Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Kosten kinderopvang aftrekbaar | oppas kind aftrekbaar | zakelijke kosten

Zijn kosten voor kinderopvang zakelijk aftrekbaar?

Ben jij vaak druk met je onderneming en heb je kinderen? Dan kan het natuurlijk zijn dat je steeds vaker een oppas voor je kind moet regelen, en dat kan in de papieren lopen. Steeds vaker krijgen we de vraag of de oppas of kosten voor kinderopvang zakelijk aftrekbaar zijn.

Oppas of kinderopvang aftrekbaar

Als ondernemer wil je natuurlijk zoveel mogelijk uren in jouw onderneming stoppen. En met rennende kinderen in huis kan dat best lastig zijn. Ook afspraken buiten de deur worden lastig met kinderen in huis. Al helemaal als je kind ziek is op een voor jou belangrijke dag. Logisch dus dat veel ondernemende ouders de oppas of kinderopvang op speed dial hebben staan.

Helaas gaat dit vaak gepaard met hoge kosten. En ontstaat daarmee de vraag: zijn de kosten voor een oppas of kinderopvang zakelijk aftrekbaar? Maar het antwoord is simpel: nee. De kosten voor de opvang van je kinderen is niet aftrekbaar van je winst.

Waarom zijn kosten voor kinderopvang niet aftrekbaar?

De kosten voor kinderopvang zijn privé uitgaven. Dat betekent dat je de kosten niet mag opgeven als zakelijke kosten in de inkomstenbelasting. Je mag ook de btw niet terugvragen. Dat had overigens voor opvang sowieso niet gekund, omdat kinderopvang is vrijgesteld van btw. Neem je de kosten wel op als zakelijke kosten? Dan lever je een foutieve aangifte in en kun je hiervoor beboet worden.

Kinderopvangtoeslag

Ondanks dat de kosten van kinderopvang niet aftrekbaar zijn, komt de Belastingdienst ouders wel tegemoet met een kinderopvangtoeslag. Deze geldt zowel voor ondernemers als mensen die werken in loondienst. Hier zijn wel een aantal eisen aan verbonden. Zo moeten de kinderen thuis wonen en moet de kinderopvang erkend zijn.

Kinderopvang toeslag kun je aanvragen bij de Belastingdienst. Dit doe je binnen 3 maanden nadat de opvang is gestart. Hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt hangt af van je inkomen en het aantal uur dat de kinderen naar de opvang gaan. Je kunt op de website van de Belastingdienst een proefberekening maken.

Meet Iris! Met een International Business Management papiertje op zak schrijft ze met veel plezier blogs over financiële onderwerpen voor Paperdork. Ze gaat geen uitdaging uit de weg.

Plaats reactie