Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Crowdfunding & belasting: dit zijn de regels | financiering | lening | gift | boekhouding

Crowdfunding & belasting: dit zijn de regels

Voor je bedrijf kan het soms handig zijn om een crowdfunding te starten om een project te kunnen bekostigen. Er bestaan tegenwoordig tal van crowdfunding platforms waar je binnen no time een campagne opzet. Voor je hieraan begint is het wel verstandig om je te verdiepen in wat daarbij komt kijken. Want hoe zit het eigenlijk met de belasting bij crowdfunding? En hoe verwerk je dit in je boekhouding? Een heel slimme vraag die wij laatst van een klant kregen. En het antwoord daarop delen we graag met jullie allemaal.

Soorten crowdfunding

Er zijn verschillende vormen waarin je crowdfunding kunt ophalen. Wij onderscheiden hierin drie verschillende soorten: een lening, een gift en crowdfunding in ruil voor een product. Om je alvast uit je droom te helpen: helaas is het verkrijgen van crowdfunding geen ‘gratis’ geld. Al deze soorten crowdfunding worden gezien als een vorm van inkomen waar je dus ook mogelijk belasting over moet betalen.

Belasting bij giften

Als er een donatie wordt gedaan en daarbij geen tegenprestatie wordt verwacht is er sprake van een gift. Dit wordt gezien als omzet voor de inkomstenbelasting. De winst neemt hierdoor toe en daarover betaal je weer belasting. Omdat er geen sprake is van een tegenprestatie ben je geen btw verschuldigd over de omzet die je op deze manier hebt gekregen. In je boekhoudprogramma kun je dit dus verwerken als inkomsten zonder btw.

Belasting bij crowdfunding in ruil voor producten

Een donatie waarbij wel een tegenprestatie wordt verwacht, wordt behandeld alsof je een product of dienst hebt verkocht. Dit wordt ook als omzet gezien voor de inkomstenbelasting. Daar tegenover staat dat je wel de inkoop van het product van de winst mag aftrekken. Of de winst hierdoor toeneemt – waarover je belasting betaalt – is afhankelijk van de waarde van het product. Naast inkomstenbelasting ben je ook omzetbelasting verschuldigd over de verkoopwaarde van het product. In het geval van crowdfunding betaal je omzetbelasting over het bedrag dat je aan crowdfunding hebt opgehaald. In je boekhouding verwerk je dus het verkregen bedrag als inkomsten inclusief het geldende btw-percentage.

Belasting bij leningen

De derde mogelijkheid is dat er sprake is van een lening. Crowdfunding op basis van een lening houdt belastingtechnisch hetzelfde in als een normale lening. Het verkregen bedrag moet dus terugbetaald te worden. De rentekosten van de lening mag je aftrekken, hierdoor wordt de winst lager en betaal je minder inkomstenbelasting. Voor de omzetbelasting heeft een lening geen gevolgen. Bij Paperdork hoef je de lening niet in je administratie op te nemen, maar zullen we hiernaar vragen wanneer het tijd is voor de aangifte inkomstenbelasting.

Ben jij van plan om crowdfunding in te zetten voor je bedrijf? Of wil je meer weten over de belastinggevolgen van een crowdfunding? Neem dan contact op met je cijferbaas! We helpen je graag verder.

Meet Emma! Met een achtergrond in Fiscaal recht & economie is deze vrouw een heuse cijferbaas. Tijdens haar opleiding vond ze de vakken rondom boekhouding weliswaar vreselijk, maar nadat ze steeds meer ondernemers hielp met hun fiscale vragen was ze om. Gelukkig bleek boekhouding - helemaal met Paperdork - in praktijk een stuk minder saai dan in de boeken.

Plaats reactie