Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Wat zijn afschrijvingen?

Over je investeringen dien je af te schrijven. Dit houdt in dat je investeringen niet direct in je winst- en verliesrekening verwerkt, maar eerst verwerkt in je balans (zogenaamd ‘activeren’). Elke maand wordt je investering een stukje minder waard, waardoor de waarde op de balans minder wordt en waardoor er kosten worden geboekt in je winst- en verliesrekening. Dit wordt afschrijving genoemd. 

In de meeste gevallen is de afschrijving een vast bedrag per maand (lineair afschrijven). Voor de berekening van dit bedrag heb je de volgende gegevens nodig:

  • Aanschafwaarde
  • Restwaarde
  • Gebruiksduur

 

Aanschafwaarde
De aanschafwaarde spreekt voor zich. Houd er alleen wel rekening mee dat de aanschafwaarde soms inclusief BTW wordt meegenomen en soms exclusief. De vraag die je hierbij stelt is of je de BTW van je investering kunt verrekenen. In dat geval reken je met het bedrag exclusief BTW.

 

Restwaarde

De restwaarde is de waarde van de investering op het moment dat je hem niet meer kunt gebruiken voor je onderneming. Oftewel: wat is de geschatte waarde op het moment dat je deze zou verkopen aan het einde van de levensduur. Deze is soms lastig in te schatten. 

 

Gebruiksduur

De gebruiksduur is de periode waarin je verwacht de investering te gebruiken voor je onderneming. 

Als je al deze gegevens hebt kan je de afschrijving per maand berekenen met de volgende formule: afschrijving per maand = (aanschafwaarde – restwaarde) / gebruiksduur in maanden.

Er is één uitzondering op de regel. Als de investering minder is dan €450, dan hoeft deze niet op de balans gezet te worden maar mogen de uitgaven direct als kosten in de winst- en verliesrekening verwerkt worden. 

Cijfermeester Marc - Paperdork ZZP Boekhouding

Volg cijferbaas Marc

Bij Paperdork zorgen wij ervoor dat al je investeringen juist worden verwerkt in je boekhouding en aangifte zodat jij je kan richten op ondernemen! Ben je nog geen klant of wil je meer informatie? Wij leren je graag kennen 🙂 Als je je gegevens achterlaat neemt Marc zo snel mogelijk contact met je op.

    play_circle_outline

    Post a Comment