Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

bijdrage zorgverzekeringswet zzp | Bijdrage zvw zzp

Wat is de bijdrage zorgverzekeringswet (Zvw) voor zzp’ers?

Veel ondernemers schrikken als ze bij de inkomstenbelasting zien dat je bijdrage zorgverzekeringswet (Zvw) moet betalen. Geen zorgen! Dit is gewoon onderdeel van de inkomstenbelasting. Je betaalde deze bijdrage ook in loondienst, maar daar is het minder zichtbaar. In dit artikel leggen we je uit wat de bijdrage zorgverzekeringswet voor zzp’ers inhoudt.

Bijdrage zorgverzekeringswet

Een zorgverzekering is voor iedereen boven de 18 jaar in Nederland verplicht. Deze regel ligt vast in een wet, ook wel de zorgverzekeringswet genoemd. Voor je zorgverzekering betaal je een premie. Dit bedrag betaal je (vaak) maandelijks aan je zorgverzekeraar. Naast deze premie betaal je ook een inkomensafhankelijk bijdrage voor de zorgverzekeringswet. Dit wordt vaak afgekort naar ‘bijdrage Zvw’. Deze bijdrage is dus afhankelijk van je inkomen en moet je afstaan aan de overheid. Zie het als een extra bijdrage die bovenop de premie voor je zorgverzekering komt.

Bijdrage zorgverzekeringswet als werknemer

Als je in loondienst bent wordt de bijdrage Zvw vaak afgedragen door werkgevers door het automatisch in te houden op jouw loon. De bijdrage wordt door de werkgever dan al maandelijks afgedragen aan de Belastingdienst. Je betaalt het dus wel, maar in loondienst merk je daar vrij weinig van.

Bijdrage zorgverzekeringswet als zzp’er

Als ondernemer moet jij de bijdrage zorgverzekeringswet, net zoals alle andere aangiftes, zelf regelen. Dit is onderdeel van de jaarlijkse inkomstenbelasting. Ook voor de Zvw bijdrage geldt: hoe hoger jouw winst, hoe hoger jouw bijdrage. Ieder jaar wordt dit percentage opnieuw vastgesteld door de overheid. Je betaalt de bijdrage Zvw tegelijk met je af te dragen inkomstenbelasting. Zodra je aangifte inkomstenbelasting hebt ingevuld, ontvang je een aanslag voor je bijdrage Zvw die je zelf moet betalen. Dit wordt automatisch voor je berekend.

Maak een berekening

Wees slim en maak alvast een schatting van jouw bijdrage Zvw als zzp’er zodat je niet achteraf in de problemen komt! Op de website van de Belastingdienst kun je altijd up to date informatie hierover vinden. Je kunt ook de calculator van Paperdork gebruiken. Deze rekenhulp berekent je totale afdracht van inkomstenbelasting, waarin ook rekening wordt gehouden met de Zvw bijdrage.

Meet Iris! Met een International Business Management papiertje op zak schrijft ze met veel plezier blogs over financiële onderwerpen voor Paperdork. Ze gaat geen uitdaging uit de weg.

Plaats reactie