)? Bereken dan 9% op de combinatie.
  • Kost de candy novelty € 1,50 of meer (verkoopprijs inclusief btw)? Dan moet de vergoeding gesplitst worden als de combinatie niet gezien kan worden als één goed of dienst.
  • Is er sprake van meerdere prestaties tegen verschillende tarieven, maar kan de vergoeding niet gesplitst worden? Bereken dan 21% btw op de combinatie.

Verkoop jij geen combinatie van snoep en speelgoed maar heb je wel te maken met samengestelde btw? Bekijk dan deze pagina van de Belastingdienst voor meer informatie. Je kunt het natuurlijk ook altijd even navragen bij je cijferbaas.

Meet Iris! Met een International Business Management papiertje op zak schrijft ze met veel plezier blogs over financiële onderwerpen voor Paperdork. Ze gaat geen uitdaging uit de weg.

Plaats reactie