Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Wat is Factor A pensioen? Waar kan ik Factor A vinden in mijn pensioenoverzicht?

Wat is Factor A pensioen en waar vind ik dit?

Het kan zijn dat de Belastingdienst in de inkomstenbelasting vraagt om je Factor A. Maar dat er vervolgens een error lampje gaat branden nemen we je niet kwalijk 😉 Factor A heeft te maken met je pensioen en gerelateerd aan dat onderwerp zijn er heel wat lastige woorden. Maar echt: in the end klinkt het veel moeilijker dan het allemaal is. In dit artikel leggen we je dus uit wat Factor A is en waar je dit kunt vinden in je pensioenoverzicht.

Factor A en jaarruimte

In de belastingaangifte is Factor A nodig om de jaarruimte te berekenen. Een bepaald bedrag mag je gebruiken van de belastingdienst om (met fiscaal voordeel) pensioen op te bouwen, dit noemen ze jaarruimte. In de jaarruimte kun je extra pensioen opbouwen zonder dat het nu belast wordt. Het kan zijn dat je bij je werkgever minder pensioen opbouwt dan van de Belastingdienst mag. Je houdt dan jaarruimte over. In dat geval kun je ervoor kiezen om dit zelf op te vullen met lijfrente. Veel ondernemers doen dat bij bijvoorbeeld Brand New Day.

Wat is lijfrente?

Maar wat is nou eigenlijk lijfrente? Met lijfrente spaar je voor extra inkomen voor later. Met lijfrente kun je je pensioen en AOW aanvullen. Lijfrente kent twee fases, dit zijn de opbouw- en de uitkeerfase. In de opbouwfase – de naam zegt het al – bouw je lijfrente op en spaar je dus aanvullend pensioen. Dit is mogelijk op verschillende manieren, je mag elke maand of elk jaar een bedrag inleggen. De hoogte van dit bedrag bepaal je zelf, maar slechts tot een bepaalde hoogte krijg je belastingvoordeel. Wanneer het bedrag wat je hebt opgebouwd vrijkomt, koop je er een uitkerende lijfrente van. Dit houdt in dat je vanaf dat moment uitkeringen gaat ontvangen. Wanneer dit is kun je zelf bepalen. Althans: het kan vanaf je AOW-leeftijd zijn, maar je kan ook voor een later moment kiezen. Het is dus niet zo dat je voor je AOW-leeftijd zomaar dit potje kunt leeghalen.

Wanneer je lijfrente opbouwt dan geeft dit je in de opgebouwde jaren een belastingvoordeel. Wel betaal je dan weer belasting op het moment dat de lijfrente wordt uitgekeerd. Maar in dat laatste geval spreid je de kosten over meerdere jaren, en is je inkomen over het algemeen ook lager waardoor je minder belasting betaalt. Dat maakt het dus fiscaal gezien voordelig om (aanvullend) pensioen te sparen.

Tips:

  • Lees ook ons artikel met verschillende mogelijkheden om pensioen te sparen. Pensioen sparen is erg persoonlijk, en dus is het goed om je te verdiepen in een manier die bij jou past.
  • Het kan belastingtechnisch gezien aan te raden zijn om pensioen te sparen in een jaartal dat je een goed jaar hebt gedraaid. Dan zit je waarschijnlijk in een hoge(re) belastingschijf en kun je absoluut gezien meer belasting besparen.

Wat is Factor A?

Eigenlijk klinkt het allemaal veel moeilijker dan het is. Factor A is eigenlijk gewoon het pensioen dat je via een pensioenregeling opbouwt. Ze noemen dat ook wel pensioenaangroei. In dit geval gaat het altijd over één jaar. Met behulp van Factor A weet je dus precies wat je in één jaar opbouwt, dit maakt het een heel stuk makkelijker om inzicht in je pensioen te krijgen en te weten wat je mag bijstorten. Factor A is daarbij dus de reeds gebruikte jaarruimte, en het deel wat er overblijft kun je eventueel zelf nog aanvullen met lijfrente.

Waar kan ik mijn Factor A vinden?

Het fijne is: het Factor A cijfer geeft jouw pensioenfonds of pensioenverzekeraar aan je door. Factor A (of dus soms ‘pensioenaangroei’) kun je terugvinden op je Uniform Pensioenoverzicht, vaak wordt dit afgekort met UPO. Dit is een overzicht wat je jaarlijks ontvangt, als je pensioen opbouwt natuurlijk. Dit overzicht kun je vinden in het portaal van je pensioenfonds. Grote kans dus dat je dit niet ontvangt als je fulltime ondernemer bent. Let op: als je dat jaar meerdere pensioenen had lopen dan heb je voor elk pensioenfonds een apart pensioenoverzicht.

Waarom moet ik mijn Factor A weten?

Het is dus van belang om je Factor A te weten om goed inzicht te hebben in je pensioenzaken, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. In de inkomstenbelasting is Factor A belangrijk om te weten, de Belastingdienst weet daardoor hoeveel jaarruimte er nog vrij is. Door middel van Factor A weet je hoeveel je pensioen je eventueel kan aanvullen. Meer aanvullen dan de overgebleven jaarruimte mag altijd, maar dat levert je dan geen fiscaal voordeel meer op. En een belastingvoordeel is natuurlijk altijd fijn!

Meet Lotte! Deze student Fiscale Economie heeft een grote interesse voor belasting. Wat?! Ja echt. Dat kan best leuk zijn ;) En wat is er nou beter dan dit toe te passen in de Paperdork blogs en daarbij mensen te helpen? Wat Lotte betreft een top combinatie.

Plaats reactie