Alles over het éénloketsysteem
Als jij als ondernemer diensten of goederen buiten Nederland (maar wel in de EU) verkoopt dan kun jij te maken krijgen met een nieuwe manier van je btw aangifte middels het éénloketsysteem (ofwel One Stop Shop regeling). Maar wanneer pas je deze toe? En hoe doe je dit dan? In deze blog leggen wij alles voor je uit en ben jij weer helemaal op de hoogte.
Wat is het éénloketsysteem?
Het éénloketsysteem, ook wel ‘One-Stop-Shop’ of kortweg ‘OSS’ genoemd, biedt jou sinds 1 juli 2021 de mogelijkheid om via de website van de Nederlandse Belastingdienst jouw buitenlandse btw aangifte in te dienen. Dat kan van toepassing zijn als je omzet genereert uit andere EU landen. Je doet met het éénloketsysteem eigenlijk letterlijk meerdere aangiftes voor verschillende landen via één loket: de Nederlandse Belastingdienst in ons geval. De Belastingdienst zorgt er vervolgens voor dat deze aangifte weer goed wordt verdeeld over de andere landen. Dit portaal maakt jouw buitenlandse btw aangifte een stuk makkelijker. Als je het systeem namelijk niet gebruikt, dan had je in de desbetreffende landen aangifte moeten doen. Houd er wel rekening mee: als je kiest voor het éénloketsysteem, dan geldt dat voor alle EU-omzet die je behaalt. Je kunt dus niet per lidstaat een keuze te maken of je wel of niet van dit systeem gebruik wilt maken.
Wanneer is het éénloketsysteem van toepassing?
Maak je geen zorgen, je hoeft niet bij elke verkoop in de EU meteen een OSS-aangifte te doen. Er geldt een drempelbedrag van €10.000 omzet. Dit drempelbedrag geldt voor alle omzet uit goederen en digitale diensten gezamenlijk aan particulieren in de EU (los van Nederland). Omzet naar Nederland of vanuit reguliere diensten tel je dus niet mee. Als je EU-omzet op jaarbasis onder dat drempelbedrag blijft, kun je gewoon Nederlandse btw te blijven rekenen. Met het éénloketsysteem heb je dan niets te maken.
Wat moet ik doen als ik boven het drempelbedrag zit?
Zit je met jouw omzet boven dit drempelbedrag? Dan moet jij het btw bedrag van het land waaraan je verkoopt berekenen. In veel gevallen is dit dus geen 9 en 21%, maar gelden er andere btw percentages. Dit zorgt natuurlijk sowieso al voor extra administratieve lasten voor jou als ondernemer. In het verleden was het ook nog zo dat je dan te maken kreeg met btw registraties en aangiftes in andere landen. Gelukkig is dat niet meer nodig met het éénloketsysteem. Je moet je daar dan wel (voor de start van een nieuw kwartaal waarin dit van toepassing wordt) zelf voor aanmelden.
Hoe werkt de OSS-aangifte?
OSS-aangiftes dien je per kwartaal via het Belastingdienst portaal in. Deze aangifte moet je (wanneer je voor deze regeling bent aangemeld) indienen naast jouw ‘gewone’ btw aangifte. In de OSS-aangifte geef je per lidstaat de behaalde omzet aan en bereken je op basis van de lokale btw tarieven de verschuldigde btw. Heb je dat kwartaal geen omzet in de OSS gemaakt? Dan doe je een zogenaamde nihilaangifte. De deadline voor het indienen van de OSS-aangiftes en het betalen van de verschuldigde btw is de laatste dag van de maand volgend op een aangiftetijdvak. Vergelijkbaar met je reguliere btw aangifte dus.
TIP: Klik hier voor een overzicht van alle nieuwe btw-regels vanaf 1 juli 2021. Ook in ons eerdere artikel over de nieuwe regels sinds 1 juli kun je er meer informatie over vinden.
Éénloketsysteem gebruiken? Jouw keuze!
Belangrijk om te weten is dat de OSS een keuze is. Jij als ondernemer mag er ook voor kiezen om je te laten registreren in het buitenland. Heb jij bijvoorbeeld grote voorraad in het buitenland en maak jij daar veel bedrijfskosten? Dan is het handig om een lokale btw-registratie op te vragen zodat jij de btw daar kan terugvragen. Maar als jij een online webshop runt, en dus weinig tot geen bedrijfskosten in het buitenland hebt, dan raden wij jou het éénloketsysteem zeker aan!