Verplichte AOV voor zzp’ers: wat is er al bekend?
Het lijkt er steeds meer op dat er een verplichte AOV voor zzp’ers gaat komen in de toekomst. Het is op dit moment nog niet helemaal duidelijk per wanneer, maar de verwachting is vanaf 2027 of nog later. De inwerkingtreding is nog afhankelijk van goedkeuring in de politiek. In dit artikel nemen we je mee in wat er al bekend is over de verplichte AOV voor zzp’ers.
Waarom een verplichte AOV voor zzp’ers?
Het aantal ondernemers is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Niet iedereen is zich echter voldoende bewust van de risico’s. In loondienst heb je een vangnet in het geval van ziekte of arbeidsongeschiktheid. Als ondernemer is dat niet het geval en moet je dit zelf regelen. Niet het leukste klusje om te regelen als je net gestart bent met ondernemen, en er zitten ook flink wat kosten aan verbonden. Kortom: het regelen van een AOV eindigt snel onderaan de prioriteitenlijst en van uitstel komt afstel.
Een grote groep zzp’ers heeft geen financieel vangnet bij arbeidsongeschiktheid, en het kabinet vindt dat zorgelijk. Een verplichte AOV moet ervoor zorgen dat iedere ondernemer een vangnet heeft in het geval van een ongeval of (langdurige) ziekte.
Voor wie is de verplichte AOV?
De verplichte AOV zal er komen voor ondernemers die een winstaangifte doen in de inkomstenbelasting. De AOV wordt dus voor meer mensen verplicht dan alleen zzp’ers. In het geval van een VOF of zelfstandige mét personeel is het dus ook van toepassing, mits je aangifte als ondernemer doet.
De AOV wordt dus niet verplicht voor DGA’s (ondernemers met een BV) of ondernemers die niet voldoen aan de voorwaarden om ondernemer voor de inkomstenbelasting te zijn. Dit zijn dus bijvoorbeeld mensen die hun inkomsten opgeven bij ‘inkomen uit overig werk’.
Wat is er nu bekend over de verplichte AOV?
Naar verwachting zal de verplichte AOV de volgende kenmerken hebben:
- Er is een eigen risico termijn van 1 jaar. In deze periode krijg je geen uitkering als je als arbeidsongeschikt wordt aangemerkt.
- Om te bepalen of je in aanmerking komt voor een uitkering is er een toetsing. Dit houdt in dat je geen uitkering krijgt zolang je zelf nog het minimumloon kunt verdienen, ook als dat met een ander beroep is.
- Als je wel een uitkering ontvangt dan is de uitkering 70% van je winst voordat je arbeidsongeschikt werd, tot maximaal het minimumloon.
- De uitkering loopt tot de AOW-leeftijd (op dit moment is dat 67 jaar, maar dit wordt in de toekomst verhoogd).
De premies van de verplichte AOV zullen naar verwachting geind gaan worden door de Belastingdienst. Keuringen en daadwerkelijke uitbetalingen in geval van arbeidsongeschiktheid worden uitgevoerd door het UWV.
Wat gaat de verplichte AOV kosten?
Het idee is dat ondernemers ongeveer 6,5% van de winst uit onderneming aan premie gaan betalen. De maximale premie is 142,68% van het minimumloon. Als je rekent met het minimumloon van 2024 dan kom je neer op een maximaal maandelijks bedrag van ongeveer €195 per maand.
Een lichtpuntje: de premie van de verplichte AOV zal fiscaal aftrekbaar zijn! Dit kan je dus een (flink) belastingvoordeel opleveren in de aangifte inkomstenbelasting. Op dit moment is het ook al het geval bij de meeste AOV verzekeringen die je zelf al kunt afsluiten.
Ik heb al een AOV
Heb je al een AOV verzekering? No worries! Voor jou hoeft er misschien niets te veranderen. Als je AOV verzekering aan een aantal voorwaarden voldoet dan mag je gebruik maken van de zogenaamde ‘opt-out’. Je bent dan niet verplicht om de verzekering via de overheid af te nemen. Je particuliere AOV-verzekering moet voldoen aan voorwaarden als:
- De hoogte van de uitkering bij arbeidsongeschiktheid mag niet lager liggen dan de publieke verzekering
- De premie moet minimaal gelijk zijn aan die van de publieke verzekering
- De verzekering moet lopen tot de AOW-leeftijd
- De wachttijd, oftewel je eigen risico termijn waarin je geen uitkering ontvangt, mag maximaal 52 weken zijn (1 jaar dus).
- Er mag geen sprake zijn van beperkte uitkeringstermijnen. Dit kan bijv. het geval zijn bij veel broodfondsen waar de uitkeringstermijn meestal maar maximaal 2 jaar is.
Het kan dus misschien zelfs slim zijn om je zelf alvast te verzekeren. Niet alleen ben je dan nu alvast ingedekt tegen ziekte, ook ben je flexibeler in je wensen en af te dekken risico’s. Voor de meeste particuliere AOV verzekeringen geldt ook dat ze fiscaal aftrekbaar zijn en je dus direct een belastingvoordeel kunnen opleveren.
Tip: wil je zelf vergelijken welke verzekeringen het beste bij jouw wensen past? Wij hebben goede ervaringen met Yezzer.