Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Schenkbelasting 2022 berekenen

Schenkbelasting 2022 berekenen doe je zo. En vergeet je aangifte niet!

Op het moment dat jij een schenking ontvangt moet je daarvoor zelf aangifte doen bij de Belastingdienst. Dit wordt dus niet automatisch meegenomen in een reeds bestaande aangifte, zoals de inkomstenbelasting. In dit artikel leggen wij uit hoe jij schenkbelasting in 2022 kunt berekenen, wat daar allemaal bij komt kijken en wanneer dit ingediend moet zijn. Om te berekenen hoeveel schenkbelasting je moet betalen is het belangrijk om te weten voor welk doel de schenking is gedaan.

Reguliere schenkingen

Reguliere schenkingen zijn schenkingen waarbij je zelf kunt beslissen wat je ermee doet. Als de waarde van een reguliere schenking in 2022 hoger is dan €2.274, moet jij hierover belasting betalen. Deze drempel geldt per schenker. Je mag dus van meerdere personen dit bedrag belastingvrij ontvangen. Maar: er zijn wel wat uitzonderingen. Komt de schenking van je ouders? Dan ligt de belastinggrens namelijk op €5.667 en moet je rekening houden dat beide ouders onder ‘dezelfde schenker’ vallen. Ook als jouw ouders gescheiden zijn.

Let op! Een schenking hoeft niet altijd een geldbedrag te zijn. Het kan ook gaan om een waardevol cadeau, bijvoorbeeld een kostbaar schilderij of een stuk grond. De waarde bepalen van een cadeau kan lastig zijn, lees hier hoe je de waarde hiervan kunt vaststellen.

Schenkbelasting voor een koopwoning

Als je een woning gaat kopen en/of verbouwen, dan kun je hiervoor een groter bedrag belastingvrij ontvangen. In 2022 is deze drempel €106.671 per schenker (mits de schenkers geen partners van elkaar zijn). Dit wordt ook wel de ‘jubelton’ genoemd. Je moet dan wel kunnen aantonen dat je dit geld echt gebruikt voor het kopen of verbouwen van een woning, en daarnaast nog aan een aantal andere voorwaarden voldoen. Als het gehele belastingvrije bedrag van de jubelton wordt gebruikt, mag je daarnaast niet ook nog een reguliere schenking belastingvrij ontvangen.

Schenkbelasting voor een studie

Ook voor een (dure) studie kun je voor een hoger bedrag belastingvrij schenkingen ontvangen, mits je deze schenking ontvangt van je ouders. De drempel om belastingvrij te schenken voor een dure studie is in 2022 €56.724. De opleiding moet dan wel minstens €20.000 per jaar kosten om deze schenking hiervoor te mogen gebruiken. Ook hiervoor geldt dat je moet kunnen aantonen dat de schenking voor dit doel is gebruikt, en dat er nog een aantal aanvullende voorwaarden gelden.

Schenkbelasting 2022 berekenen

Blijft er na aftrek van eventuele belastingvrijstellingen nog geld over? Dan moet je daarover schenkbelasting betalen. Het percentage wat jij over de schenkbelasting in 2022 moet berekenen hangt af van de relatie met de schenker. Zo betaalt een partner of kind van de schenker minder dan een kleinkind. Hieronder vind je een handig overzicht. Denk er dus aan om eerst de vrijstelling van de waarde van de schenking af te trekken.

Schenking tussen de €0 en €130.424

 • Partners en kinderen betalen 10%
 • Kleinkinderen en verdere afstammelingen betalen 18%
 • Overige personen betalen 30%

Schenking van meer dan €130.424

 • Partner en kinderen betalen 20%
 • Kleinkinderen en verdere afstammelingen betalen 36%
 • Overige personen betalen 40%

TIP: heb je geen zin om zelf te rekenen, of gewoon zeker weten dat het klopt? Gebruik de rekentool van de Belastingdienst.

Schenking ontvangen? Je moet zelf aangifte doen!

Er wordt vaak gedacht dat de schenkbelasting wordt verrekend in de aangifte inkomstenbelasting. Maar: dat is niet het geval! Je moet jouw schenkbelasting zelf indienen via het online platform van de Belastingdienst. Dit is dus echt een aparte aangifte. Deze aangifte doe je uiterlijk vóór 1 maart van het jaar nadat de schenking is gedaan. De schenkbelasting van 2022 moet dus voor 1 maart 2023 ingediend zijn bij de Belastingdienst. Lukt het je niet om online aangifte te doen? Dan kun je gebruikmaken van het aangifteformulier in pdf-vorm via de website van de Belastingdienst.

LET OP: in principe hoef je alleen aangifte te doen als je ook daadwerkelijk schenkbelasting moet betalen. Maar bij de schenkbelasting voor een koopwoning en/of studie moet je altijd aangifte doen, ook bij een belastingvrije schenking.

Benodigde gegevens schenkbelasting aangifte

Houd de volgende gegevens bij de hand als je de schenkbelasting aangifte gaat indienen:

 • Het Burgerservicenummer van de schenker, óf het RSIN van een instelling.
 • De datum van de schenking
 • De waarde van de schenking
 • Een overeenkomst of akte van de notaris, indien je die hebt.
 • Als de schenking een onroerende zaak is; de WOZ waarde en marktwaarde van de woning.

Meet Iris! Met een International Business Management papiertje op zak schrijft ze met veel plezier blogs over financiële onderwerpen voor Paperdork. Ze gaat geen uitdaging uit de weg.

Plaats reactie