Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Starten als zelfstandig fotograaf | freelance fotograaf | zzp fotograaf

Starten als zelfstandig fotograaf

Heb jij een grote voorliefde voor het maken van foto’s en wil je hier graag je beroep van maken? Dan kun je vandaag nog beginnen met de voorbereidingen om als freelance fotograaf aan de slag te gaan. Maar wat komt er nu eigenlijk allemaal bij kijken wanneer je wilt starten als zelfstandig fotograaf? Wij nemen je kort mee in de meest belangrijke punten!

Een goede voorbereiding als zelfstandig fotograaf

Een goede voorbereiding zorgt voor een grotere kans op een succesvol bedrijf. Dat begint met een marktonderzoek: waar wordt op dit moment het meest naar gevraagd, welke prijzen vragen concurrerende fotografen en waar wil je gaan werken? Is dat bijv. op locatie of in een fotostudio. Wat verwacht je op termijn aan inkomsten en welke kosten zul je moeten maken? Zet alles op een rijtje en zorg ervoor dat je een weloverwogen keuze kunt maken om te starten als fotograaf.

Inschrijving bij de KVK

Wanneer je besloten hebt om te starten, zul je langs moeten bij de KVK om jouw bedrijf daadwerkelijk in te schrijven. Dit kost éénmalig 75 euro, waarna je diverse brieven van de Belastingdienst opgestuurd krijgt met meer uitleg over het doen van belasting en andere plichten. Lees deze goed door, want er staat enorm bruikbare informatie in!

Let wel op! Om je bedrijf in te kunnen schrijven bij de KVK moet je altijd voldoen aan 3 criteria:

  1. Je levert diensten en/of producten.
  2. Je vraagt hier meer voor dan de kostprijs: een (commerciële) prijs of uurtarief waar je geld aan verdient.
  3. Je doet zaken met andere mensen dan alleen vrienden of familie en gaat ook de concurrentie aan met ondernemers die dezelfde of gelijkwaardige diensten of producten verkopen.

Let wel op, want deze criteria wijken af van de criteria die de Belastingdienst hanteert om je aan te melden als ondernemer.

Maak een portfolio

Zorg ervoor dat je als startend zelfstandig fotograaf zoveel mogelijk ervaring op doet! Bundel je mooiste foto’s in een portfolio. Wees kritisch, want potentiële klanten zullen ook kritisch naar je werk kijken. Zorg er ook voor dat je portfolio weerspiegelt welke type shoots jij het liefste doet. Wil je graag bruiloften fotograferen? Zorg er dan voor dat je klant dat kan vinden, en er niet alleen maar reisfoto’s in je portfolio.

Zorg voor zichtbaarheid

Klanten komen nooit zomaar naar je toe. Je moet zorgen voor zichtbaarheid! Dat kan bijvoorbeeld door actief te zijn op social media. Het posten van je eigen foto’s is niet voldoende, je zult zelf ook de interactie moeten opzoeken met je ideale doelgroep. Een andere manier van zichtbaar is het creëeren van een website, en te investeren in de vindbaarheid daarvan. Oftewel: zoekmachineoptimalisatie (SEO). Op die manier kunnen potentiële klanten jou online beter vinden. Geef niet zomaar op! Een goede klantenkring opbouwen kost nou eenmaal tijd. Vraag eventueel bij mede zelfstandig fotografen hoe zij dit hebben gedaan, wellicht kun je er wat van leren 🙂 

Verzekeringen

Als je gaat ondernemen dan is het ook verstandig om te kijken naar je verzekeringen. Een veelvoorkomende misvatting is dat privé-apparatuur (zoals je camera) automatisch gedekt is bij zakelijk gebruik. De meeste privéverzekeringen bieden echter vaak een beperkte dekking voor zakelijk gebruik. En andersom is dat ook zo: camera’s of lenzen op de zaak worden vaak niet gedekt door je privé verzekering. Denk daarnaast ook aan meer algemene verzekeringen die van toepassing zijn als ondernemer, zoals aansprakelijkheidsverzekeringen en arbeidsongeschiktheid.

