Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Btw herziening als gevolg van de KOR

Btw herziening als gevolg van de KOR: wat is het en hoe werkt het?

Stap jij gedurende jouw boekjaar in of uit de KOR? Dan kan dit betekenen dat je btw aan de Belastingdienst moet terugbetalen of (in het beste geval) kan terugkrijgen. In deze blog leggen wij je uit wat btw herziening precies als gevolg van de KOR is en wanneer dit van toepassing is. We sluiten af met een duidelijk btw herziening voorbeeld en tip, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

De Kleineondernemersregeling (KOR)

Is jouw omzet niet hoger dan €20.000 euro in een kalenderjaar? Dan kan de Kleineondernemersregeling (KOR) mogelijk een gunstige regeling zijn. Als jij je hiervoor aanmeldt, dan ben je vrijgesteld van btw. In dat geval hoef je geen btw aan jouw klanten te berekenen en hoef je ook geen btw aangifte te doen. Daarentegen kun je ook geen btw meer terugvragen over jouw gemaakte kosten en investeringen.

Als je van plan bent om in de komende 3 jaar een of meerdere grote investeringen te doen dan kun je jezelf afvragen of het slim is om met de KOR mee te doen. Na aanmelding van de KOR zit je namelijk drie jaar vast aan de regeling. Als je een inschatting wilt maken dan kun je dit doen via onze rekenhulp. Kom jij in het kalenderjaar toch boven de €20.000 omzet? Dan moet jij je direct afmelden van de KOR.

Btw herziening bij de KOR

Door de KOR mag je geen btw meer terugvragen over je inkopen of investeringen. Dit kan tot gevolg hebben dat je de in aftrek gebrachte btw op investeringen uit eerdere jaren moet herzien. De Belastingdienst gaat er namelijk vanuit dat je enkel btw vrijgestelde prestaties verricht. Het zou dan natuurlijk niet eerlijk zijn als je eerst heel veel investeert en alle btw terugvraagt, en jij vervolgens geen btw meer afdraagt. Wat veel ondernemers zich dus niet beseffen is dat het toepassen van de KOR kan betekenen dat je btw moet terugbetalen aan de Belastingdienst.

Als onderneming kun jij op meerdere momenten te maken krijgen met btw herziening:

  1. Bij het aanmelden van de KOR als je (na aanmelding) alleen nog vrijgestelde prestaties hebt.
  2. Bij het aanmelden van de KOR als je (na aanmelding) een combinatie van vrijgestelde en belaste prestaties hebt.
  3. Na het afmelden van de KOR als je van vrijgestelde prestaties naar belaste prestaties gaat.

De btw herzieningsperiode

Bij de btw herziening wordt er gebruik gemaakt van een herzieningsperiode. De herzieningsperiode voor roerende investeringsgoederen is 5 jaar. Voor onroerende investeringsgoederen is dit 10 jaar. Onderstaand vind je een voorbeeld om een iets duidelijker beeld te scheppen over hoe de btw herziening werkt.

Rekenvoorbeeld

Stel jij deed in 2021 nog niet mee aan de KOR, en hebt een nieuwe zakelijke auto gekocht. Omdat je destijds nog niet meedeed aan deze regeling, heb jij de betaalde btw van €5.000 teruggevraagd. In 2022 besluit je wel mee te doen met de KOR. Volgens de herzieningsregels schrijf je de btw op roerende zaken (zoals een auto) in 5 jaar af. Dat betekent dat je in 2022 eigenlijk geen recht had op 1/5 deel van de teruggevraagde btw. En dus moet je in dit geval 1/5 deel van € 5.000 (ofwel € 1.000) btw terugbetalen. Zit je in 2023 nog steeds in de KOR, dan zul je weer 1/5 van de btw moeten terugbetalen, enzovoorts.

TIP: Is het totale bedrag van jouw herziening minder dan 500 euro aan btw? Oftewel: heb jij grofweg voor minder dan €10.000 geïnvesteerd? (bedenk namelijk dat die €500 door de herzieningsperiode meestal maar 1/5 deel is van het totale btw bedrag). Dan wordt de btw herziening achterwege gelaten als dit een gevolg is van het aan- of afmelden van de KOR.

LET OP: als jij gedurende het (kalender)jaar dat je in of uit de KOR bent gegaan een investering hebt gedaan dan moet je dit wél gewoon naar rato herzien. In dat geval geldt dus niet de bovenstaande vrijstellingsgrens van €500 btw. Als je de keuze hebt dan kan het daardoor soms handig zijn om je vanaf een nieuw kalenderjaar aan te melden voor de KOR regeling.

Conclusie

Naast de standaard voor- en nadelen van de KOR is het ook handig om rekening te houden met de gevolgen van btw herziening. Op die manier kom je niet voor gekke verrassingen te staan. Heb jij nog vragen over de herzieningsregels? Neem dan contact op met jouw cijferbaas of laat een reactie achter onder deze blog.

Meet Iris! Met een International Business Management papiertje op zak schrijft ze met veel plezier blogs over financiële onderwerpen voor Paperdork. Ze gaat geen uitdaging uit de weg.

Plaats reactie