Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

print on demand belasting | btw print on demand

Print on demand en belasting: hoe zit het met de btw als het product nooit in Nederland komt?

Ben je fotograaf en zit je eraan te denken om jouw diensten uit te breiden met fysieke prints? Op dit moment is print on demand een populair businessmodel onder fotografen. Maar: het is handig om je van tevoren goed in te lezen. Met name wanneer je met buitenlandse drukkerijen gaat werken kan dit belastingtechnisch erg complex worden. In dit artikel vertellen we je alles over print on demand en belasting.

Wat is print on demand?

Steeds meer fotografen starten een extra bedrijfsactiviteit voor zogenaamde ‘prints on demand’. In dat geval bied je als fotograaf fysieke prints aan in bijvoorbeeld een webshop, maar laat je het drukwerk rechtstreeks vanaf een drukkerij naar de klant verzenden. Je onderhoudt dus wel een webshop en zorgt zelf voor de verkopen, maar je hoeft niet zelf een voorraad bij te houden. Het idee erachter is dat je met relatief weinig moeite een extra inkomstenstroom kunt opzetten.

Drukkerijen in het buitenland

Bij print on demand is het natuurlijk heel belangrijk om een goede drukkerij te vinden. Bij voorkeur wil je natuurlijk een drukkerij die prints levert van een mooie kwaliteit voor een goede prijs. In praktijk zien we dat veel fotografen uiteindelijk kiezen voor een drukkerij in het buitenland, met name Duitsland of Engeland. In de basis natuurlijk helemaal niet erg, want met onze internationale samenleving kan dat praktisch gezien prima werken. Maar: dit is wel waar het belastingtechnisch complex kan worden. Met name wanneer je klanten zich ook in het buitenland bevinden.

Print on demand en belasting

Er zijn twee soorten belasting waar je rekening mee moet houden: inkomstenbelasting en btw. Voor de inkomstenbelasting is print on demand niet zo ingewikkeld. Omdat je vanuit Nederland opereert en vanuit een Nederlandse webshop de prints verkoopt zal je winst ook in Nederland belast zijn voor de inkomstenbelasting. Voor de btw ligt het allemaal wat complexer. In dit geval is het namelijk niet per se van belang waar je zelf zit, maar is het van belang waar de drukkerij zit en in welke landen de afnemers (jouw klanten) zitten. Als één van de twee in Nederland zit, dan kun je de btw afdracht netjes regelen via de Nederlandse Belastingdienst. Daarover kun je meer lezen in dit artikel met 5 verschillende btw situaties bij dropshipping. Wanneer zowel de afnemer als de drukkerij in het buitenland zitten dan wordt het voor de btw erg complex.

Print on demand en btw als het product nooit in Nederland komt

Het kan zijn dat de prints nooit in Nederland komen. Dat is het geval wanneer je een drukkerij hebt in het buitenland, en ook verkoopt aan klanten in het buitenland. Hiermee wordt het complex, omdat het product voor de btw eigenlijk niets met de Nederlandse Belastingdienst te maken heeft. In dit geval is de btw doorgaans belast in het land van de afnemer (let op: er zijn uitzonderingen, zie volgende alinea). Concreet betekent dit dat je een btw-nummer moet aanvragen in het buitenland, en daar btw-aangifte(s) moet doen. Sommige landen buiten de EU hanteren daarvoor drempelbedragen. Maar dit geldt niet voor elk land, en de drempelbedragen zijn voor ieder land verschillend en aan verandering onderhevig. Als je aan veel verschillende landen verkoopt kan dat dus veel administratieve rompslomp opleveren. De vraag is dus of dit het je waard is.

Let op: Nederlandse boekhouders kunnen je vaak niet ondersteunen met buitenlandse aangiftes. Dit geldt ook voor Paperdork. Er zijn dan buitenlandse belastingregels van toepassing, waar Nederlandse dienstverleners niet in gespecialiseerd zijn. Houd er dus rekening mee dat je zelf verantwoordelijk bent voor de buitenlandse aangiftes, en hier evt. extra hulp voor moet inschakelen.

Uitzonderingen

Wanneer het product binnen de EU een landsgrens over gaat, maar nooit in Nederland komt dan zijn er een aantal scenario’s mogelijk.

  • Heb je nog geen €10.000 (excl. btw) omzet aan zogenoemde afstandsverkopen en maak je (nog) geen gebruik van de OSS (Unieregeling), dan is de verkoop belast in het land van vertrek van het product. Dit is bijvoorbeeld van toepassing wanneer je een drukker in Duitsland hebt, en een klant in België.
  • Wanneer je nog geen €10.000 (excl. btw) omzet hebt aan afstandsverkopen dan heb je ook de keuze om wel gebruik te maken van de de OSS (Unieregeling). Je moet je daar dan specifiek voor aanmelden. In die situatie is de levering belast in het land van de afnemer. Als we hetzelfde voorbeeld zouden pakken als hiervoor dan zou je dus Belgische btw moeten rekenen. Het voordeel van de OSS is dat je de OSS aangifte centraal kunt doen voor alle EU-landen via de portal van de Nederlandse Belastingdienst.
  • Heb je voor meer dan €10.000 (excl. btw) omzet met afstandsverkopen? Dan is de levering altijd belast in het land van de afnemer. Je bent wel nog steeds vrij om de keuze te maken om wel of niet de OSS te gebruiken. Ook in deze situatie geldt dat je je hiervoor actief moet aanmelden. Het voordeel van de OSS is ook nu weer dat je de aangifte centraal via de Nederlandse Belastingdienst kunt doen. Je hoeft je dan dus niet bij alle landen afzonderlijk aan te melden als btw-ondernemer.

Let op: je kunt de OSS (Unieregeling) alleen gebruiken voor de levering van goederen die al binnen de EU zijn. Heb je dus bijvoorbeeld een drukkerij in Engeland? Dan kun je hier geen gebruik van maken.

Mag je de btw op inkopen bij een drukkerij in het buitenland wel laten verleggen?

Inmiddels weet je dus dat wanneer goederen helemaal niet in Nederland komen, ook niet belast zijn voor de btw in Nederland. Er blijft dan nog een vraag open staan. Stel je hebt een drukkerij in Duitsland, in een normale situatie verleggen zij de btw naar jou voor de inkopen die je doet. Maar: mag dat nog wel als je afnemer ook in het buitenland zit? Je hebt er namelijk wel profijt van dat je geen btw op je inkopen hoeft te betalen, terwijl je in Nederland geen btw afdraagt. Het antwoord is gelukkig: ja, dat mag. Zolang je volgens de Nederlandse wet btw belaste diensten levert (ongeacht waar ze belast zijn), dan mag je de voorbelasting terugvragen (Wet op de omzetbelasting, Art. 15 lid 2 onderdeel a).

Denk goed na over print on demand en waar je drukker zit

Kortom: het maakt voor print on demand en je belasting nogal uit waar je drukkerij gevestigd zit en waar je klanten zitten. Is dit in Nederland? Dan is er niet zoveel aan de hand. Wanneer het product nooit in Nederland komt, wordt het complex. Heb je dus nog de keuze, en wil je administratieve rompslomp voorkomen? Kies dan een drukkerij in Nederland.

Meet Iris! Met een International Business Management papiertje op zak schrijft ze met veel plezier blogs over financiële onderwerpen voor Paperdork. Ze gaat geen uitdaging uit de weg.

Plaats reactie