Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

verschil zzp en loondienst | zzp versus loondienst

Verschil zzp en loondienst: wat moet ik kiezen?

Twijfel jij al langer tussen een baan in loondienst of een zzp constructie? Bijvoorbeeld omdat je werkgever de keuze geeft tussen beide constructies? Dan is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. We bespreken in dit artikel het verschil en gaan de voordelen en nadelen van deze twee uitersten af. Aan het einde kun jij een betere keuze maken en weet jij het verschil tussen zzp en loondienst.

Uurtarief vs. uurloon

Één van de eerste (en grootste) dingen die opvallen als het gaat over loondienst of zelfstandig ondernemen is het ‘salaris’. En dit is dan ook gelijk op basis waarvan veel mensen een keuze maken. Toch is het handig om hier iets dieper op in te gaan. Het uurtarief dat een zzp’er van een opdrachtgever vraagt, ligt vaak (vele malen) hoger dan het uurloon van een vaste werknemer. In eerste instantie lijkt het daarom veel aantrekkelijker om als zzp’er aan de slag te gaan. Maar: dat ligt toch iets genuanceerder.

Als werknemer heb je namelijk een soort alles-in-één package, zonder dat je dit vaak beseft. Je wordt doorbetaald tijdens (langdurige) ziekte of vakantie, en vaak wordt er ook automatisch pensioen voor je opgebouwd. Als zzp’er moet je zelf zorgen voor je verzekeringen, en ben je zelf verantwoordelijk voor het sparen van je pensioen en je inkomen tijdens vakanties. Wil je een meer eerlijke vergelijking maken? Lees dan even mee in onderstaand voorbeeld.

Voorbeeld

Stel je verdient €3.000 bruto per maand in loondienst (o.b.v. 40 uur per week). Voor je werkgever zitten er veel kosten die jij vaak niet ziet. Zo moet de werkgever 8% vakantiegeld betalen (€240), bouw je in loondienst vaak pensioen op (€200 per maand) moet je werkgever sociale lasten en verzekeringen voor jou betalen (zo rond de €760 per maand). In totaal is dit zo rond de €4.200 per maand.

In 2023 zullen er circa 254 werkdagen zijn. Deel je bovenstaande €4.200 over deze werkdagen, dan kom je op circa €25 per uur (ervan uitgaande dat je 8 uur per dag werkt). Het is echter aan te raden je uurtarief een stuk hoger te zetten. Je gaat er in dit geval namelijk vanuit dat alle uren declarabel zijn en je nooit ziek bent of op vakantie gaat, en dat is natuurlijk niet de realiteit. Daarnaast loop je als ondernemer veel meer risico dan iemand in loondienst, wat je ook moet doorberekenen in je uurtarief. Het is daarom helemaal niet gek om een fors percentage hierboven op te gooien om jezelf hiervoor in te dekken. Met €25 per uur speel je financieel quitte t.o.v. loondienst, maar loop je nog wel alle risico’s die iemand in loondienst niet loopt.

Verschil zzp en loondienst

Geld speelt vaak een grote rol in de keuze, maar er zijn veel meer dingen om op te letten. Hieronder vind je een overzicht met alle voordelen en nadelen. Kortom: het verschil tussen zzp en loondienst.

Voordelen van werken als zzp’er

 • Je bent je eigen baas: je bepaalt helemaal zelf welke klanten je wel of niet aanneemt, welk bedrag je hiervoor vraagt en hoeveel tijd je aan jouw bedrijf besteedt.
 • Meer vrijheid: je kunt zelf kiezen waar en wanneer je werkt. Of dit nu in de avonduren, in het weekend of overdag is. Ook de locatie bepaal jij zelf. Dat kan zijn vanuit huis, een kantoor of ergens aan de andere kant van de wereld.
 • Je ontwikkelt jezelf: natuurlijk ontwikkel je jezelf waarschijnlijk altijd. Maar geloof ons: met een eigen bedrijf leer je zo ontzettend veel. Je doet namelijk niet alleen je inhoudelijke werk, je bent ook je eigen finance, marketing en salesafdeling.
 • Je doet wat je leuk vindt: eindelijk een baan waar je enkel doet wat jij leuk vindt en waar je goed in bent! Althans, als je daarvoor natuurlijk zelf goed je grenzen bewaakt 😉
 • Verdien meer geld: over het algemeen kun je met een eigen bedrijf in the end meer geld verdienen. Natuurlijk gaat dat niet altijd op. Maar door je bedrijf op te schalen kun je flink groeien. In loondienst zit je vaak gebonden aan beperkte salarisstijgingen.

