Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Boekhouding zelf doen, of toch uitbesteden?

Zelf je boekhouding doen, of toch uitbesteden?

Als je start met ondernemen dan kom je er niet onderuit: je moet een boekhouding gaan bijhouden. Maar daarbij heb je natuurlijk nog wel de keuze om dit zelf te doen, of om hier hulp van een boekhouder bij in te schakelen. En daar zitten natuurlijk ook kosten aan verbonden. Wat het beste werkt is voor iedereen anders. Maar in dit artikel zetten we de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje van zelf je boekhouding doen. Zo kun je straks de keuze maken: boekhouding zelf doen? Of toch je boekhouding uitbesteden.

Voordelen van zelf je boekhouding doen

Een boekhouder is niet verplicht. En in sommige gevallen ook helemaal niet nodig. Want je boekhouding zelf doen heeft zeker een een aantal belangrijke voordelen.

Continu zicht op je cijfers

Het belangrijkste voordeel van zelf je boekhouding doen is naar onze mening dat je altijd zelf zicht hebt op je cijfers. Want waarom kijken we wel regelmatig in Google Analytics of onze social media statistieken, maar vinden we die boekhouding toch zo verschrikkelijk? Bedenk je: jouw administratie bijhouden is niet alleen een ‘moetje’ voor de Belastingdienst, het leert je ook ontzettend veel over je bedrijf. Als je zelf bovenop jouw cijfers zit dan zul je je daar ook veel meer bewust van worden. Misschien schrik je ineens van bepaalde uitgaven, of zie je dat je verwachte omzet achterblijft. Hoe beter je hier bovenop zit, hoe sneller je hierop kunt anticiperen.

Kennis van belastingregels

Als je zelf aan de slag gaat met jouw boekhouding dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je op de hoogte bent van de fiscale regels. Je zult hier dus onderzoek naar moeten doen als je hier nog niet bekend mee was. Hoe beter jij jezelf verdiept in de regels die gelden, hoe beter je weet wat je aan het doen bent. In Nederland ben je namelijk wettelijk gezien altijd zelf verantwoordelijk voor je boekhouding en aangiftes, ook als je dit door een boekhouder laat doen. En dan is het wel zo handig als je zelf ook snapt en kunt verantwoorden wat er in die aangiftes staat.

Besparen van kosten

Eerlijk is eerlijk: een boekhouder is natuurlijk ook niet gratis. Zelf je boekhouding doen bespaart je nou eenmaal ook gewoon keiharde centen. Met name als starter kan dit een afweging zijn om (in eerste instantie) zelf aan de slag te gaan. Maar: doe dit nooit zonder je te verdiepen in de regels. Het is namelijk niet zo dat je als starter of ondernemer zonder achtergrondkennis een vrijstelling hebt van controles. Ook jij kan gecontroleerd worden, en ook in jouw situatie worden fouten gecorrigeerd en waar nodig zelfs beboet.

Nadelen van zelf je boekhouding doen

Een boekhouder is niet verplicht. En in sommige gevallen ook helemaal niet nodig. Want je boekhouding zelf doen heeft zeker een een aantal belangrijke voordelen.

Het is tijdrovend

Een administratie bijhouden en aangiftes doen kost nou eenmaal tijd. Afhankelijk van de manier waarop je jouw administratie bijhoudt zelfs véél tijd. En dan bedoelen we niet alleen de tijd die je er daadwerkelijk mee bezig bent. Maar bedenk eens: hoe erg gaat dit klusje in je hoofd zitten? Als je er de hele kwartaal tegenaan loopt te hikken dan is dit misschien niet helemaal het klusje voor jou. En had je die tijd met veel meer energie beter aan het uitbouwen van jouw bedrijf kunnen besteden.

Mogelijk geen maximaal belastingvoordeel

Boekhouders, belastingadviseurs en accountants volgen lange studies om te leren over alle wetten en regels. En dat is niet voor niets. Natuurlijk kun je hier ook zelf veel over opzoeken, maar de kans is groot dat je hier en daar wat mist. Daardoor loop je misschien wel belastingvoordeel mis. En dat is natuurlijk zonde!

Het is foutgevoelig!

Als je zelf je boekhouding gaat doen: weet wat je doet! Helaas zien wij veel en veel te vaak dat deze administraties en aangiftes enorm veel fouten bevatten. Vooral de inkomstenbelasting als ondernemer is erg foutgevoelig als je niet goed weet wat je aan het doen bent. Bij ondernemers die eerst zelf hun administratie hebben gedaan zien we helaas bijna altijd fouten, ondanks dat er regelmatig boekhoudprogramma’s zijn gebruikt die ook al validaties doen. Die moeten dan weer gecorrigeerd worden. Dat kost allemaal extra tijd (en geld). En in the end ben je misschien dan zelfs wel duurder uit dan wanneer je het vanaf moment 1 meteen had uitbesteed

Eerder kans op correcties en boetes

Helaas is het in je boekhouding niet een kwestie van ‘foutje, bedankt’. Althans: zolang je niet wordt gecontroleerd kom je daar misschien nog mee weg. Maar controles van de Belastingdienst zijn grondig. Reken er dus maar op dat elke euro gecontroleerd, en eventueel gecorrigeerd gaat worden. Misschien zelfs wel met boetes. En als er iets niet fijn is, dan is het wanneer je ineens flink wat geld moet neertellen waar je eigenlijk geen rekening mee had gehouden.

Conclusie

Uiteindelijk zal iedereen zelf de afweging moeten maken of je jouw boekhouding liever zelf bijhoudt, of uitbesteedt. Dat is onder andere afhankelijk van hoe leuk je het vindt om zelf alle regels uit te zoeken. Persoonlijk hebben wij gekozen voor een dienstverlening waarmee je wel zelf bezig bent met je administratie en zo grip houdt op je financiën, maar wel altijd een boekhouder achter de hand hebt voor controles, vragen en aangiftes. Best of both worlds, vinden wij. Maar wij zijn natuurlijk een beetje bevooroordeeld 😉 Uiteindelijk kun je alleen zelf de afweging maken wat bij jou past!

Post a Comment