Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Hoeveel procent btw in de bouw | btw in de bouwsector | zzp in de bouw

Hoeveel procent btw reken je in de bouw?

Als zelfstandige ondernemer in de bouw-, techniek- of houtsector krijg je te maken met veel verschillende btw percentages. Waar reguliere ondernemers veelal gebruik maken van het 21% btw tarief, zie je in de bouwsector regelmatig andere btw percentages voorbij komen. Wil je weten hoeveel procent btw je moet rekenen in de bouw? Wij zochten het voor je uit!

Btw berekenen op bouwwerkzaamheden: een handig lijstje

De Belastingdienst heeft een handig overzicht gecreëerd van btw percentages die gerekend moeten worden voor werkzaamheden aan woningen. Check dus allereerst dit lijstje om te kijken of jouw werkzaamheden hier tussen staan. Let daarbij ook op de ouderdom van de woning, omdat die ook bepalend is voor het lijstje. Vallen jouw werkzaamheden niet onder één van de categorieën in het lijstje? Dan val je waarschijnlijk onder het reguliere btw tarief van 21% btw.

Het btw tarief op schilderen en behangen

Is de woning ouder dan 2 jaar en ben je bezig met het schilderen, behangen of het voorbereiden daarvan? Dan reken je 9% btw. Alle werkzaamheden die te ver van het schilderen of behangen zelf afstaan, vallen onder het 21%-tarief. Denk dan bijvoorbeeld aan het leveren van de behangrollen voor de klant. Het btw tarief van 9% heeft uitsluitend betrekking op werkzaamheden/arbeidsuren. De kosten van materialen die je doorbelast vallen onder het btw tarief van 21%.

Het btw tarief op stukadoren

Het stukadoren van een woning ouder dan 2 jaar valt ook onder het 9% btw tarief. Denk hierbij ook aan taken zoals het voorbereiden van het stukadoorswerk en de voorbehandelingen. Onder het 21% tarief vallen werkzaamheden die te ver afstaan van het stukadoorswerk. Denk dan aan het plaatsen van gipswanden, het aanbrengen van tegels op wanden of het leggen van vloeren.

Het btw tarief op isoleren

Isoleer je een woning? En is het doel hiervan dat de woning energiezuiniger wordt? Dan vallen de arbeidskosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal aan vloeren, muren en daken bij woningen ouder dan 2 jaar onder het 9%-tarief. Deuren, kozijnen en riet zijn voorbeelden van zaken die niet gelden als isolatiemateriaal.

Het btw tarief op schoonmaken

Moet de woning nog schoongemaakt worden voordat je aan de slag kunt? Let dan goed op, want schoonmaakwerk aan de binnenkant van de woning valt ook onder het 9% tarief. In tegenstelling tot bovenstaande werkzaamheden hoeft de woning hiervoor niet 2 jaar oud te zijn. Schoonmaken aan de buitenkant van de woning valt dan weer onder het 21% tarief. Net zoals speciale schoonmaakdiensten door professionals in hun vak, zoals schoorsteenvegen of cv-reiniging.

Btw op bouwmaterialen

Over bouwmaterialen bereken je altijd 21% btw. Om deze reden is het ook belangrijk dat je dit verschil goed aanduidt op de factuur. Benoem de arbeidsuren los van het materiaal en vermeld daarbij specifiek de verschillende btw percentages. Zo hou je het voor jezelf en de klant overzichtelijk.

Hoofdaannemer vs. onderaannemer

Nog een belangrijk punt om te benoemen over hoeveel percent btw je in de bouw berekent, is het verschil tussen hoofdaannemers en onderaannemers. Het 9%-tarief geldt namelijk ook als je als hoofdaannemer het werk uitbesteedt aan een onderaannemer. Maakt het werk deel uit van een groter aannemingswerk? Dan splits je in de offerte of factuur de werkzaamheden die onder het 21% tarief vallen en de werkzaamheden die onder het 9% tarief vallen.

Let op: andersom, wanneer je als onderaannemer werkt voor een hoofdaannemer, dan is er sprake van de btw verleggingsregeling voor onderaannemers. In zulke gevallen zet je geen btw op de factuur en wordt er vermeld dat de btw is verlegd. Over die situatie kun je alles lezen in dit artikel.

Twijfel je over een specifiek percentage? Dan is het altijd slim om contact op te nemen met de Belastingdienst of je vaste boekhouder.

Meet Iris! Met een International Business Management papiertje op zak schrijft ze met veel plezier blogs over financiële onderwerpen voor Paperdork. Ze gaat geen uitdaging uit de weg.

Plaats reactie