Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Factuur crediteren

Een factuur crediteren: wat is het en wanneer doe je dit?

Ook wel eens per ongeluk een foutieve factuur gestuurd? Bijvoorbeeld omdat je te veel uren hebt gerekend voor een opdracht, of omdat de klant (een deel van) de bestelling heeft teruggestuurd. Je mag een verstuurde factuur dan niet meer zomaar wijzigen. In plaats hiervan moet je de factuur crediteren, oftewel: een creditfactuur sturen. Waarom is dit en hoe verwerk je dit? Dat lees je in deze blog!

Waarom moet je een factuur crediteren?

Zoals hierboven genoemd mag je een factuur niet meer wijzigen of verwijderen als je deze eenmaal hebt verstuurd. Dat is ook het geval als je de desbetreffende klant al hebt laten weten dat er een nieuwe factuur onderweg is en ze de originele factuur niet hoeven te betalen. Dit is omdat jouw administratie juist en volledig moet zijn voor de Belastingdienst. Als je dit over de mail of via een telefoontje zou regelen, is de administratie niet meer compleet. Om dit te voorkomen, corrigeer je het verschil (of het gehele bedrag) door middel van een creditfactuur.

Wat is een creditfactuur?

De creditfactuur (ook wel de creditnota genoemd) ziet er in principe hetzelfde uit als een ‘normale’ factuur. Deze moet ook aan dezelfde eisen voldoen als een normale factuur. Wat deze eisen precies zijn en hoe je een factuur maakt, kun je hier lezen. Daarnaast moet de creditfactuur ook een (doorlopend) factuurnummer hebben, en moet je in de creditfactuur verwijzen naar de factuur die daarmee is gecorrigeerd. Optioneel kun je ook de reden van creditering vernoemen. Het bedrag op een creditfactuur is een mingetal waarmee de eerder geboekte omzet dus weer ongedaan wordt gemaakt.

Crediteren bij Paperdork

Bij Paperdork helpen we je een handje bij deze handeling. Binnen het systeem maak je eenvoudig een creditfactuur aan door op de knop ‘Crediteren’ te klikken. Deze vind je in het Kasboek achter de juiste factuurregel. Je kunt indien gewenst de facturen direct tegen elkaar wegstrepen, waarmee zowel de originele als nieuwe transactie meteen op ‘betaald’ komen te staan. Houd er daarnaast rekening mee dat je in principe ook verplicht bent om de creditfactuur naar je klant te verzenden.

Meet Bibi! Deze bijna afgestudeerde student Finance & Control vindt het enorm leuk om artikelen te schrijven. Als cijferbaas in de dop helpt ze Paperdork om financiële onderwerpen voor jullie nog beter leesbaar en begrijpelijk te maken.

Plaats reactie