Nadelen van werken als zzp’er

 • Moeilijke werk en privé balans: met name in het begin is het veel lastiger om balans te houden tussen werk en privé. Word je gebeld tijdens een gezellig filmavondje? Dan zul je zien dat je toch snel opneemt omdat het om jouw klant gaat.
 • Eigen pensioen opbouwen: je bent zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van je pensioen. En regelmatig zien we dat met name jonge ondernemers dit lang uitstellen, omdat dit nog ver weg lijkt. Maar juist wanneer je jong bent kan je ingelegde pensioen flink verschil maken! Je profiteert dan namelijk van het rente-op-rente effect.
 • Randzaken als boekhouding: tuurlijk spendeer je vooral tijd aan jouw werk, maar er komen ook randzaken bij kijken die vaak wat minder leuk zijn. Zoals je boekhouding natuurlijk (al kun je daar natuurlijk onze hulp voor inschakelen 😉).
 • Financiële onzekerheid: heb jij deze maand minder klanten of ben je ziek geweest? Dan krijg je minder uitbetaald. En wat dacht je van stijgende energiekosten op je kantoor? Allemaal financiële onzekerheden waar je als ondernemer op voorbereid moet zijn.
 • Aansprakelijkheid: wist je dat je met een eenmanszaak of VOF in de basis privé aansprakelijk bent voor de werkzaamheden die je uitvoert? Dat kan in vervelende scenario’s heel vervelend uitpakken. Zorg dus dat je je hier eventueel voor verzekert!

Voordelen van werken in loondienst

 • Elke maand een vast salaris: jij weet zeker dat er elke maand hetzelfde bedrag op jouw bankrekening wordt gestort. Dat geeft je een grote mate van rust en zekerheid. Als je weet dat je gevoelig bent voor stress als het gaat om het binnenhalen van opdrachten en/of financiële rust dan kan dit een heel groot voordeel zijn.
 • Veel standaard rechten: je hebt als werknemer vele standaard rechten. Zo mag jouw werkgever je niet zomaar ontslaan, heb je vakantiedagen, word je uitbetaald bij ziekte, heb je eventueel recht op een winstuitkering of andere voordelen.
 • Doen waar je goed in bent: in loondienst zijn je taken over het algemeen beperkt tot datgene waarvoor je bent aangenomen. Je hebt geen last van complexe bijkomstigheden zoals je marketing, administratie of juridische fundament.
 • Werk en privé gescheiden: werk je niet? Dan ben je ook echt vrij.

Nadelen van werken in loondienst

 • Minder vrijheid: jouw werkgever en rooster bepalen jouw week. Je kunt niet op het laatste moment bepalen dat je gezellig op vakantie gaat en of op een zonnige dag met vrienden naar het strand gaat.
 • Meer kans op sleur: in loondienst voer je over het algemeen meer dezelfde werkzaamheden uit en heb je minder vrijheid. Dit kan een bepaalde sleur veroorzaken. Als ondernemer heb je daar natuurlijk ook kans op, maar zijn je taken over het algemeen diverser.
 • Financieel plafond: als je in loondienst bent, heb je te maken met de salarisschalen van jouw werkgever. Daardoor is je salarisstijging over het algemeen beperkt, en heb je te maken met een financieel plafond.

Let op voor schijnzelfstandigheid

Krijg je vanuit je werkgever de optie om in loondienst of als zzp’er de werkzaamheden uit te voeren? Bedenk dan naast bovenstaande voor- en nadelen dat je wellicht ook te maken kan krijgen met schijnzelfstandigheid. Het is niet de bedoeling dat je als ondernemer jarenlang voor één en dezelfde opdrachtgever werkt. In dat geval prikt de Belastingdienst daar doorheen en kan het als een verkapt loondienstverband worden gezien. Wat je kunt doen om dat te voorkomen lees je in ons artikel over schijnzelfstandigheid.

Wat is jouw doel?

Als laatste is het belangrijk dat je naar de toekomst kijkt. Waar zie jij jezelf over vijf tot tien jaar? Wat is voor jou belangrijk? Wat ons betreft moet je nooit alleen om financiële redenen kiezen voor het ondernemersvak. Het moet echt bij je passen. In freelancen zit meer flexibiliteit, maar ook meer onzekerheid. Dat kan voor sommige mensen ook veel stress met zich meebrengen. Laat je niet overhalen door de mening van anderen, en kies waar jij je zelf het meest prettig bij voelt.

Meet Iris! Met een International Business Management papiertje op zak schrijft ze met veel plezier blogs over financiële onderwerpen voor Paperdork. Ze gaat geen uitdaging uit de weg.

Plaats reactie