Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Belasting betalen over vinted of marktplaats | Belasting online platformen | Belasting tweedehands verkopen

Wanneer moet je belasting betalen over Vinted en Marktplaats?

In Nederland verkopen we massaal tweedehands spullen op platformen zoals Vinted en Marktplaats. En laten we eerlijk zijn: een zakcentje verdienen met spullen die je toch niet meer gebruikt is een win-win situatie. Maar! Er gelden sinds kort andere regels met betrekking tot belasting betalen over websites zoals Vinted en Marktplaats. Hoe dat precies zit leggen we je uit in dit artikel.

Belasting betalen op online platformen

Als je inkoopt en verkoopt op online platformen en daarmee winst kunt verwachten dan is dat een bron van inkomen. Over deze winst moet je dan inkomstenbelasting betalen. Belangrijk hierbij is dat er onderscheid wordt gemaakt tussen een hobby en winst uit overige werkzaamheden.

Verkoop jij bijvoorbeeld je oude ski’s of oude oplage van de Donald Duck via Marktplaats? Dan ziet de Belastingdienst dit als hobby/ verkopen in privé-sfeer. Maar struin je rommelmarkten af op zoek naar kleding, die je vervolgens op Vinted doorverkoopt dan is het wat anders.

Hoe weet ik of ik belasting moet betalen over Vinted of Marktplaats?

Als je boven een bepaalde grens zit aan verkopen op online platformen dan ziet de Belastingdienst dit in de basis niet meer als hobby, maar als inkomen door overige werkzaamheden. In principe moet je jouw winst opgeven bij de Belastingdienst wanneer je…

  • In een jaar meer dan 30 items verkoopt
  • In een jaar meer dan €2000 omzet hebt behaald
  • Regelmatig spullen goedkoop inkoopt om deze daarna door te verkopen

Maar: er kunnen natuurlijk situaties zijn dat zelfs met deze grenzen de verkopen hobbymatig zijn. Bijvoorbeeld wanneer je jouw oude auto op Marktplaats verkoopt en in 1x een hoog bedrag ontvangt. Je stelt jezelf dus de volgende vervolgvragen:

  • Zijn de verkopen hobbymatig?
  • Maak je winst met je verkopen?

Pas wanneer de verkopen niet hobbymatig zijn en wanneer je er winst mee maakt dan moet je dit opgeven als inkomsten. In dat geval moet je er inkomstenbelasting over afdragen.

DAC7 en het automatisch doorgeven van verkopen aan de Belastingdienst

Sinds vorig jaar is de DAC7 wet van kracht in Nederland. Dit houdt in dat platformen verplicht zijn om gegevens door te spelen aan de Belastingdienst. Afgelopen januari gebeurde dit al met de data van 2023, misschien heb je dit al wel in je aangifte teruggezien. Zit je boven de grenzen? Wees dan kritisch en probeer er niet zomaar onderuit te komen zonder gegronde reden. Als je er voor kiest om deze inkomsten niet op te geven dan moet je daar een goed verhaal bij hebben. Het kan dan goed zijn dat de Belastingdienst er vragen over gaat stellen. Bij een foutieve aangifte riskeer je een boete.

Hoe geef ik mijn winst op?

Word je niet als een hobbymatige verkoper gezien en moet je jouw winst dus opgeven? Dan geef je de winst op bij het onderdeel ‘resultaat uit overige werkzaamheden’ in de inkomstenbelasting aangifte. Wellicht zijn de gegevens zelfs al voor je ingevuld. Indien je ondernemer bent en deze artikelen verkoopt vanuit je bedrijfsnaam dan geef je de winst uiteraard op als winst uit onderneming.

Hoeveel belasting je er uiteindelijk over betaalt is afhankelijk van veel andere zaken in de aangifte. Bijvoorbeeld eventueel ander inkomen uit loondienst of een onderneming.

Meet Iris! Met een International Business Management papiertje op zak schrijft ze met veel plezier blogs over financiële onderwerpen voor Paperdork. Ze gaat geen uitdaging uit de weg.

Plaats reactie