Over Paperdork

Paperdork ontzorgt jou van de boekhouding! Je krijgt een vaste boekhouder die je aangiftes verzorgt, jouw advies geeft en aan wie je onbeperkt vragen kunt stellen. Én een innovatieve online boekhoudtool waarmee jij gemakkelijk je bonnetjes kunt inscannen, doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team!

Telefoonnummer
+ 31 (0)30 237 8180

Socials

10 tips voor de aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers

10 tips voor de aangifte inkomstenbelasting als ondernemer

Het is weer zo ver, het is weer 1 maart geweest. Dit betekent dat het tijd is voor de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Niet de leukste klus, maar wél heel belangrijk. In deze blog vind je 10 tips om je aangifte inkomstenbelasting nét wat makkelijker te maken. Daarnaast geven we je ook wat tips die je wellicht wat belastingcenten kunnen besparen, altijd mooi meegenomen 🙂

1. Samen aangifte doen met je fiscaal partner

Als je een fiscaal partner hebt dan kun je ervoor kiezen om gezamenlijk aangifte te doen. Dat is niet verplicht, maar wel heel handig. Je kunt dan namelijk gebruik maken van het geïntegreerde aangifteprogramma van de Belastingdienst en het zogenaamde verdeelscherm. In het verdeelscherm kun je schuiven met bepaalde onderdelen, zoals je hypotheek. De Belastingdienst rekent dan meteen door bij wie je dit soort onderdelen het beste kunt onderbrengen om de minste belasting te betalen. Als je ons bij Paperdork jullie aangifte laat doen dan nemen wij dit uiteraard automatisch voor je mee.

2. Middeling van inkomen

Heb jij de afgelopen jaren een sterk wisselend inkomen gehad? Dan kun je een verzoek voor middeling van je inkomen aanvragen bij de Belastingdienst. Dit wil zeggen dat je inkomen van een aantal jaren (maximaal 3 jaar) gelijkmatig over deze jaren wordt verdeeld. Dat kan er in sommige gevallen voor zorgen dat je minder belasting betaalt.

Tip: op deze website kun je berekenen of middeling van je inkomen fiscaal voordelig is voor jou. Deze berekening kun je ook meesturen naar de Belastingdienst.

3. Privé uitgaven met een zakelijk karakter

Het afgelopen jaar heb je waarschijnlijk veel thuisgewerkt. Heb je daarvoor privé uitgaven gedaan die deels ook zakelijk zijn, bijvoorbeeld de maandelijkse kosten voor je mobiele telefoon. Van deze kosten kun je het zakelijke deel van de kosten opvoeren in je belastingaangifte. In dit artikel vind je de 10 meest voorkomende gemengde kosten, waarin je nog even kunt dubbelchecken of jij helemaal compleet bent.

4. Geef je giften op

Als jij giften hebt gedaan dan zijn deze mogelijk (deels) aftrekbaar van je inkomstenbelasting. Zorg er dus voor dat je deze goed registreert én dat je ze opgeeft bij je aangifte inkomstenbelasting. Het is daarbij onder andere belangrijk of je de gift hebt gedaan aan een ANBI instelling. Alles over giften lees je verder in dit artikel.

5. Pensioenvoorziening en AOV

Als ZZP’er heb je geen wat minder zekerheden dan in loondienst. Geen baas die geld voor jouw oude dag opzijzet. Dat moet je – indien je dit wilt – dus zelf doen. Afhankelijk van op welke manier je jouw pensioen opbouwt, kan dit je een fiscaal voordeel opleveren bij de inkomstenbelasting. Je kunt namelijk je zogenaamde ‘pensioengat’ en je ‘jaarruimte’ opvullen. In dit artikel lees je meer over hoe dat werkt en kun je uitrekenen of dit voor jou interessant is. Daarnaast ben je ook niet verzekerd voor als je arbeidsongeschikt raakt. Heb jij zelf gekozen voor een AOV verzekering? Dan is in bijna alle gevallen de premie van deze verzekering deels aftrekbaar in het privé gedeelte van je inkomstenbelasting.

6. Zelfstandigenaftrek

Voor zelfstandigen die voldoen aan het urencriterium en nog onder de AOW-leeftijd zijn, is er de zelfstandigenaftrek. Als jij een Eenmanszaak of VOF hebt dan is dit voor jou veruit de meest aantrekkelijke regeling. En dat is dus ook de reden waarom er zo vaak over het urencriterium wordt gesproken. Deze aftrek zorgt er namelijk voor dat je €7.280 mag aftrekken van je belastbare winst. Dat scheelt dus behoorlijk veel belasting betalen.

7. Startersaftrek

Opnieuw een aftrek die wellicht interessant is voor sommige ondernemers, namelijk de startersaftrek. Allereerst is het voor deze aftrek belangrijk dat je ook recht hebt op de zelfstandigenaftrek. Daarnaast was je in de voorgaande 5 jaar minimaal 1 jaar geen ondernemer en heb je niet meer dan 2x hiervoor gebruik gemaakt van deze aftrek. Als je aan al deze voorwaarden voldoet is deze regeling dus een mooie bonus bovenop je zelfstandigenaftrek.

8. MKB-winstvrijstelling

De naam zegt het al, deze regeling is een vrijstelling van 14% van je winst. De vrijstelling verlaagt je fiscale winst (of als je verlies hebt gedraaid, verlaagt het je fiscale verlies). En het fijne van deze regeling is dat alle ondernemers hiervan gebruik mogen maken. Je hoeft dus – in tegenstelling tot de zelfstandigenaftrek en startersaftrek – niet te voldoen aan het urencriterium.

9. Vraag uitstel aan

De aangifte inkomstenbelasting moet normaal gesproken voor 1 mei worden ingediend. Zit je in tijdnood? Zorg dan dat je op tijd uitstel aanvraagt. Hiermee voorkom je dat je boetes of hoge aanslagen opgelegd krijgt. Let op: Doe dit niet teveel jaren achter elkaar. De Belastingdienst zal je aanvraag tot uitstel dan wellicht niet goedkeuren. Via een boekhouder hoef je je hier overigens geen zorgen over te maken, zij kunnen gebruik maken van een specifieke uitstelregeling. Ze moeten dat wel actief aanvragen, dus dubbelcheck even bij je boekhouder of dit goed geregeld is.

10. Vraag (op tijd) om hulp

Mocht je er zelf niet uitkomen, vraag om hulp! Besef je daarbij wel dat dit voor boekhouders de meest hectische periode is van het jaar. Wij van Paperdork staan altijd voor je klaar om je vragen te beantwoorden en je verder te helpen. De aangifte inkomstenbelasting zit standaard bij onze dienstverlening in begrepen. Plan een vrijblijvende kennismaking in om te kijken of dat bij jou past.

Meet Bibi! Deze bijna afgestudeerde student Finance & Control vindt het enorm leuk om artikelen te schrijven. Als cijferbaas in de dop helpt ze Paperdork om financiële onderwerpen voor jullie nog beter leesbaar en begrijpelijk te maken.

Plaats reactie