Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Wanneer ben ik een ondernemer?

Niet moeilijk toch? Ik sta ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, dus ben ik een ondernemer. Mis! Een veelgemaakte denkfout. Hoewel dit misschien waar is voor de verhalen in de kroeg, is dit niet de werkelijkheid voor de Belastingdienst. De Belastingdienst stelt namelijk, naast de inschrijving in de KvK, nog aanvullende eisen aan het zijn van ondernemer. Kort samengevat komt het neer op de volgende vragen:

  1. Zit er continuïteit in jouw onderneming?
  2. Loop jij ondernemersrisico?
  3. Wat is de omvang van jouw bedrijf?
  4. Werk jij zelfstandig?

Zit er continuïteit in jouw onderneming?
Volgens de Belastingdienst ben je pas ondernemer als je het voornemen hebt om meerdere jaren ondernemer te zijn. Eenmalig een klus zelfstandig uitvoeren maakt je dus nog geen ondernemer. Naast deze intentie moet het ook financieel realistisch zijn dat je de komende jaren ondernemer kan blijven. Kort gezegd betekent dit dat je de reële verwachting moet hebben dat je onderneming winst gaat maken. Dit hoeft niet direct het eerste jaar, maar je moet wel aan kunnen tonen dat winst binnen een aantal jaar te verwachten valt. 

 

Loop jij ondernemersrisico?
Ondernemersrisico is een breed begrip en kent vele elementen. Waar het echter op neer komt is dat je als ondernemer risico’s loopt die je in loondienst niet loopt. Zo wordt je bijvoorbeeld niet doorbetaald bij ziekte of zwangerschap. Daarnaast ben je als ondernemer aansprakelijk voor de schulden van de onderneming (behalve bij een B.V. of N.V. en loop je het risico dat je opdrachtgevers niet betalen. 

Loop jij deze risico’s niet? Dan is er een kans dat de Belastingdienst je niet ziet als ondernemer. Heb je verzekeringen afgesloten voor deze risico’s? Dan is er geen probleem en loop je, volgens de Belastingdienst, nog steeds ondernemingsrisico.

 

Wat is de omvang van jouw bedrijf?
Deze vraag heeft betrekking op zowel geld als tijd. Om als ondernemer aangemerkt te worden dien je voldoende kapitaal te hebben om eventuele tegenslagen op te vangen. Reden hiervoor is dat er continuïteit in je onderneming moet zitten (zie punt 1). Daarnaast moet je voldoende kapitaal hebben om, bijvoorbeeld, reclame te maken en klanten aan te trekken. 

Het criterium ziet tevens toe op het element tijd. Je dient voldoende tijd in je onderneming te investeren. Als je onderneming een, uit de hand gelopen, hobby is waar je een paar uur per week aan besteedt, ziet de Belastingdienst je waarschijnlijk niet als ondernemer. 

 

Werk jij zelfstandig?
Dit criterium is erg subjectief en er bestaan veel misverstanden over. Zo wordt er vaak gezegd dat je minimaal 3 opdrachtgevers per jaar dient te hebben. Hoewel dit inderdaad aan te raden is om aan te tonen dat je zelfstandig bent, is dit geen harde eis van de Belastingdienst. Volgens de Belastingdienst moet je zelfstandig zijn om als ondernemer gezien te worden. Hierbij is de verstandsverhouding met je opdrachtgever belangrijker dan het aantal opdrachtgevers. Belangrijk hierbij is de vraag of er een gezagsverhouding bestaat tussen jou en je opdrachtgever. Is dit het geval, dan bestaat het vermoeden dat je niet zelfstandig bent en is het belangrijker om meerdere opdrachtgevers te hebben om je zelfstandigheid aan te tonen. Het blijft echter een moeilijke en subjectieve vraag en kan door elke belastinginspecteur zelf worden ingevuld. Neem dus het zekere voor het onzekere!

 

Waarom is dit allemaal belangrijk?
Het is voor jou belangrijk om te weten of de Belastingdienst jou als ondernemer ziet aangezien dit impact heeft op je aangifte. Zo heb je als ondernemer recht op veel verschillende fiscale regelingen die je belasting kunnen besparen. Daarentegen staat wel dat je wellicht BTW aangifte moet doen. Maar daar kunnen wij van Paperdork je natuurlijk bij helpen!

 

Dubbelcheck?
Helaas is er geen checklist van voorwaarden waar je aan moet voldoen. Of de Belastingdienst je als ondernemer ziet weet je helaas pas zeker als je een belastingcontrole krijgt. Om toch meer inzicht te krijgen is het goed om de Ondernemerscheck te doen op de site van de Belastingdienst.

Cijfermeester Marc - Paperdork ZZP Boekhouding

Volg cijferbaas Marc

Ben je nog geen klant van Paperdork of wil je meer informatie? Wij leren je graag kennen ? Als je je gegevens achterlaat neemt Marc zo snel mogelijk contact met je op.

    play_circle_outline

    Plaats reactie