Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Verschil inkomstenbelasting en omzetbelasting | inkomstenbelasting en btw verschillen

Het verschil tussen inkomstenbelasting en omzetbelasting (btw)

Als startende ondernemer komt er veel op je af. Helemaal als het gaat om belastingen! In dit artikel gaan we daarom helemaal terug naar de basis. Als zzp’er krijg je namelijk te maken met btw en inkomstenbelasting. Maar hoe zit dat precies, en wat zijn de verschillen? Vandaag vertellen we je wat het verschil is tussen inkomstenbelasting en omzetbelasting (of btw).

Belastingverplichtingen als zzp’er

Door vanaf de start al goed onderzoek te doen naar verschillende boekhoudkundige termen, zorg je dat je jouw financiële zaken altijd op orde hebt. Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het correct berekenen en betalen van belastingen. Het is niet alleen voor de Belastingdienst erg belangrijk, maar ook zelf houd je zo het overzicht over je eigen (financiële) succes. Zorg dat je vaste momenten plant in je agenda om je boekhouding bij te werken en zo altijd weloverwogen zakelijke beslissingen kunt nemen.

Wat is inkomstenbelasting?

Inkomstenbelasting is een belasting die je betaalt over het totale inkomen dat je verdient. Dit geldt niet alleen voor een ondernemer, je betaalt dit ook in loondienst. In loondienst draag je het echter grotendeels al maandelijks af: het verschil tussen je bruto en netto salaris.

Als ondernemer werkt het eigenlijk net zo. Het verschil is alleen dat je als ondernemer je inkomstenbelasting meestal pas achteraf en 1x per jaar betaalt. Ook is de aangifte inkomstenbelasting als ondernemer een stuk complexer. Je moet namelijk zelf jouw jaarcijfers aanleveren, en daar komen veel regels bij kijken. Het voordeel is: als ondernemer heb je mogelijk wel recht op allerlei aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling.

Inkomstenbelasting tarieven

De hoeveelheid belasting die je betaalt, hangt af van je totale inkomen. Inkomsten uit je onderneming worden dus samengevoegd met eventuele andere inkomsten, bijvoorbeeld uit loondienst. Heb je een relatief laag inkomen gehad? Dan betaal je ook amper inkomstenbelasting. Heb je een goed jaar achter de rug? Bij een hoog inkomen kan de belasting over je inkomen oplopen tot rond de 50%.

Tip: maak jaarlijks een berekening op basis van je (verwachte) winst hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen. Dit geld kun je dan alvast opzij zetten. Veel ondernemers doen dit niet en komen bij de aangifte voor verrassingen te staan.

Aangifte inkomstenbelasting

Normaliter moet je, net zoals in loondienst, ieder jaar aangifte inkomstenbelasting doen. Om te bepalen welke inkomsten en uitgaven je wel of niet moet meenemen kijk je naar het moment waarop de werkzaamheden zijn verricht. De aangifte doe je vanaf maart in het jaar ná het aangiftejaar. De aangifte moet uiterlijk voor 1 mei ingediend worden. Daarna controleert de Belastingdienst jouw aangifte en krijg je een definitieve aanslag. Dat is het moment dat je jouw inkomstenbelasting moet betalen. Wil je jouw aangifte liever nog even uitstellen? Je kunt voor 1 mei uitstel aanvragen. Je kunt dit zelf doen via de website van de Belastingdienst, of je boekhouder kan dit voor je doen.

Tip: vraag een voorlopige aanslag aan. Daarmee kun je jouw inkomstenbelasting al maandelijks in termijnen betalen. Op deze manier voorkom je dat je in 1x een groot bedrag moet overmaken, en voorkom je ook eventuele belastingrente.

Wat is omzetbelasting (btw)?

Btw staat compleet los van de hierboven besproken inkomstenbelasting! Omzetbelasting, ook wel belasting over de toegevoegde waarde (btw) genoemd, is een belasting die wordt toegevoegd aan de verkoop van producten of diensten. Stel je koopt iets in een winkel, dan betaal je hier als klant btw over. De winkel verzamelt de btw en moet die btw vervolgens weer afstaan aan de Belastingdienst. Als ondernemer krijg je hier ook mee te maken. Je voegt de btw toe aan de factuur naar de klant, welke je uiteindelijk dus ook weer afdraagt bij de Belastingdienst. Een soort doorgeefluik dus! Daarentegen mag je als ondernemer ook de btw op je zakelijke inkopen weer terugvragen. Deze te betalen en te ontvangen btw verreken je met elkaar in de aangifte omzetbelasting.

Btw tarieven

De btw in Nederland is in de meeste gevallen 21%, maar kan ook 9% zijn. Controleer dit altijd van te voren en zet dit juist op de factuur. Ook gelden er bij de omzetbelasting wat uitzonderingen. Zo zijn bepaalde beroepen vrijgesteld van btw (denk aan de kinderopvang) en kun je met een relatief lage omzet kiezen voor de kleineondernemingsregeling (KOR). Ook voor buitenlandse facturen gelden specifieke btw regels. Doe altijd goed onderzoek naar wat voor jou van toepassing is! Vraag eventueel hulp bij een boekhouder.

Aangifte omzetbelasting (btw-aangifte)

Over het algemeen betaal je omzetbelasting ieder kwartaal via de website van de Belastingdienst. Voor de btw-aangifte is de factuurdatum leidend. De aangifte vindt plaats in de maanden na het kwartaaleinde: in januari, april, juli en oktober. Na de aangifte moet je het bedrag ook direct dezelfde maand betalen. Je bent hier zelf verantwoordelijk voor. Zet dus een herinnering in je agenda of download de app van de Belastingdienst die je hier automatisch aan herinnert!

Tip: zet de btw die je factureert en ontvangt direct opzij zodat je niet in de problemen komt. In ons boekhoudprogramma zie je altijd een prognose van wat je aan btw moet betalen.

Verschil tussen inkomstenbelasting en omzetbelasting (btw)

Duizelt het nog een beetje? Samenvattend hebben we de belangrijkste verschillen tussen btw en inkomstenbelasting nogmaals voor je op een rijtje gezet.

Verschil inkomstenbelasting omzetbelasting | Btw en inkomstenbelasting verschillen | Samenvatting | Infographic

Eigenlijk zijn er weinig overeenkomsten. Beide belastingen zijn totaal verschillend van elkaar, en je betaalt de belasting dus niet dubbel. Kom je er zelf niet uit? Schakel dan de hulp van een boekhouder in. Vooral voor de inkomstenbelasting kan je dat als ondernemer veel fouten besparen!

Meet Iris! Met een International Business Management papiertje op zak schrijft ze met veel plezier blogs over financiële onderwerpen voor Paperdork. Ze gaat geen uitdaging uit de weg.

Plaats reactie