Wet- en regelgeving

Als je gaat starten als zelfstandig fotograaf krijg je te maken met enkele belangrijke wetten en regels. Zo heb je als maker van een foto automatisch auteursrecht op je foto’s. Dat houdt in dat je zelf bepaalt wat er met de foto’s gebeurt. Je moet iemand toestemming geven om de foto’s te gebruiken en te delen. Daarnaast heb je ook te maken met portretrecht, dit houdt in dat je in sommige gevallen een foto alleen mag publiceren met toestemming van degene die op de foto staat. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een overeenkomst op te stellen.

Ook heb je als fotograaf te maken met de privacywet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Hierin staat welke verplichtingen je hebt bij het verwerken van persoonsgegevens. Denk aan namen en adresgegevens, maar ook zeker foto’s van klanten.

Tip: regel als fotograaf je juridische zaken vanaf de start, en regel ze goed. Ga niet zelf aan de slag met het in elkaar zetten van documenten en overeenkomsten, maar schakel een jurist in.

Boekhouden en belasting als zelfstandig fotograaf

En last but not least: als je wilt starten als ZZP fotograaf zul je je ook moeten verdiepen in een goede boekhouding. Niet leuk, maar wel erg belangrijk. Naast jouw eigen (verstuurde) facturen zal je ook al jouw bonnen voor zakelijke aankopen moeten bewaren. Over het algemeen zijn er 2 belangrijke soorten belasting waar je rekening mee moet houden: btw en inkomstenbelasting.

Btw-aangifte

Dit wordt ook wel aangifte omzetbelasting genoemd. Deze aangifte doe je 1x per kwartaal. In de basis geldt voor fotografie diensten het reguliere btw-tarief van 21% btw. Maar: als fotograaf heb je soms ook te maken met situaties waarin je 9% btw kunt rekenen. Ben je startend fotograaf en verwacht je nog niet veel omzet? Dan kun je daarnaast nog kijken of de KOR regeling gunstig is.

Inkomstenbelasting

Naast de btw-aangifte ben je verplicht om jouw inkomsten op te geven tijdens de jaarlijkse inkomstenbelasting. Al het geld dat je ontvangt van klanten is je omzet. Daar mag je al je zakelijke kosten van aftrekken (vandaar dat het bewaren van bonnetjes zo ontzettend belangrijk is). Wat er dan overblijft is je winst. Over je uiteindelijke winst betaal je inkomstenbelasting. Hoeveel dit is, hangt af van de winst die je maakt.

Tip: bereken altijd vooraf wat je opzij moet zetten voor de inkomstenbelasting. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Hulp van een boekhoudprogramma en boekhouder

De beste starterstip met betrekking tot je boekhouding is misschien wel: werk vanaf de start met een boekhoudprogramma. Het geeft je structuur, voorkomt fouten en maakt jouw werk efficiënter. Het maakt het bewaren van bonnetjes veel gemakkelijker, en binnen no-time heb je professionele facturen met betaallinks aangemaakt. Zijn belastingen niet jouw ding? Schakel dan ook de hulp van een boekhouder in. Met name de inkomstenbelasting is, in tegenstelling tot werknemers in loondienst, erg complex als ondernemer. De hulp van een boekhouder voorkomt vervelende correcties, en scheelt je een hoop stress, tijd en geld!

Tip: ga je starten en ben je nog op zoek naar een boekhoudprogramma en boekhouder? Veel fotografen maken gebruik van Paperdork. Kijk dan eens of Paperdork iets voor je is.

Meet Iris! Met een International Business Management papiertje op zak schrijft ze met veel plezier blogs over financiële onderwerpen voor Paperdork. Ze gaat geen uitdaging uit de weg.

Plaats reactie