Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Telefoon op de zaak | Privé telefoon zakelijk aftrekbaar | Privé of zakelijk abonnement | Mobiel op de zaak | Telefoon zakelijk of privé

Telefoon op de zaak of privé: wat zijn de regels?

Als je een telefoon op de zaak koopt heeft dit zowel voor de inkomstenbelasting als voor de omzetbelasting gevolgen. Maar veel ondernemers hebben al een privé telefoon en vragen zich af of deze ook zakelijk aftrekbaar is. En is het dan handig om een telefoon zakelijk of privé aan te schaffen? Omdat wij bij het controleren van de boekhouding vaak zien dat hier foutjes in gemaakt worden, vertellen we er meer over in dit artikel. Zo hoef jij deze fouten niet (meer) te maken.

Er zijn verschillende soorten abonnementen: sim only abonnementen en abonnementen met een mobiele telefoon erbij. Deze twee abonnementen werken anders en daarom staan we daar uitgebreid bij stil. Daarnaast leggen we ook voor elke situatie uit wat je kunt doen als deze situatie voor jou van toepassing is met een privé telefoon.

Belasting op een losse telefoon op de zaak

Op een telefoon zit 21% btw. Dit bedrag betaal je bij de aanschaf van een mobiele telefoon. Als je de telefoon op de zaak koopt dan kun je de btw tijdens de btw aangifte weer terugvragen. Hierbij is het dan natuurlijk wel de bedoeling dat je je telefoon – voor minstens 10% – zakelijk gebruikt.

Voor de inkomstenbelasting is het van belang om te weten wat de prijs zonder btw is. Als dit bedrag boven de €450 is dan is dit een investering. Investeringen moet je in (minstens) 5 jaar afschrijven. Gelukkig hoef je je daar bij Paperdork niet druk over te maken, dit wordt geregeld door je cijferbaas. Is het bedrag lager dan €450? Dan valt de telefoon onder reguliere kantoorkosten. In beide gevallen is het wel de bedoeling dat je een correctie maakt voor het privé gebruik van je telefoon.

Belasting op een losse privé telefoon

Als je al een privé telefoon had dan is het over het algemeen verstandig om deze in te brengen in je onderneming. Dat houdt in dat je deze als het ware overneemt van jou als privé persoon. Dat doe je door een nieuwe uitgave in je boekhouding te zetten met de marktwaarde van de telefoon, en 0% btw. Jij als privé persoon heft namelijk geen btw. Je kunt dan niet meer zomaar de btw van het toestel terugvragen, maar het voordeel is wel dat de uitgave mag worden meegenomen in de inkomstenbelasting. Daardoor valt je winst lager uit en betaal je minder belasting. Ook in dit geval geldt dat er wel een correctie moet worden gemaakt voor het privé gebruik.

Belasting op een sim only abonnement

Op een sim only abonnement zit ook 21% btw. Je kunt deze btw naar rato van het zakelijk gebruik terugkrijgen. Stel je hebt een abonnement van €30 per maand en je gebruikt deze voor 50% zakelijk, dan zet je €15 als uitgaven in je boekhouding. Op deze manier wordt dus ook alleen het zakelijke gebruik van de telefoon meegenomen in je inkomstenbelasting.

Belastingen op een abonnement met telefoon

Ook bij een abonnement met een mobiele telefoon geldt dat je de kosten naar rato van zakelijk gebruikt kunt terugkrijgen. Ook hiervoor geldt dus dat je alleen het zakelijke percentage van de kosten bij je uitgaven zet. Bij de aanschaf van je abonnement heb je de btw al betaald, die vraag je dan ook direct bij de btw aangifte terug. De mobiele telefoon zelf betreft een lening. Op die lening zit geen btw. Daarom staat er maandelijks op de factuur een afbetaling van de lening en daar zit dus ook geen btw op. In je administratie zet je de btw van dit deel daarom op 0%. Het andere deel is jouw abonnement (belminuten, GB’s et cetera) heeft wel gewoon 21% btw. Dit deel boek je daarom ook netjes in Paperdork in tegen 21% btw. Splits de boeking altijd als jouw mobiel bij je abonnement zit inbegrepen.

Maakt het uit of je een zakelijk of privé abonnement afsluit?

Nee, dit maakt in principe niets uit. In beide gevallen mag je het zakelijke deel van het abonnement op de zaak zetten. En let op: een zakelijk abonnement lijkt in veel gevallen goedkoper. Maar meestal is het dat in werkelijkheid niet. Zakelijk worden de prijzen exclusief btw gecommuniceerd. En daardoor is het vooral psychologisch dat de prijzen lager lijken 😉 Daar trap jij dus niet in.

Meet Emma! Met een achtergrond in Fiscaal recht & economie is deze vrouw een heuse cijferbaas. Tijdens haar opleiding vond ze de vakken rondom boekhouding weliswaar vreselijk, maar nadat ze steeds meer ondernemers hielp met hun fiscale vragen was ze om. Gelukkig bleek boekhouding - helemaal met Paperdork - in praktijk een stuk minder saai dan in de boeken.

Plaats reactie