Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

ZZP kerstpakketten belasting | belasting op kerstpakketten | kerstpakket aftrekbaar zzp | relatiegeschenk zzp belasting | kerstpakket belastingdienst

Als ZZP’er een kerstpakket geven: hoe zit het met de belasting?

Normaal gesproken krijgen veel werknemers een kerstpakket in de decembermaand. Maar als ZZP’er is dat natuurlijk niet zo vanzelfsprekend. Gelukkig zijn ondernemers creatief en ontstaan her en der de mooiste initiatieven om een ZZP kerstpakket aan elkaar te geven. En je kunt natuurlijk ook gewoon een kerstpakket aan jezelf geven. Maar hoe zit het dan met de belasting van het kerstpakket? Welke kosten mag je opgeven bij de Belastingdienst?

Een kerstpakket geven aan jezelf

Als je ervoor kiest om jezelf een kerstpakket te geven dan zijn dit in principe geen zakelijke kosten. Een kerstpakket aan jezelf geven is dus leuk, maar het levert je geen belastingvoordeel op. Het is dan ook niet de bedoeling dat je deze kosten in je boekhouding opneemt. Tenzij je natuurlijk iets koopt wat je zakelijk gezien ook echt nodig hebt. Denk dan aan nieuw koffiezetapparaat voor je kantoor, of een boek die je nog graag wilde lezen om je kennis verder te verdiepen.

Een kerstpakket geven aan een mede-ondernemer

Als je een kerstpakket geeft aan een mede-ondernemer dan bepaalt de relatie die je met deze ondernemer hebt hoe je omgaat met de belasting. Bij veel ZZP kerstpakket initiatieven word je gekoppeld aan een ondernemer waar je eigenlijk geen zaken mee doet. In zo’n geval is het kerstpakket dan ook geen zakelijke uitgave, en zijn de kosten dus niet aftrekbaar. Als de mede-ondernemer een klant of een potentiële klant is dan gelden de regels in de hieronder beschreven alinea’s.

Een kerstpakket geven aan je klanten

Een kerstpakket is in principe bedoelt voor klanten en werknemers. De Belastingdienst ziet het in dit geval – ook als je ZZP’er bent – dus als zakelijke kosten. Maar let wel op: een kerstpakket is een relatiegeschenk. Daarvoor geldt dat de kosten niet 100% aftrekbaar zijn. Je mag 80% van de kosten van het kerstpakket van je winst aftrekken. De overige kosten worden gezien als niet-zakelijke kosten. In hoeverre je de btw mag terugvragen is afhankelijk van de hoogte van de kosten van het kerstpakket. De btw is namelijk alleen aftrekbaar als je jaarlijks maximaal €227 (excl. btw) per persoon uitgeeft aan relatiegeschenken. Lees daarover meer in deze blog over relatiegeschenken.

Paperdork relatiegeschenk 2020 | HeyHej | Saskia Bravenboer-van Spijker | Brand Your Story | zzp kerstpakket belasting

Een kerstpakket geven aan potentiële klanten

Als je een kerstpakket of klein cadeautje geeft aan een potentiële klant dan kan dit een manier zijn om nieuwe omzet binnen te halen. In dat geval vallen de kosten onder de categorie acquisitiekosten of verkoopkosten. Voor de belasting is dat gunstig, want in zo’n geval zijn de kosten voor de volle 100% aftrekbaar. Helemaal zo’n slecht idee nog niet om te kijken of je jouw potentiële klanten een leuke attentie kunt sturen.

Meet Marc! Met een achtergrond in accountancy en als officieel Registeraccountant is Marc zonder twijfel de baas der cijferbazen en één van Paperdork’s oprichters. "Ik hoorde zoveel mensen om me heen die grootse dromen hadden om te ondernemen, maar dit vanwege financiële verplichtingen en administratie nooit hebben gedaan. Te ingewikkeld, zeiden ze." Dromen zijn er om waar te maken, en boekhouding mag voor ZZPers zeker geen obstakel vormen! Inmiddels is Marc super trots op Paperdork, en krijgt hij elke dag weer energie van de mede-ondernemers die hij mag ontmoeten én helpen.

Plaats reactie