Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Urenciterium en corona: hoe werkt de versoepeling? | covid-19 | coronacrisis | ondernemers | ZZP

Urencriterium en corona: hoe werkt de versoepeling?

Als gevolg van de Coronacrisis hebben veel ondernemers te maken met geannuleerde afspraken. Dat zorgt niet alleen voor minder omzet, maar ook voor minder gemaakte uren. En daarmee komt het recht op bepaalde aftrekposten in gevaar. Dus hoe zit het met het urencriterium en Corona? De overheid heeft hiervoor een versoepeling in het leven geroepen.

Wat is het urencriterium?

Het urencriterium houdt in dat je in een (kalender)jaar minstens 1225 uur aan je onderneming besteedt. Dat komt neer op ongeveer 24 uur per week. Dat hoeven niet per se allemaal declarabele uren te zijn. De tijd die je bijvoorbeeld voor je onderneming op social media besteedt of reistijd tellen ook allemaal mee. Het is belangrijk dat je deze uren goed registreert zodat je ze ook bij de Belastingdienst kunt aantonen. Dit kun je heel gemakkelijk doen met apps als Toggl en Keeping.

Waarom is het handig om het urencriterium te halen?

Als je ondernemer bent is het niet verplicht om het urencriterium te halen, maar het is wel heel handig. Het geeft je namelijk mogelijk het recht op een aantal fiscale regelingen, waaronder de zelfstandigenaftrek. Met deze aftrekpost ga je behoorlijk minder belasting betalen. Het kan je letterlijk duizenden euro’s schelen. Het zou dan erg vervelend zijn als de hele situatie rondom Corona ervoor zorgt dat je het urencriterium niet meer kunt halen.

Versoepeling urencriterium Corona

Rondom het urencriterium heeft de overheid ten tijde van Corona een versoepeling aangekondigd. Dat betekent concreet dat je er vanuit mag gaan dat je tussen 1 maart en 1 oktober het urencriterium hebt gehaald en dus minstens 24 uur per eek aan je onderneming hebt gewerkt. Óók als je dat in werkelijkheid niet hebt gedaan. Ben je een seizoensgebonden ondernemer en maak je normaal gesproken vrijwel alle uren in deze periode? Denk bijvoorbeeld aan ondernemers in de (outdoor) evenementenbranche. In dat geval mag jij hetzelfde aantal uren tellen als in dezelfde (piek)periode vorig jaar. Je moet die uren uit 2019 dan wel kunnen verantwoorden.

Meet Marc! Met een achtergrond in accountancy en als officieel Registeraccountant is Marc zonder twijfel de baas der cijferbazen en één van Paperdork’s oprichters. "Ik hoorde zoveel mensen om me heen die grootse dromen hadden om te ondernemen, maar dit vanwege financiële verplichtingen en administratie nooit hebben gedaan. Te ingewikkeld, zeiden ze." Dromen zijn er om waar te maken, en boekhouding mag voor ZZPers zeker geen obstakel vormen! Inmiddels is Marc super trots op Paperdork, en krijgt hij elke dag weer energie van de mede-ondernemers die hij mag ontmoeten én helpen.

Plaats reactie