
12 slimme tips voor de inkomstenbelasting als ondernemer (incl. belastingvoordelen)
Als ondernemer is de aangifte inkomstenbelasting net even wat anders en uitgebreider dan wanneer je in loondienst zit. Wij geven je 12 slimme tips om je inkomstenbelasting als ondernemer zo soepel mogelijk te doorlopen. En natúúrlijk gaan we daarbij ook in op eventuele belastingvoordelen die er te behalen zijn.
1. Zet vooraf geld opzij
In loondienst was je misschien gewend dat je de inkomstenbelasting op ongeveer 0 uitkomt, of dat je wellicht geld terug krijgt. We helpen je snel uit die droom: dat is als ondernemer waarschijnlijk verleden tijd. Waar je in loondienst iedere maand al belasting afdraagt moet je dat als ondernemer 1x per jaar achteraf doen tijdens de inkomstenbelasting. Als je een mooie winst hebt gemaakt kan dat optellen tot forse bedragen. Reken jezelf dus niet rijk en besef je dat de rekening achteraf komt! Wij raden iedereen aan maandelijks geld opzij te zetten voor de inkomstenbelasting.
Tip: wil je weten hoeveel geld je opzij moet zetten voor de inkomstenbelasting in jouw situatie? Gebruik onze gratis calculator.
2. Onderschat de aangifte inkomstenbelasting als ondernemer niet
Ieder jaar weer zien we dat er enorm veel (met name startende) ondernemers hun inkomstenbelasting onderschatten. Logisch ook! Voorheen was de inkomstenbelasting waarschijnlijk een eitje, waarbij grotendeels antwoorden al voor je ingevuld waren. Als ondernemer is dat echt anders. Je krijgt te maken met termen als een balans en winst- en verliesrekening, verschillende aftrekposten en fiscale regels. Ben je hier niet bekend mee? Ga dan niet zelf maar iets doen! Het gaat om serieuze zaken. Als je hier geen kennis over hebt, schakel de hulp in van een boekhouder. We zien helaas ieder jaar weer ondernemers die zelf iets hebben geprobeerd, en waar we veel fouten ontdekken. In sommige gevallen betekent dat ook vervelende correcties en naheffingen.
3. Begin op tijd
Het beste houd je je administratie gedurende het jaar al goed op orde. Heb je dat gedaan? Dan heb je waarschijnlijk snel de juiste gegevens bij elkaar om inkomstenbelasting te doen. Stel je aangifte inkomstenbelasting in elk geval niet uit tot het laatste moment. Voor boekhouders is de inkomstenbelasting periode de drukste periode van het jaar. Hoe eerder je bent, hoe groter de kans dat je snel (of überhaupt) geholpen kunt worden. Daarnaast is het gewoon zonde om onnodig risico te lopen op een boete of oplopende belastingrente.
4. Vraag eventueel uitstel aan en een voorlopige aanslag
Wil je er zeker van zijn dat je geen boete ontvangt? Vraag dan uitstel aan. Let wel op: je uitstel moet vóór 1 mei aangevraagd zijn. Heb je een boekhouder? Dan vraagt de boekhouder waarschijnlijk uitstel voor je aan. Maak je geen zorgen: dit doen vrijwel alle boekhouders en is niets geks.
Wil je daarnaast ook belastingrente voorkomen als je verwacht dat je (veel) belasting moet gaan betalen? Dit kun je voorkomen met een voorlopige aanslag. Op die manier betaal je je belasting al vooraf. Over al eerder betaalde belasting hoef je geen belastingrente te betalen. Een voorlopige aanslag heeft als extra voordeel dat je hiermee automatisch al vooraf belasting afdraagt en dus niet voor verrassingen komt te staan.
5. Doe eventueel de ondernemerscheck
Is je omzet en/of winst beperkt geweest of heb je meerdere bedrijfsactiviteiten? Dan kan het slim zijn om de ondernemerscheck te doen. De Belastingdienst beoordeelt namelijk per bedrijfsactiviteit of je voldoet aan de voorwaarden om ondernemer te zijn voor de inkomstenbelasting. Dit heeft gevolgen voor je aangifte. Zorg er dus ook voor dat je in het geval van meerdere bedrijfsactiviteiten het hulpmiddel van de Belastingdienst per activiteit invult, en niet voor alles gezamenlijk.
6. Profiteer van ondernemersaftrek
Heb je al eerder gehoord van het urencriterium? Als ondernemer heb je mogelijk recht op verschillende aftrekposten als je voldoet aan de voorwaarden van het urencriterium. Dit geeft je namelijk recht op de zelfstandigenaftrek, waarmee je flink wat belasting kunt besparen. Het is dus écht de moeite waard om je uren goed bij te houden. Niet gedaan? Doe het dan alsnog met terugwerkende kracht. Ben je daarnaast nog een relatief startende ondernemer? Dan heb je mogelijk ook recht op de startersaftrek. Tot slot is er nog een 3e aftrekpost voor ondernemers: de mkb-winstvrijstelling. Het fijne aan deze laatste aftrekpost is dat deze heel simpel is. Als je aangifte doet als ondernemer dan wordt deze extra belastingkorting automatisch toegepast!
