Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Wat is de bijleenregeling?

Wat is de bijleenregeling en wanneer is deze van toepassing?

Wanneer jij jouw woning hebt verkocht en naar een andere koopwoning verhuist, krijg je waarschijnlijk te maken krijgen met de bijleenregeling. Dit is voor velen een ingewikkeld onderwerp, maar het is wel belangrijk dat je dit goed uitzoekt. Wat is de bijleenregeling en wat komt hier allemaal bij kijken? Dat lees je in dit artikel!

Wat is de bijleenregeling?

Wanneer je gaat verhuizen kan het zo zijn dat je jouw woning verkoopt voor een hoger bedrag dan de eigenwoningschuld en de verkoopkosten. Dit scenario wordt ook wel overwaarde genoemd. Koop je binnen 3 jaar een nieuwe woning (wat best aannemelijk is) dan wil de Belastingdienst dat je deze overwaarde opnieuw investeert in je woning. Doe je dit niet? Dan geldt de bijleenregeling. Dit houdt in dat je over het bedrag van de overwaarde géén hypotheekrente mag aftrekken.

Bijleenregeling voorbeeld

Klinkt het nog wat vaag? Bekijk dan eens dit voorbeeld!

Stel je voor… je verkoopt jouw huidige woning voor €300.000. De resterende hypotheek is €200.000 en de verkoopkosten bedragen €10.000. Dit komt neer op een overwaarde (ook vaak eigenwoningreserve genoemd) van €90.000.

De aankoopprijs van de nieuwe woning is €400.000. Je mag rente aftrekken over een hypotheek tot €310.000. Kies je er toch voor om de volledige €400.000 te lenen? Daar ben je natuurlijk vrij in, maar houdt er rekening mee dat je boven deze € 310.000 geen rente mag aftrekken. Dit deel valt in box 3 en kan je aangeven als de box 3-schuld.

Eigenlijk bepaalt de bijleenregeling dus hoeveel je mag lenen voor de aankoop van jouw nieuwe woning zonder dat dit van invloed is op de renteaftrek. Het is dus niet verplicht om jouw overwaarde in de nieuwe woning te steken, maar absoluut wel financieel voordelig.

Voor wie geldt de bijleenregeling?

De bijleenregeling geldt voor iedereen die na de verkoop van de koopwoning en aftrek van de hypotheek nog geld overhoudt. Met de Rekenhulp Bijleenregeling van de Belastingdienst kun je uitzoeken welke gevolgen de regeling in jouw situatie heeft.

Hoe werkt de bijleenregeling bij samenwonen?

Verkoop je jouw eigen woning omdat je gaat samenwonen met je partner die nog geen eigen koopwoning had? Dan is het goed om te weten dat de bijleenregeling enkel van toepassing is op jouw deel van de woning.

Kun je de bijleenregeling omzeilen?

Je kunt de bijleenregeling enkel omzeilen door 3 jaar te wachten met een nieuwe woning te kopen. De vraag is echter of dat financieel wel verstandig is. Bespreek dit dus altijd met een adviseur.

Hoe zit het met de bijleenregeling in de inkomstenbelasting?

Als de bijleenregeling voor jou van toepassing is en een deel van je hypotheek hieronder valt (zoals in het voorbeeld hierboven de €90.000), dan verwerk je dit deel als box 3-schuld in je inkomstenbelasting. De rente die je hierover hebt betaald is dan niet aftrekbaar in box 1, het onderdeel waarin je eigen woning valt. Als je klant bent bij Paperdork regelt je cijferbaas dit uiteraard voor je.

Meet Iris! Met een International Business Management papiertje op zak schrijft ze met veel plezier blogs over financiële onderwerpen voor Paperdork. Ze gaat geen uitdaging uit de weg.

Plaats reactie