Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Uitstel van betaling zzp belastingdienst

Uitstel van betaling als zzp’er bij de Belastingdienst

Kun je jouw belasting niet op tijd betalen? Dat is natuurlijk enorm vervelend. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen! Het belangrijkste: kom direct in actie en wacht niet tot het zichzelf oplost! Dat gebeurt helaas niet. Er zijn een aantal stappen die je kunt doorlopen als je als zzp’er uitstel van betaling bij de Belastingdienst wilt.

Kort uitstel van betaling

Heb je een aanslag van de Belastingdienst die je momenteel niet kunt betalen, zoals een inkomstenbelasting? Dan kun je wellicht kort uitstel van betaling krijgen als zzp’er. Het korte uitstel geldt voor 4 maanden vanaf de uiterste betaaldatum van de aanslag. Je moet dan wel voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Jouw openstaande belastingschuld is minder dan €20.000
  • Je hebt nog geen dwangbevel gekregen over de openstaande aanslag
  • Je hebt altijd op tijd en juist de aanslagen ingevuld
  • Je hebt nog nooit eerder uitstel van betaling gekregen
  • Het gaat niet om een belasting die je direct na je aangifte moet betalen (bijv. btw en loonheffingen). Wacht in dat geval op de naheffingsaanslag.

Betaal je jouw belasting niet? Of ben je te laat met het betalen van de belasting? Dan betaal je uiteindelijk altijd meer, en dat is natuurlijk zonde. Bovenop jouw belastingschuld wordt ook vaak nog invorderingsrente gerekend.

Betalingsregeling Belastingdienst voor zzp’ers

Voor zzp’ers die niet aan de bovenstaande eisen kunnen voldoen is er alsnog een betalingsregeling mogelijk. De Belastingdienst wil hierbij vaak wel controleren of je dit kunt betalen, en kan vragen om een bankgarantie of hypotheek. Een betalingsregeling duurt maximaal 12 maanden.

Wil je een betalingsregeling treffen? Dan kan dat via dit formulier van de Belastingdienst. Je kunt het formulier digitaal invullen, maar vervolgens verstuur je het per post naar het adres op de website.

Uitstel van betaling bij bijzondere situaties

Is één van jouw grootste klanten opeens verdwenen? Ben je ernstig ziek? Of is er iets anders groots in je leven gebeurt? Dan is er de mogelijkheid dat je uitstel van betaling door de bijzondere situatie krijgt. Dit kan voor maximaal 12 maanden. Je moet hiervoor vaak een accountant of adviseur inhuren die laat blijken dat jouw bedrijf wel gezond is, de problemen tijdelijk zijn en je het binnenkort zelf kunt oplossen. De Belastingdienst onderzoekt deze onderbouwing en baseert hierop een definitief oordeel.

Voorkom betaalproblemen

Zorg dat je als ondernemer altijd jouw administratie goed op orde hebt, zodat je betaalproblemen zoveel mogelijk kunt voorkomen. Begin op tijd met het bijhouden van je boekhouding en blok eventueel dagen in je agenda dat je aan jouw administratie werkt. Gebruik een rekenhulp om te bepalen hoeveel geld je opzij moet zetten voor je belastingen (zoals btw en inkomstenbelasting). Op deze manier voorkom je dat je als zzp’er uitstel van betaling moet aanvragen bij de Belastingdienst.

Meet Iris! Met een International Business Management papiertje op zak schrijft ze met veel plezier blogs over financiële onderwerpen voor Paperdork. Ze gaat geen uitdaging uit de weg.

Plaats reactie