Boekhouden met vreemde valuta doe je zo
Als jij als ondernemer met een Nederlands bedrijf zaken doet met het buitenland, kun je te maken krijgen met facturen met een andere valuta dan de euro. Als jij bijvoorbeeld samenwerkt met een Amerikaans bedrijf, dan zullen jouw facturen in dollars zijn. In dit artikel leggen wij uit hoe je op een correcte manier omgaat met het boekhouden van vreemde valuta. Ook vertellen we je specifiek hoe wij hier in de Paperdork app mee omgaan.
Een factuur met vreemde valuta ontvangen
Het kan zijn dat je een keer een factuur ontvangt van een buitenlands bedrijf waarop de bedragen staan aangegeven in vreemde valuta. In dat geval moet je dit bedrag omrekenen naar euro’s, omdat dit ook de valuta is waarin je aangiftes moet doen. Je gebruikt daarbij de wisselkoers van jouw bank op de datum van de factuur. Als de betaling op dezelfde dag plaatsvindt is dit makkelijk omdat de wisselkoers van de betaling dan gelijk is aan die van de factuurdatum. Je hebt dan geen koersverschillen.
Het kan zijn dat je de betaling op een ander moment doet, waardoor de wisselkoers alweer veranderd is. Er ontstaat dan een valutaverschil, die je apart in de winst- en verliesrekening moet opnemen.
Help! Er ontstaat toch een verschil
Wisselkoersen fluctueren met de dag. Hierdoor kan het zijn dat er verschillen in het eindbedrag ontstaan als er enkele weken tussen het versturen en de betaling van de factuur zit. Dit wordt het rekenverschil genoemd waarvoor je uiteindelijk een aparte kostenpost moet aanmaken. Sluit je onderneming hierdoor het jaar af met een positief of negatief saldo? Dan kan de optelsom in de boekhouding als verlies of winst worden vermeld.
Boekhouden met vreemde valuta in Paperdork
Paperdork kan, net als de Belastingdienst, alleen euro’s verwerken. Het kan zijn dat je te maken hebt met vreemde valuta omdat je bijvoorbeeld buitenlandse software aanschaft. Dat is op zich helemaal geen probleem en dit kun je gewoon verwerken in onze app. Maar het is in zo’n geval belangrijk om in je administratie het bedrag in euro’s te verwerken. Dat wil zeggen het daadwerkelijke bedrag in euro’s dat op je rekening is gestort, of het bedrag dat van je rekening is afgeschreven. Jij, en ook wij, hoeven dan verder niet te stoeien met wisselkoers correcties en mismatches met koersen en wat er op je rekening is af-/bijgeschreven.
Wanneer vreemde valuta nooit worden omgezet naar euro’s (bijv. omdat je ze op een buitenlandse rekening laat staan en daarmee ook weer buitenlandse facturen in vreemde valuta betaalt) dan is Paperdork als app niet de meest geschikte optie. Er moeten dan namelijk wel allerlei (wissel)koersresultaten worden gemaakt. Omdat wij onze app zo simpel mogelijk willen houden, zit dat niet ingebouwd in onze app.
Heb jij nog vragen over het boekhouden met vreemde valuta in Paperdork? Leg je situatie dan ook even voor aan je cijferbaas, of plan een kennismakingsgesprek bij ons in.