Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Dropshipping belasting | Print on demand | Btw dropshipping

Belasting bij dropshipping & print on demand: 5 verschillende btw situaties

Denk jij er al een tijdje over na om een eigen bedrijf te beginnen of uit te breiden, waarbij je ook zaken doet met het buitenland? Dropshipping en print on demand zijn op dit moment zeer populaire business modellen. Maar! Veel ondernemers komen voor verrassingen te staan als het gaat om belastingen. Onderzoek dus goed hoe het zit met de belasting bij dropshipping en print on demand. Met name wanneer het product nooit in Nederland komt kan dit erg complex worden.

Wat houdt dropshipping en print on demand in, en waarom is dit zo populair?

Steeds vaker komen wij ondernemers tegen die een dropshipping of print on demand bedrijf willen starten, of dit als extra bedrijfsactiviteit willen aanbieden. Niet gek, want op social media platformen, als TikTok en Instagram, wordt er vaak laten zien hoe “gemakkelijk en snel” deze businessmodellen werken.

Bij deze beide businessmodellen laat je het product bij de leverancier maken en verzenden zij het direct naar de klant. Denk bijvoorbeeld aan een fotograaf die haar prints op een website verkoopt, door een drukkerij in het buitenland laat printen en ook direct laat verzenden naar de klant. Of bij dropshipping verkoop je een product dat rechtstreeks wordt verzonden vanuit een magazijn elders ter wereld. Op deze manier hoef je dus zelf geen voorraad bij te houden en kost het je relatief weinig moeite. Klinkt ideaal… toch?

Nadelen van dropshipping en print on demand

Vergis je niet. Want ook aan deze businessmodellen zitten nadelen waar je als ondernemer misschien niet direct aan denkt.

  • De marges zijn vaak klein omdat het hele proces wordt uitbesteed
  • Je hebt minder controle omdat je het product zelf niet in handen hebt
  • Producten uit het buitenland voldoen niet altijd aan de Nederlandse en/of Europese wet- en regelgeving. Dat kan juridisch vervelende situaties opleveren.
  • De belasting bij dropshipping en print on demand is vaak complex, waardoor het een behoorlijke administratieve last kan opleveren.

Voordat je begint met een nieuw businessmodel, is het altijd verstandig om goed onderzoek te doen naar de voor- en nadelen. Laat je dus niet zomaar meeslepen door één video met geweldige resultaten.

Hoe zit het met de belasting bij dropshipping en print on demand?

Om een duidelijk beeld te krijgen hoe het met de belasting bij dropshipping en print on demand zit is het belangrijk om onderscheid te maken tussen verschillende situaties.

Verkoop in Nederland, inkoop in een EU-land

In deze situatie bestel je als ondernemer het product bij een leverancier in een ander EU-land en laat het door hen direct naar een klant in Nederland verzenden. In deze situatie is het belangrijk dat je als ondernemer jouw btw-nummer aan de leverancier doorgeeft (tenzij je bent vrijgesteld van btw). In dat geval kan de leverancier de btw naar jou als ondernemer verleggen. Dit wordt ook wel een intracommunautaire levering genoemd. Als ondernemer reken je naar je klant vervolgens ‘gewoon’ Nederlandse btw en geef je dit aan in de Nederlandse btw-aangifte. Dit wordt gezien als een lokale levering.

Verkoop in Nederland, inkoop buiten de EU

In deze situatie bestelt de ondernemer het product in een land buiten Europa en laat het door hen direct naar de klant in Nederland verzenden.

  • Wanneer de consumentenprijs maximaal €150 bedraagt, en de ondernemer optreedt als importeur, dan mag je de Invoerregeling toepassen. Hierbij krijg je een een IOSS-nummer van de Nederlandse Belastingdienst. Dit houdt in dat je geen btw betaalt bij de invoer van goederen, en de levering belast is in het EU land waar het vervoer eindigt. In deze voorbeeldsituatie is dat makkelijk, omdat het Nederland is en je in dat geval dus gewoon Nederlandse btw rekent en afdraagt. Maar het voordeel van de invoerregeling is dat als het voor de btw belast is in een ander EU-land, je centraal aangifte kunt doen via het portaal van de Nederlandse Belastingdienst.
  • Kies je als ondernemer niet voor de invoerregeling of komt de consumentenprijs boven de €150? Dan betaal je, als je optreedt als importeur, eerst de Nederlandse invoer-btw. Vervolgens is je levering aan de consument belast met Nederlandse btw. De invoer-btw vorder je in je Nederlandse btw-aangifte terug.

