Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Kwitantie voorbeeld | gratis word template download

Kwitantie voorbeeld gratis download (Word template)

Op zoek naar een kwitantie voorbeeld? Dan zit je goed in deze blog! Als particulier kan het voorkomen dat je producten of diensten wilt leveren aan een bedrijf, zonder dat je bij de Kamer van Koophandel bent ingeschreven. Dat kan dus gelukkig! Maar het is dan wel belangrijk dat je weet hoe je dit administratief netjes afhandelt. En dat doe je met behulp van een kwitantie. In dit artikel leggen we alles uit inclusief een voorbeeld kwitantie download.

Wat is een kwitantie?

Zoals gezegd gebruik je een kwitantie wanneer je als particulier diensten of goederen hebt geleverd aan een bedrijf. Normaal gesproken stuur je als ondernemer een factuur. Maar jij staat dus niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, hebt geen BTW nummer en hoeft geen BTW aangiftes te doen. Een kwitantie is dan het bewijs van betaling waarmee het bedrijf de opdracht netjes in de boekhouding kan verwerken.

Wat is het verschil tussen een kwitantie en een factuur?

Een kwitantie lijkt dan wellicht een soort van factuur, toch zijn ze niet helemaal hetzelfde. Een kwitantie lever je altijd pas af zodra er betaald is, terwijl dit bij een factuur niet het geval hoeft te zijn. Een ander groot verschil is dat je op een factuur BTW rekent, en op een kwitantie niet. Daarnaast heb je ook geen BTW en Kvk nummer die je hoeft te vermelden. In onderstaand lijstje zie je het verschil tussen wat je moet opnemen in een factuur, en wat je moet opnemen in een kwitantie.

Kwitantie voorbeeld download | wat is het verschil tussen een factuur en een kwitantie?
Kwitantie voorbeeld

Kwitantie voorbeeld Word template

Om het je gemakkelijk te maken hebben wij een voorbeeld kwitantie voor je klaargezet. We hebben er een handige Word template van gemaakt die je alleen nog maar hoeft in te vullen met je eigen gegevens. Exporteer hem vervolgens als PDF en je hebt binnen een minuut een nette kwitantie voor je opdrachtgever.

Let op: je hebt voor het voorbeeld de lettertypen Nunito en Share Tech Mono nodig. Deze kun je gratis downloaden.

Een kwitantie verwerken in je inkomstenbelasting

Als je inkomsten hebt gehad vanuit kwitanties dan dien je deze op te geven bij je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Je vult je inkomsten in bij het onderdeel ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’. De Belastingdienst berekent dan vanzelf hoeveel belasting jij hierover moet betalen.

Wat is het maximum aantal kwitanties dat ik mag versturen?

Let wel op dat het niet de bedoeling is om zomaar tientallen kwitanties per jaar te versturen. Het is dan verstandig om te bedenken of je je toch wilt aanmelden als ondernemer bij de Kamer van Koophandel of Belastingdienst. Op een gegeven moment zal de Belastingdienst je gaan zien als ondernemer. Daarvoor is geen harde grens. Twijfel je hierover? Lees dan ook onze blog met kenmerken voor het bepalen wanneer je ondernemer bent.

Huur je zelf wel eens iemand in met behulp van kwitanties? Lees dan dit

Ben je zelf ondernemer en huur je wel eens iemand in met behulp van een kwitantie? Dan kan het zijn dat je nog een IB 47 aangifte moet doen. Deze aangifte is van toepassing als de ingehuurde persoon zijn werkzaamheden niet als ondernemer uitvoert en wanneer hij of zij niet bij jou in dienst is. In zo’n aangifte geef je eigenlijk op bij de Belastingdienst hoeveel je aan deze persoon met behulp van kwitanties hebt uitbetaald. Zie het als een soort jaaropgaaf. Of je de aangifte moet doen is afhankelijk van een aantal factoren. Je mag deze bedragen het hele jaar door al aanleveren, maar je kunt het ook in 1x doen aan het einde van het jaar. In het portaal kun je ook doorgeven als er een jaar is dat je tijdelijk geen uitbetalingen aan derden doet, of je kunt je definitief afmelden.

Meet Marc! Met een achtergrond in accountancy en als officieel Registeraccountant is Marc zonder twijfel de baas der cijferbazen en één van Paperdork’s oprichters. "Ik hoorde zoveel mensen om me heen die grootse dromen hadden om te ondernemen, maar dit vanwege financiële verplichtingen en administratie nooit hebben gedaan. Te ingewikkeld, zeiden ze." Dromen zijn er om waar te maken, en boekhouding mag voor ZZPers zeker geen obstakel vormen! Inmiddels is Marc super trots op Paperdork, en krijgt hij elke dag weer energie van de mede-ondernemers die hij mag ontmoeten én helpen.

Reacties

  • 28/10/2024

    Jan van Frankenhuyzen

    Hallo Marc,

    Ik ben helemaal verrast door jullie site. Eindelijk echte informatie in begrijpelijke taal. Alleen heb ik wel een vraag.
    Ik wil komend half jaar een klus gaan doen voor een Duits Instituut voor 150 uur, naast mijn reguliere baan aan de TU delft.(neveninkomsten)
    Nu heb ik echt geen zin om hiervoor ondernemer oid te worden, en ik begrijp dat dat ook niet hoeft. Ik zou met kwitanties kunnen werken. Kan je ook zeggen hoe dat dan voor de BTW uitvalt? Moet de opdrachtgever dat betalen? Dank alvast voor je antwoord.

    Reageren
    • 29/10/2024

      Hoi Jan, wat fijn om te horen! Bedankt voor het mooie compliment.

      Dan over de btw, als je een kwitantie stuurt hoef je daar geen btw over te rekenen, een kwitantie is namelijk een soort factuur voor niet-ondernemers: hier zit dus geen btw op.

      Maar let wel op: kwitanties zijn bedoeld voor sporadische, kleine, opdrachten. Een opdracht voor 150 uur klinkt als een grote opdracht waardoor een kwitantie wellicht niet het juiste middel is. Zeker als het gaat om grote bedragen is een kwitantie niet erg geschikt en kan het toch beter zijn om je in te schrijven als ondernemer en een factuur te sturen. In dat geval dien je echter ook weer rekening te houden met schijnzelfstandigheid als dit je enige opdracht(gever) is. Dus check ook even goed of dit uiteindelijk niet als een loondienst aangelegenheid wordt gezien.

      Neem bij twijfel even contact op bij de KVK/Belastingdienst!

      Reageren

Plaats reactie