Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Affiliate marketing btw

Betaal ik over affiliate marketing btw?

Hoewel sommigen nog nooit van het begrip affiliate marketing hebben gehoord, is het anno 2022 niet meer weg te denken als verdienmodel. Veel blogs en online influencers gebruiken deze vorm van marketing om hun boterham te verdienen. Maar hoe zit het eigenlijk met de affiliate marketing btw? We gaan er voor dit artikel vanuit dat je een ondernemer bent. Weet je niet zeker of je dat bent? Scroll dan even door naar de laatste alinea.

Wat is affiliate marketing?

Bij affiliate marketing maak je reclame voor de producten of diensten van anderen. Je ontvangt een vergoeding voor elke doorverwijzing, lead of sale. Het is in essentie een soort vorm van winstdeling. Er zijn veel verschillende websites die een affiliate programma aanbieden. Om een passend voorbeeld te geven: in de wereld van boekhoudprogramma’s gebeurt dit volop. Ken je die websites met een ranking van de beste boekhoudprogramma’s die ze aanraden? Grote kans dat het pure affiliate marketing is, waarbij de nummer 1 gewoon de partij is die de grootste vergoeding betaalt. Affiliates kunnen de producten of diensten op meerdere manieren promoten. Denk aan het plaatsen van advertenties op hun blog of social media account. Vaak wordt dit door middel van een review gedaan. De affiliate in kwestie kan een specifieke link in de advertentie of review plaatsen waardoor het platform kan zien dat hij/zij de klant doorstuurt.

Affiliate marketing btw categorieën

Om een goed overzicht te krijgen hoe het zit met affiliate marketing btw, hebben wij het opgedeeld in drie verschillende categorieën. Zo kun jij precies zien welke situatie voor jouw affiliate samenwerking van toepassing is.

Mogelijkheid 1: het affiliate platform bevindt zich in Nederland

Wanneer jouw affiliate platform in Nederland is gevestigd, is er 21% btw van toepassing. Dus wanneer jij een €100 creditfactuur (zogenaamde ‘self billing’) ontvangt van het platform zullen zij hierop ook 21% btw (credit) factureren en betalen. Jij moet deze bedragen in je btw aangifte opgeven en de ‘extra’ €21 weer afdragen aan de Belastingdienst. Het is in dit geval verstandig dat je het btw bedrag direct opzij zet, zodat je aan het einde van het kwartaal niet voor onverwachte verrassingen staat. Een voorbeeld van een Nederlands platform waar jij je kan aanmelden als affiliate is bol.com

Mogelijkheid 2: het affiliate platform bevindt zich buiten Nederland, maar in de EU

Veel affiliate marketing platformen zijn gevestigd buiten Nederland, maar wel binnen de Europese Unie. In dit geval geldt de regel van de verlegde btw. Dit houdt in dat het affiliate platform waar jij voor werkt de btw naar jou verlegd. Dit staat ook nog eens aangegeven op de factuur (vaak in het Engels ‘VAT reverse charge’). In dit geval betaalt het platform geen btw aan jou, maar moet jij het wel opgeven in je btw aangifte. Je hoeft er echter geen btw over te betalen, dus het kost je niets. Let alleen wel op: je moet in dit geval wel ICP aangifte te doen! De Europese tak van Amazon zit bijvoorbeeld in Luxemburg gevestigd waarvoor dit het geval is, of denk aan Google dat in Ierland zit.

Mogelijkheid 3: het affiliate platform bevindt zich buiten de EU

Wanneer jij een affiliate platform hebt uitgekozen buiten de Europese Unie (bijvoorbeeld Amerika) dan hoef je hierover niets in Nederland te rapporteren voor de btw. Let op: dat betekent niet dat je het helemaal niet in je administratie hoeft op te nemen. Voor het bepalen van je winst voor de inkomstenbelasting telt deze omzet natuurlijk wel mee. Wat je voor de btw in dit geval vaak moet doen is jezelf in dat land registreren als btw-ondernemer en aangifte doen. Dit verschilt per land, en is onder andere afhankelijk van drempelbedragen. Het is goed om je hierover goed te laten informeren door je boekhouder vóórdat je start. Zo voorkom je vervelende verrassingen achteraf.

Ben je ondernemer en affiliate? Let dan altijd goed op voor wie je dit doet en hoe je dit met zaken als belasting en btw regelt. Twijfel jij of je jezelf moet inschrijven als ondernemer of dat het enkel een hobby is? Dan is het handig om dit nog eens bij de Belastingdienst te checken.

Meet Iris! Met een International Business Management papiertje op zak schrijft ze met veel plezier blogs over financiële onderwerpen voor Paperdork. Ze gaat geen uitdaging uit de weg.

Plaats reactie