Tip: indien je veel inkoopt buiten de EU dan kan het verstandig zijn om een artikel 23 vergunning aan te vragen. Daarover kun je meer lezen in ons artikel over invoerrechten.

Verkoop in de EU, inkoop in Nederland

In dit geval reken je in de basis Nederlandse btw, en mag je ook de btw op je inkopen gewoon terugvragen. Maar let op: als je voor meer dan €10.000 (excl. btw) aan goederen en/of digitale diensten verkoopt aan particulieren in andere EU-landen dan gelden er andere regels. In dat geval moet je btw heffen van het land van de afnemer. Er gelden dan dus meestal ook andere btw percentages. Officieel gezien moet je dan ook btw-aangifte doen in al die landen. Maar om dat makkelijker te maken is daarvoor het éénloketsysteem (OSS) in het leven geroepen. Als je je aanmeldt voor de OSS dan kun je de btw-aangifte voor andere EU-landen centraal doen via het portaal van de Nederlandse Belastingdienst.

Verkoop buiten de EU, inkoop in Nederland

In deze situatie is de levering belast in Nederland. Voor de factuur naar de afnemer (jouw klant) geldt dat je 0% Nederlandse btw moet heffen. Let wel op: als je dit doet dan moet je kunnen aantonen dat de goederen de EU hebben verlaten. Je kunt hier lezen hoe je dat moet doen. Kun je dit niet aantonen? Dan reken je normale Nederlandse btw. De btw op de inkopen kun je gewoon in Nederland terugvragen.

Situaties waarbij het product nooit in Nederland komt

Naast de hierboven beschreven situaties zijn er ook nog verschillende situaties waarin het product nooit in Nederland komt. Dit is het geval wanneer je producten vanuit een warehouse of drukkerij in het buitenland komen, en je klanten ook in het buitenland zitten.

In deze specifieke situatie ligt het nog een stukje complexer. Voor de inkomstenbelasting geldt dat deze winst gewoon belast is in de Nederlandse inkomstenbelasting, net zoals in de andere situaties. Voor de btw hebben deze leveringen eigenlijk niet zoveel met de Nederlandse Belastingdienst te maken. Daarvoor geldt in de basis dat de leveringen belast zijn in het land van de afnemer. Maar ook daarvoor zijn weer uitzonderingen, waarover je meer leest in ons artikel over print on demand (ook van toepassing op dropshipping). Indien iets is belast in het land van de afnemer dan geldt dat je officieel in dat land een btw-nummer moet aanvragen en aangifte moet doen. Dat kan je behoorlijk wat administratieve rompslomp opleveren.

Let op: boekhouders in Nederland kunnen je vaak niet ondersteunen met buitenlandse aangiftes. Dit geldt ook voor Paperdork. Er zijn dan buitenlandse belastingregels van toepassing, waar wij als Nederlandse dienstverleners niet in gespecialiseerd zijn. Houd er dus rekening mee dat je zelf verantwoordelijk bent voor de buitenlandse aangiftes, en hier evt. extra hulp voor moet inschakelen.

Importeer je goederen van buiten de EU naar een EU-land? Dan heb je (ongeacht of het naar Nederland gaat of niet) ook te maken met invoerrechten. Daarvoor kun je indien gewenst de invoerregeling gebruiken die eerder in dit artikel beschreven is.

Samenvatting in beeld

Wil je nog even alle situaties op een rijtje om meteen te zien wat voor jou van toepassing is? Gebruik dan onderstaande afbeelding.

Btw situaties dropshipping en print on demand

Meet Iris! Met een International Business Management papiertje op zak schrijft ze met veel plezier blogs over financiële onderwerpen voor Paperdork. Ze gaat geen uitdaging uit de weg.

Plaats reactie