Multi-passionate en meerdere bedrijfsactiviteiten? Check dit voor je belasting!
Ben jij een ondernemer die regelmatig nieuwe methodes en verdienmodellen (side hustles) bedenkt om meer geld te verdienen? Dan word je met een modern woord ook wel een ‘multi-passionate’ of ‘multipotentialite’ genoemd. Deze groep gemotiveerde ondernemers kiezen ervoor om allerlei verschillende bedrijfsactiviteiten naast elkaar te doen. Super leuk natuurlijk en helemaal van deze tijd! Maar: wist je dat meerdere bedrijfsactiviteiten van invloed kunnen zijn op je belasting? Dat kan vervelende verrassingen veroorzaken, maar niet als jij de juiste voorbereidingen treft!
Meerdere bedrijfsactiviteiten als multi-passionate
Wij snappen heel goed dat bepaalde ondernemers zich niet meer willen richten op één bepaalde activiteit. Met name sinds de coronacrisis zijn veel ondernemers overgestapt naar andere bedrijfsactiviteiten. Deze multi-passionates halen alles uit hun ondernemerschap. En het kan natuurlijk ook slim zijn om risico’s te spreiden! Maar: wij willen je wel waarschuwen dat extra bedrijfsactiviteiten van invloed kunnen zijn op je belasting. Je bent namelijk niet zomaar voor al je bedrijfsactiviteiten ondernemer voor de inkomstenbelasting.
Aparte ondernemerscheck voor elke activiteit!
Dat je bent ingeschreven bij de Kvk wil nog niet altijd zeggen dat je ook als ondernemer kwalificeert voor de inkomstenbelasting. Daar zijn aparte criteria voor. Als je zeker wilt weten of je wel een ondernemer bent voor de inkomstenbelasting kun je de ondernemerscheck doen. Maar: wist je dat deze ondernemerscheck wordt gedaan per bedrijfsactiviteit? Mits een bedrijfsactiviteit losstaat van je hoofdzakelijke werk.
Voorbeeld meerdere bedrijfsactiviteiten
Stel je voor: Je bent fotograaf en geeft hoofdzakelijk fotografie workshops, dan valt een sporadische fotografieklus gewoon onder dezelfde bedrijfsactiviteit. Maar als je besluit om ook een webshop voor bakspullen te openen om als side hustle, heeft dit niets met fotografie te maken. Deze webshop wordt door de Belastingdienst als een aparte bedrijfsactiviteit gezien waarvoor je apart getoetst moet worden als ondernemer.
Het nadeel van meerdere bedrijfsactiveiten voor de belasting
Om te bepalen of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting wordt onder andere gekeken naar het aantal uur dat je aan een activiteit besteedt, en hoeveel omzet je eruit haalt. Hoe meer verschillende bedrijfsactiviteiten je doet, hoe minder tijd je er per activiteit aan besteedt en hoe kleiner de kans is dat je daarvoor als ondernemer kwalificeert. En daar schuilt dus een gevaar als je veel verschillende bedrijfsactiviteiten combineert. Het nadeel van geen ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting is dat je geen recht hebt op aftrekposten voor ondernemers voor die activiteit. Dat betekent ook dat de uren die je aan een dergelijke activiteit besteedt, niet meetellen voor het urencriterium.
Overige nadelen van meerdere bedrijfsactiviteiten
Naast dat je mogelijk geen recht hebt op ondernemersaftrek, zitten er er nog twee nadelen aan het combineren van meerdere bedrijfsactiviteiten.
Je bent niet altijd verzekerd
Heb je er ooit aan gedacht of je voor al je activiteiten goed verzekerd bent? Informeer bij jouw verzekeraar of de nieuwe bedrijfsactiviteit(en) gevolgen hebben voor jouw verzekeringen. Wanneer je dit niet doet kan dit leiden tot een beperking of afsluiting van het verzekerde risico.
Je administratie wordt lastiger
Veel verschillende bedrijfsactiviteiten kunnen jouw administratie best lastig maken. Activiteiten waarvoor je niet als ondernemer voor de inkomstenbelasting kwalificeert moet je opgeven als resultaat uit overige werkzaamheden (en niet als winst uit onderneming). Tegelijkertijd moet je de activiteit waarschijnlijk wel meenemen voor de btw aangifte. En dus ontstaat er een mengelmoes aan administratie die op verschillende manieren verwerkt moeten worden.
Al met al is het dus belangrijk dat je goed onderzoek doet en voorbereidingen treft voordat je zomaar allerlei verschillende extra bedrijfsactiviteiten begint. Doe altijd de ondernemerscheck! En overleg bij twijfel met een boekhouder.