Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Sponsoring en giften als bedrijf: dit is alles wat jij erover moet weten

Giften en sponsoring vanuit je bedrijf: alles wat jij als ZZP’er moet weten!

Ook vanuit een bedrijf wordt er wel eens aan sponsoring gedaan of zelfs aan giften voor bijv. een goed doel. Maar mag dit zomaar als je ondernemer bent? En welke regels gelden er vervolgens omtrent belastingen? Simpel is het in elk geval niet. De Belastingdienst geeft er uitleg over voor particulieren, maar geeft weinig duidelijkheid voor ondernemers.

Sponsoring vs. giften

Over het algemeen geldt: kosten voor ondernemers zijn aftrekbaar indien ze zakelijk zijn. Er moet dus een zakelijk belang zijn. En daar ligt al een belangrijk verschil tussen een gift en sponsoring. Bij giften gaan we er vanuit dat er geen tegenprestatie tegenover staat. Het is daarom ook lastig om een duidelijk zakelijk belang aan te tonen bij giften. Als er wel een tegenprestatie wordt geleverd (bijvoorbeeld je bedrijfsnaam en logo op de shirtjes van een voetbalteam) dan wordt er gesproken van sponsoring. In dat geval is het belangrijk dat jij ook een factuur ontvangt van de instelling die je wilt sponsoren. Als jij kunt aantonen dat er een zakelijk belang is, dan zijn deze kosten aftrekbaar voor bedrijven. Maar let op: je komt niet zomaar overal mee weg. Wanneer je de sportverengiging van je partner sponsort waar jij regelmatig aan de zijlijn staat, dan zal de Belastingdienst dit niet snel zien als zakelijk belang. Dit is namelijk al snel toe te wijzen aan persoonlijke interesse en/of de betrokkenheid van een familielid.

Toch een gift doen

Als je toch graag een gift wilt doen, dan kan dit vanuit je privésferen. Onder bepaalde voorwaarden is dit namelijk wel (deels) privé aftrekbaar bij je aangifte Inkomstenbelasting. Het is dan wel belangrijk dat je aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo moet de organisatie aan wie je de gift doet een zogenaamde ANBI-status of SBBI-status hebben. In dit overzicht kun je checken of jouw organisatie aan deze eis voldoet. Bij een eenmalige gift geldt een minimumbedrag (1% van je drempelinkomen met een minimum van €60) en een maximumbedrag (10% van je drempelinkomen) dat je mag aftrekken. Je drempelinkomen is het totaal van je inkomen en aftrekposten (met uitzondering van persoonsgebonden aftrek) uit alle boxen samen, eventueel samen met je fiscaal partner. Check dit eventueel bij je cijferbaas.

Periodieke giften

Ook voor periodieke giften geldt dat je deze vanuit je privésferen kunt doen. De Belastingdienst gaat er dan vanuit dat je jaarlijks hetzelfde bedrag aan dezelfde instelling betaalt. Of dat in één keer of in meerdere keren is, dat maakt niet uit. De Belastingdienst gaat er daarnaast vanuit dat je de gift minimaal 5 jaar achter elkaar doet. Tot slot moet je hebben vastgelegd wanneer de gift stopt (bijv. na x aantal jaar, of na overlijden) en gaat de Belastingdienst er vanuit dat je niets terugkrijgt in ruil voor je gift. Bij periodieke giften geldt er geen minimum of maximumbedrag, daarnaast is het niet per se noodzakelijk dat de instelling een ANBI-status heeft. Voor bepaalde verenigingen kunnen kosten ook aftrekbaar zijn als:
– De vereniging ten minste 25 leden heeft
– De vereniging volledig rechtsbevoegd is.
Dat wil zeggen: opgericht via een notaris en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
– De vereniging geen winst maakt

Instellingen met een SBBI-status zijn als periodieke gift dan weer niet aftrekbaar. Als alle voorwaarden voor jou van toepassing zijn, dan is het wel belangrijk om de periodieke gift vast te leggen. Dat kan in een overeenkomst die je door een notaris laat opstellen, maar je kunt ook zelf een overeenkomst met de instelling sluiten.

Meet Marc! Met een achtergrond in accountancy en als officieel Registeraccountant is Marc zonder twijfel de baas der cijferbazen en één van Paperdork’s oprichters. "Ik hoorde zoveel mensen om me heen die grootse dromen hadden om te ondernemen, maar dit vanwege financiële verplichtingen en administratie nooit hebben gedaan. Te ingewikkeld, zeiden ze." Dromen zijn er om waar te maken, en boekhouding mag voor ZZPers zeker geen obstakel vormen! Inmiddels is Marc super trots op Paperdork, en krijgt hij elke dag weer energie van de mede-ondernemers die hij mag ontmoeten én helpen.

Plaats reactie