Kwitantie voorbeeld gratis download (Word template)
Op zoek naar een kwitantie voorbeeld? Dan zit je goed in deze blog! Als particulier kan het voorkomen dat je producten of diensten wilt leveren aan een bedrijf, zonder dat je bij de Kamer van Koophandel bent ingeschreven. Dat kan dus gelukkig! Maar het is dan wel belangrijk dat je weet hoe je dit administratief netjes afhandelt. En dat doe je met behulp van een kwitantie. In dit artikel leggen we alles uit inclusief een voorbeeld kwitantie download.
Wat is een kwitantie?
Zoals gezegd gebruik je een kwitantie wanneer je als particulier diensten of goederen hebt geleverd aan een bedrijf. Normaal gesproken stuur je als ondernemer een factuur. Maar jij staat dus niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, hebt geen BTW nummer en hoeft geen BTW aangiftes te doen. Een kwitantie is dan het bewijs van betaling waarmee het bedrijf de opdracht netjes in de boekhouding kan verwerken.
Wat is het verschil tussen een kwitantie en een factuur?
Een kwitantie lijkt dan wellicht een soort van factuur, toch zijn ze niet helemaal hetzelfde. Een kwitantie lever je altijd pas af zodra er betaald is, terwijl dit bij een factuur niet het geval hoeft te zijn. Een ander groot verschil is dat je op een factuur BTW rekent, en op een kwitantie niet. Daarnaast heb je ook geen BTW en Kvk nummer die je hoeft te vermelden. In onderstaand lijstje zie je het verschil tussen wat je moet opnemen in een factuur, en wat je moet opnemen in een kwitantie.
Kwitantie voorbeeld Word template
Om het je gemakkelijk te maken hebben wij een voorbeeld kwitantie voor je klaargezet. We hebben er een handige Word template van gemaakt die je alleen nog maar hoeft in te vullen met je eigen gegevens. Exporteer hem vervolgens als PDF en je hebt binnen een minuut een nette kwitantie voor je opdrachtgever.
Let op: je hebt voor het voorbeeld de lettertypen Nunito en Share Tech Mono nodig. Deze kun je gratis downloaden.
Een kwitantie verwerken in je inkomstenbelasting
Als je inkomsten hebt gehad vanuit kwitanties dan dien je deze op te geven bij je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Je vult je inkomsten in bij het onderdeel ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’. De Belastingdienst berekent dan vanzelf hoeveel belasting jij hierover moet betalen.
Wat is het maximum aantal kwitanties dat ik mag versturen?
Let wel op dat het niet de bedoeling is om zomaar tientallen kwitanties per jaar te versturen. Het is dan verstandig om te bedenken of je je toch wilt aanmelden als ondernemer bij de Kamer van Koophandel of Belastingdienst. Op een gegeven moment zal de Belastingdienst je gaan zien als ondernemer. Daarvoor is geen harde grens. Twijfel je hierover? Lees dan ook onze blog met kenmerken voor het bepalen wanneer je ondernemer bent.