Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Winacties: deze belastingregels gelden er en zo verwerk je dit in je boekhouding

Deze regels gelden er voor winacties en zo verwerk jij ze in je boekhouding

Organiseer jij ook wel eens een winactie of giveaway op bijvoorbeeld Instagram of Facebook? Het gebeurt veel en kan een mooie reclame zijn voor je bedrijf. Maar let wel even op, de Belastingdienst ziet dit als een kansspel en dus gelden er wellicht specifieke belastingregels. Wil je weten hoe het precies zit en hoe je hier in je boekhouding mee om moet gaan? Lees dan deze blog goed door.

Kansspelen

Een giveaway is volgens de Belastingdienst een kansspel, en daarvoor geldt een kansspelbelasting van 30,1%. Andere voorbeelden van kansspelen zijn bijvoorbeeld loterijen, puzzels, weddenschappen of casino’s. Kortom: alle soorten spellen waarbij het ’toeval’ bepaalt wie er wint, jij hebt er in ieder geval zelf geen of beperkt invloed op. Gelukkig hoef je niet in álle gevallen kansspelbelasting te betalen. Is de waarde van het product dat je weggeeft minder dan €449? Dan hoef je deze kansspelbelasting niet te betalen. Maar voordat je nu opgelucht wegklikt, lees nog even verder!

Aangifte kansspelbelasting

Wat veel ondernemers niet weten is dat je bij het organiseren van een giveaway hierover aangifte moet doen bij de Belastingdienst. Er geldt één uitzondering: het organiseren van een kansspel in een besloten groep (denk bijvoorbeeld aan je eigen klantenkring). In alle andere gevallen moet je aangifte doen voor kansspelbelasting. Dus óók wanneer je product een waarde van minder dan €449 heeft. Het enige verschil is dat je als bedrag in dat geval €0 mag invullen, dat scheelt weer 🙂

En hoe verwerk ik dit in mijn boekhouding?

De inkoop van je product heb je als het goed is al in je administratie verwerkt. Dat betekent dat je voor de winactie zelf in principe niets meer in je boekhouding hoeft te verwerken. Wel is het dus belangrijk dat er aangifte van de actie wordt gedaan. Indien je een boekhouder hebt kun je hierover het beste rechtstreeks contact opnemen met je boekhouder. In het geval van Paperdork kun je hiervoor dus ook bij je cijferbaas terecht! Houd er tot slot natuurlijk in je voorraad nog rekening mee dat je een product hebt weggegeven.

Meet Marc! Met een achtergrond in accountancy en als officieel Registeraccountant is Marc zonder twijfel de baas der cijferbazen en één van Paperdork’s oprichters. "Ik hoorde zoveel mensen om me heen die grootse dromen hadden om te ondernemen, maar dit vanwege financiële verplichtingen en administratie nooit hebben gedaan. Te ingewikkeld, zeiden ze." Dromen zijn er om waar te maken, en boekhouding mag voor ZZPers zeker geen obstakel vormen! Inmiddels is Marc super trots op Paperdork, en krijgt hij elke dag weer energie van de mede-ondernemers die hij mag ontmoeten én helpen.

Reacties

  • 27/04/2022

    Dank je wel voor deze heldere uitleg!

    Reageren

Plaats reactie