Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Jaarrekening ZZP hypotheek - Dit is waarom je geen jaarrekening nodig hebt voor je zzp hypotheek - Documenten zzp hypotheek

Dit is waarom jij géén jaarrekening nodig hebt voor je ZZP hypotheek

Yes, je hebt je droomwoning gevonden! Maar dan nog die hypotheek.. Altijd een dingetje wanneer je ZZP’er bent. Grote kans dat de makelaar of de bank zal vragen om een jaarrekening. Maar om maar meteen met de deur in huis te vallen: je hebt voor je hypotheek helemaal geen ZZP jaarrekening nodig. En al helemaal geen jaarrekening voorzien van een accountantsverklaring. Dus voordat je een dure accountant of boekhouder inschakelt, lees dit artikel even goed door.

Wat is een jaarrekening?

Er bestaan nogal wat misverstanden rondom de term ‘jaarrekening’. Deze wordt te pas en te onpas gebruikt en verwijst vaak naar verschillende zaken. Vaak wordt de term klakkeloos (en onterecht) overgenomen door verschillende instanties. Een officiële jaarrekening is een document over de financiële situatie van een onderneming in een boekjaar. De jaarrekening bevat onder andere een balans, een winst- en verliesrekening en een toelichting op beide. Daarnaast kan het zijn dat een jaarrekening wordt voorzien van een accountantsverklaring. In dat geval wordt de jaarrekening gecontroleerd door een accountant en schrijft diegene hierover aanvullend een onafhankelijk rapport.

Een jaarrekening is voor een Eenmanszaak niet verplicht

In het geval van een BV is er geen misverstand mogelijk: het opstellen en deponeren van een jaarrekening is dan namelijk verplicht. Voor Eenmanszaken is dit echter níet het geval. Als er wordt gesproken over een jaarrekening dan wordt er veelal verwezen naar de belangrijkste onderdelen van de jaarrekening: de balans en winst- en verliesrekening. En daarvoor hoef je niet nog eens een extra document op te laten stellen. Waarom niet? Die twee onderdelen heb je waarschijnlijk al! Je hebt ze namelijk nodig voor je aangifte inkomstenbelasting.

Welke documenten heb je dan als ZZP’er wel nodig voor je hypotheek?

We hebben de meest gekke vragen voorbij zien komen als het gaat om het aanleveren van documenten voor een ZZP hypotheek. Van jaarrekening tot een prognose van de balans (uhh, kan iemand ons vertellen hoe wij ons banksaldo over een jaar kunnen voorspellen?) en zelfs hele accountantsverklaringen. In praktijk komt het erop neer dat het als Eenmanszaak voldoende is om een balans en winst- en verliesrekening aan te leveren. In sommige gevallen wordt er ook om een aanvullende prognose van de winst- en verliesrekening gevraagd. Maar dus geen complete jaarrekening, en al helemaal geen aanvullende accountantsverklaring.

Laat je niet zomaar dure documenten aansmeren

Bespaar je dus die kosten, en probeer het eerst met de hier genoemde documenten. Wijs de makelaar of bank erop dat je een Eenmanszaak bent en dat een jaarrekening niet verplicht is voor jou, maar dat je ze wel de balans en winst- en verliesrekening kunt opsturen, al dan niet voorzien met een handtekening van je boekhouder. Tot nu toe hebben al onze klanten (en dat zijn er heel wat) op basis van deze documenten hun woning gekregen.

Meet Marc! Met een achtergrond in accountancy en als officieel Registeraccountant is Marc zonder twijfel de baas der cijferbazen en één van Paperdork’s oprichters. "Ik hoorde zoveel mensen om me heen die grootse dromen hadden om te ondernemen, maar dit vanwege financiële verplichtingen en administratie nooit hebben gedaan. Te ingewikkeld, zeiden ze." Dromen zijn er om waar te maken, en boekhouding mag voor ZZPers zeker geen obstakel vormen! Inmiddels is Marc super trots op Paperdork, en krijgt hij elke dag weer energie van de mede-ondernemers die hij mag ontmoeten én helpen.

Plaats reactie