Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

Prive spullen op de zaak | Bedrijfsmiddelen inbrengen in onderneming | Eenmanszaak | ZZP

Hoe kun je privé spullen op de zaak zetten als eenmanszaak?

Je start met ondernemen. Dan is de kans groot dat je al bepaalde bedrijfsmiddelen had die je straks ook zakelijk gaat gebruiken. Denk aan bijvoorbeeld je laptop of telefoon. Gelukkig kun je daar wat mee: je kunt ze inbrengen in je onderneming zoals ze dat noemen. In dit artikel vertellen we hoe je jouw privé spullen op de zaak kunt zetten en of dat wel of niet slim is.

Privé spullen op de zaak zetten

Ben je van plan om een privé bedrijfsmiddel op de zaak te zetten? Dan is het om te beginnen belangrijk dat je het bedrijfsmiddel ook daadwerkelijk zakelijk gebruikt. Denk aan de laptop die je al had, maar waarop je nu voor je nieuwe onderneming ook gaat werken. Of de mobiele telefoon waarmee nu ook je zakelijke social media gaat bijhouden en zakelijke telefoontjes pleegt.

Waarom zou je dit doen?

Heb je het product voor privé redenen gekocht? Dan mag je het product inbrengen in je boekhouding aan de hand van de dagwaarde. Deze dagwaarde dien je zelf te bepalen. Een goede tip om dit te doen is bijvoorbeeld om eens te kijken op platformen zoals Marktplaats of Amazon. In feite ‘verkoop’ je het dus eigenlijk aan je eigen onderneming.

Let wel goed op! Is de waarde van het product hoger dan €450 (exclusief btw)? Dan wordt het product gezien als een investering en mag je de kosten niet in één keer aftrekken. Je moet dan op dit middel afschrijven. Dit betekent dat je de kosten verspreidt over een periode van (minimaal) vijf jaar. Gelukkig hoef je je daar als klant van Paperdork geen zorgen over te maken. Daar regelt jouw cijferbaas de afschrijving voor je.

Bepaal de dagwaarde

Als je een bedrijfsmiddel eerder ook al privé hebt gebruikt dan mag je niet meer de btw daarop terugvragen. Waarom zou je die laptop of telefoon dan toch nog op de zaak zetten? Het grootste voordeel van een bedrijfsmiddel inbrengen in de onderneming is dat het bij de inkomstenbelasting voordeel geeft. Je mag de dagwaarde van de bedrijfsmiddelen namelijk aftrekken van je omzet. Hierdoor wordt je winst lager en betaal je uiteindelijk minder inkomstenbelasting.

Niet alles is voordelig om op de zaak te zetten

Zoals altijd, zijn er ook hier uitzonderingen. Heb jij bijvoorbeeld het plan om een auto of een elektrische fiets in te brengen? Dan is het verstandig om eerst uit te rekenen of het daadwerkelijk voordelig is.

Als je bijvoorbeeld jouw elektrische fiets op de zaak zet, dan mag je alle kosten die je ervoor maakt opgeven in de boekhouding. Daar staat wel tegenover dat er bij de inkomstenbelasting een privé bijtelling over wordt gerekend. Als deze bijtelling hoger is dan de kosten die je maakt, kun je het beter niet doen. Doe dus vooraf goed onderzoek (bijvoorbeeld met onze rekenhulp) voor dat je zomaar een bedrijfsmiddel naar privé omzet. Overleg bij twijfel met je boekhouder!

Meet Iris! Met een International Business Management papiertje op zak schrijft ze met veel plezier blogs over financiële onderwerpen voor Paperdork. Ze gaat geen uitdaging uit de weg.

Plaats reactie