7. Zoek uit of je recht hebt op investeringsaftrek
Heb je een investering zoals nieuwe telefoon, laptop, camera of fiets op de zaak gekocht? Dan heb je mogelijk recht op de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek: ook wel de KIA. Je hebt recht op deze aftrekpost als je individuele investeringen aan de voorwaarden voldoen, en als je boven de drempel komt. In 2024 was die drempel minstens €2.800 (excl. btw) aan investeringen. In 2025 is deze drempel minstens €2.900 (excl. btw). Het kan dus de moeite waard zijn om al je investeringen te bundelen in één kalenderjaar. Naast de KIA zijn er ook nog specifieke belastingvoordelen voor milieuvriendelijke investeringen.
8. Verlaag je winst met zakelijke kosten
Hoewel het voor je portemonnee natuurlijk altijd fijn is om te streven naar een mooie winst, is het voor de belasting slim om al je zakelijke kosten van de omzet af te trekken. Op die manier blijft er een lagere winst over en betaal je over een lager bedrag belasting. Zorg er wel voor dat je alleen zakelijke kosten in aftrek neemt waarbij dat ook is toegestaan. Denk dan aan: zakelijke software abonnementen, (een deel van) je mobiele telefoonabonnement, kosten van je zakelijke rekening, zakelijk verzekeringskosten en marketing kosten. Maar vergeet daarnaast ook de kilometervergoeding van de zakelijke kilometers die je maakt met een privé auto of fiets niet.
9. Profiteer van persoonlijke aftrekposten
Naast zakelijke aftrekposten kun je ook gebruik maken van persoonlijke aftrekposten, dit wordt ook wel de persoonsgebonden aftrek genoemd. Je kunt hier denken aan bepaalde zorgkosten die je hebt gemaakt en die je niet vergoed hebt gekregen (buiten het eigen risico), of giften die je hebt gedaan aan een goed doel. In deze gevallen geldt dat je alleen belastingvoordeel krijgt als de bedragen boven een bepaalde drempel vallen. Deze drempel is afhankelijk van je inkomen.
10. Vergeet je pensioen en AOV premie niet op te geven
Als ondernemer ben je niet automatisch verzekerd bij arbeidsongeschiktheid, en is er ook niemand anders die je pensioen voor je regelt. Gelukkig word je door de Belastingdienst beloond als je deze zaken zelf goed regelt. Over je ingelegde pensioen en betaalde premie voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) ontvang je namelijk belastingvoordeel. Hoe meer belasting je betaalt, hoe meer belastingvoordeel je ontvangt. Bij een hoger inkomen kan het belastingvoordeel al snel oplopen tot ongeveer de helft van de ingelegde of betaalde bedragen. Spaar je dus nog niet voor je pensioen en/of heb je nog geen AOV? Dan is dat zeker de moeite waard om te regelen.
11. Schuif slim met je fiscaal partner
Heb je een fiscaal partner? Dan mogen jullie zelf beslissen of jullie de aangifte gezamenlijk of apart van elkaar doen. Samen aangifte doen heeft echter een paar voordelen. Er zijn een aantal belastingposten waarmee je zogenaamd mag ‘schuiven’ tussen beide partners. Voor sommige onderdelen geldt namelijk dat het gunstig kan zijn om deze te schuiven naar de persoon met juist het meest, of het minste inkomen. Op die manier kun je jouw aangifte zo inrichten dat je er gezamenlijk het meeste belastingvoordeel uithaalt. Vooral in het geval van een koopwoning is het in veel gevallen de moeite waard om gezamenlijk aangifte te doen en te schuiven.
12. Check al je vooraf ingevulde gegevens en vul aan (vergeet je crypto’s niet)
Veel instanties geven automatisch al gegevens door aan de Belastingdienst, waardoor veel van je gegevens al vooraf zijn ingevuld. Let er echter op dat dit niet bij alles het geval zal zijn. Heb je bijvoorbeeld crypto’s? Dan moet je de waarde van je portfolio(’s) op 1 januari van het aangiftejaar zelf opgeven. Daarnaast zien we ook regelmatig dat ingelegd pensioen niet altijd goed wordt doorgegeven aan de Belastingdienst. Dubbelcheck ook altijd of vooraf ingevulde gegevens kloppen voordat je je aangifte afrondt.
Hulp nodig?
Kom je er na al deze tips nog niet uit? Bij Paperdork helpen we ondernemers met hun boekhouding, waaronder natuurlijk ook de aangifte inkomstenbelasting. Plan eventueel een gratis en vrijblijvende kennismaking.