Btw op een online cursus of e-book
Sinds 1 januari 2020 is de belasting op digitale leermiddelen verlaagd. Ondertussen zijn de online cursussen en e-books razend populair onder ondernemers. Maar in hoeverre valt een online cursus of een e-book onder een digitaal leermiddel? Daar is nog amper informatie over te vinden op het internet. Heel vervelend: want welk btw percentage reken je nou op je online cursus of e-book? Wij zochten het uit.
Btw verlaging op digitale leermiddelen
De overheid heeft de btw op digitale leermiddelen begin dit jaar verlaagd naar 9% btw in plaats van 21% btw. De reden hiervoor is dat er nog altijd een verschil was tussen lesmateriaal op papier (9% btw) en digitaal lesmateriaal (21%). Dit maakt digitaal lesmateriaal duurder voor particulieren of instanties (zoals scholen) die geen btw terug kunnen vorderen, en dat staat innovatie in de weg. Om dit gelijk te trekken vallen digitale leermiddelen sinds 2020 ook onder het lage btw tarief.
Btw op e-books
E-books staan ook in de lijst van de Belastingdienst met boeken waarop het lage btw tarief geldt. Dus als je een e-book in je webshop verkoopt zorg er dan voor dat hiervoor het lage btw tarief (9%) staat ingesteld. Let wel op: zorg ervoor jouw e-book voor de Belastingdienst wel herkenbaar is als boek. Voor bepaalde boeken geldt een minimum van 8 pagina’s. Om er dus zeker van te zijn dat je geen gezeur krijgt kan het verstandig zijn om ervoor te zorgen dat je e-book minstens 8 pagina’s telt.
Btw op online cursussen
Voor online cursussen zijn de regels wat minder duidelijk. Omdat we op geen enkele officiële/vertrouwelijke website het antwoord op deze vraag konden vinden zijn we zelf op onderzoek uitgegaan. Want zeg nou zelf: het zou eigenlijk gek zijn als de nieuwe btw verlaging – met als doel om de btw gelijk te trekken – de btw op cursussen juist weer scheef trekt. Op offline cursussen is het btw percentage namelijk wel gewoon 21%.
We hebben contact gehad met een inhoudelijk specialist via de Belastingtelefoon. In het geval van een online cursus is het niet zwart/wit of dit voor de btw gezien wordt als een digitaal leermiddel of niet. Omdat de wet hierover nog niet volledig is uitgewerkt, mag de Belastingtelefoon hier ook geen uitspraken over doen. Wel is duidelijk geworden dat ze onder andere zullen letten op de vorm van interactie die er in de cursus zit. Een digitaal leermiddel is namelijk op zichzelf staand lesmateriaal. Als er dus enige vorm van interactie in je cursus zit (denk aan een community, vragen beantwoorden etc) dan zul je waarschijnlijk 21% btw moeten heffen.
Een vooroverleg aanvragen
Als je zeker wilt weten dat je het juiste belastingpercentage over je online cursus rekent dan kun je hiervoor een vooroverleg aanvragen. In dat geval vul je een formulier in waarbij je alle relevante omstandigheden kunt invullen. Ook neem je zelf alvast een standpunt in. Jij onderbouwt dus waarom jij denkt dat voor jou het een of het ander van toepassing is. De Belastingdienst zal je verzoek bekijken en met een uitspraak komen. Houd er wel rekening mee dat daar een aantal weken overheen gaan. Start hier dus op tijd mee 🙂